Reklama

Reklama

Mária Terézia - Série 1

(séria)
Trailer 1
Česko / Rakúsko / Maďarsko / Slovensko, 2017, 3 h 25 min (Minutáž: 101–104 min)

Epizódy(2)

Obsahy(1)

Píše sa rok 1723 a v pražskej katedrále sv. Víta je Karol VI., cisár Svätej ríše rímskej a kráľ španielsky a uhorský korunovaný za českého kráľa. Práve tu sa začína odvíjať príbeh jeho dcéry, neskoršej cisárovnej Márie Terézie - od jej rozhodnutia vydať sa za Františka Štefana Lotrinského, cez pobyt novomanželov v Toskánsku, až po návrat do viedenského Hofburgu po smrti jej otca. Odpor rakúskych dŕžav, na ktoré si nová panovníčka uplatňovala nárok, pochybnosti rakúskej šľachty o vláde neskúsenej ženy, demoralizovaná armáda a všadeprítomné dvorné intrigy - to je dedičstvo, ktoré po nástupe na trón Mária Terézia získala. Cisárovná bola v piatom mesiaci tehotenstva, no napriek tomu sa do vlády pustila plná energie. Keďže sa však postupne etabluje ako skúsená, rozhodná a politicky zdatná štátnička, pomery