Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdesi v Európe, začiatok 19. storočia. Bratia Grimmovci by hádam ani nemohli byť rozdielnejší – na jednej strane je mimoriadne cynický a občas príliš neomalený, no odvážny hazardér Wilhelm, ktorému ale nik nepovie inak ako Will (Matt Damon), na strane druhej milo naivný a večne zasnívaný romantik Jacob, ktorého zase prezývajú Jake (Heath Ledger). Čo ich však spája je slabosť pre strašidelné príbehy a legendy. Oficiálne sú totiž na cestách ako bojovníci proti strigám a démonom a na živobytie si zarábajú oslobodzovaním a zachraňovaním dediniek, ktorých obyvatelia práve na tieto bytosti temnoty veria - a ktorí sú presvedčení, že všetko nešťastie, čo ich v živote postretlo, majú na svedomí práve ony! „Tím Grimm“, ako bratov tiež zvyknú volať, tak má vďaka ľudskej naivite a poverčivosti zaistený „pravidelný príjem“ - no len do chvíle, keď ich francúzska armáda usvedčí z podvodu a odhalí ich ako hochštaplérov! Veliaci generál ich ušetrí len pod podmienkou, že odhalia tajomstvo prekliateho lesa, v ktorom znova a znova miznú dievčatká. Nuž a práve na tomto čudesnom mieste sa naši neslávni pseudoexorcisti po prvý raz stretnú zoči-voči s naozaj reálnou hrozbou: so zákernou prastarou kráľovnou, ktorá by urobila čokoľvek na svete, aby bola večne mladá a krásna (Monica Bellucci)... Mimochodom, jedno zo stratených dievčatiek nosí červenú pelerínu s kapucňou (Alena Jakobová) – a v lese narazia aj na istého Janka (Martin Světlík), ktorý zúfalo hľadá svoju sestričku Marienku (Denisa Vokurková)... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (649)

Marigold 

všetky recenzie používateľa

Ač se námět jevil gilliamovský až běda, jeho zpracování do obnošeného a skrznaskrz nezajímavého scénáře s neobyčejnou důsledností vyfiltrovalo vše, co by šlo za hranici prvního plánu. Na Gilliama tak zbyla sice vizuálně poutavá, ale zoufale bezobsažná rozprávka o dvou bratrech, kteří loví falešná strašidla, až se jednou ocitnou tváří tvář skutečnému nadpřirozenu. Díky režii nevznikla úplně odsouzeníhodná konina, avšak navzdory tomuto faktu nenabídou Grimmové o mnoho víc než opulentní výpravu, slušné triky, nezajímavou hudbu, průměrné výkony hlavních postav a dobré výkony některých postav vedlejších (zkušení gilliamovci Stormare a Pryce, skvělá Bellucci). Namísto karnevalu kdesi na nejisté hraně racionality a iracionality, namísto oslnivé imaginace a filmových kouzel, kterými Gilliam vládne jako málokdo, tak zbývá jen typický Hollywood s chatrným scénářem, barevnými kulisami a pár dobrými (leč na Gilliamovy poměry slaboduchými) gagy. Chápu, proč Terry zažil nejhorší natáčení své kariéry... neboť z něj vzešel jeho nejhorší film. Tři hvězdičky za nezměrné a marné úsilí udělat z prdu kuličku. ()

Marius 

všetky recenzie používateľa

Grimmovcov Gilliam asi zobral naozaj len preto, aby ukázal, že i jeho filmy vedia zarobiť. I keď námet sa môže zdať rýdzo gilliamovsky absurdný a vizuálna stránka je takisto výrazne podpísaná režisérovým štýlom, čo vo filme zlyháva je scenár a postavy. Pokiaľ ide o scenár je ako celok nudný a hoci jednotlivé scény majú nápad, pokope nedržia. Čo sa týka postáv , už dávno som nezažil film, kde by mi boli všetky postavy tak ukradnuté ako práve tu. Výnimkou bol snáď len taliansky majster mučiteľ Peter Stormare a "civilnejšia menej božská verzia Keiry Knightley" Lena Headey. Monica je síce klenotom pre každý film, avšak jej kráľovná mi bola sympatická iba kým neprehovorila, potom to už bol prejav nadržanej mačičky s dialógmi ...nadržanej mačičky. Každopádne tento zvláštny film dokázal Gilliam ukočírovať tak, aby bol aspoň mierne nadpriemerný, i keď si z neho na druhý deň nebudete pamätať nič (až na Monicu). 7/10 ()

Reklama

Renton 

všetky recenzie používateľa

Scénář: Ehren Kruger .. Nebýt pod tímto snímkem podepsaný režisér geniálních Dvanácti opic, určitě bych měl v kině větší radost. Terry Gilliam totiž jednoduše zklamal, byť se jedná o téma, které by mohlo být jeho parketou. No, nestalo se. Jen vznikl film, kvalitou odpovídající faktu, že to bylo jedno z nejhorších natáčení, jak pravil sám režisér. Ve zkratce - ztotožňuji se s názorem zde už napsaným – rutinní dospělácká pohádka. 50%. ()

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Gilliam sa tak zamotal do svojich kecov proti Burtonovi, že sa rozhodol si jedného nakrútiť. A urobil to, lenže čo sa nestalo, všetko, čo na ňom kritizoval, má aj vo svojom filme. To je ale úplne jedno, Kliatba bratov Grimmovcov je pre mňa niečim úplne dokonalým, Gilliam tam obsiahol také množstvo úžasných motívov, že milovník rozprávok, krvavých ľudových legiend a starých hororov, ako ja, musí slintať od nadšenia. Brilantné! ()

Ainy 

všetky recenzie používateľa

Bylo pro mě velmi příjemné vidět dva známé hrdiny akčních velkofilmů zahrát si komediální role v této tak trochu hororové pohádce. A ikdyž si myslím, že Grimmové nebyli žádní taškáři či zábavní komici, přesto ztvárnili postavy skutečných bratrů, sběratelů pohádek a mytologických pověstí opravdu mile. Líbí se mi i nápad situovat oba do svých vlastních příběhů, které po celý svůj život sbírali, dokumentovali a v tištěné formě pak předali dalším generacím. S citem a s humorem podané si tohle dobrodružství pozornost zaslouží. ()

Galéria (73)

Zaujímavosti (19)

  • Film se částečně točil v Praze. Scény ze středověkého městečka pak byly natočeny na dolním nádvoří hradu Křivoklát. Štáb pracoval i na hradě v Ledči nad Sázavou a v jedné sekvenci můžeme vidět i hrad Kost. (HappySmile)
  • Během natáčení si režisér Terry Gilliam našel čas i na návštěvu představení proslaveného divadla Sklep. Tomáš Hanák (otec Angeliky) vzpomínal, jak "přišel po natáčení, unavený, překládal mu dvorní pythoní tlumok Petr Palouš. Hráli jsme samozřejmě The Best Of Sklep. Bavil se, občas zdříml a vyhřezl mu jazyk. O přestávce jsem ho prosil, ať jde, proboha, hned spát, což svatosvatě slíbil! No a po představení s námi ještě poklábosil. Společné foto visí na nejčestnějším místě divadla, u kumbálu se smetáky." (NIRO)
  • Jacob (Heath Ledger) rozbije zrcadlo ve věži, avšak později, když jsou všichni na konci věže, je zrcadlo opět celé. (Fevas)

Súvisiace novinky

Matt Damon je Marco Polo

Matt Damon je Marco Polo

04.05.2005

Scenárista Kráľovstva nebeského William Monahan sa púšťa do písania scenára k pripravovanému dobrodružnému filmu MARCO POLO, ktorý bude vychádzať z Polovej autobiografickej knihy Travels ("Cesty").… (viac)

Reklama

Reklama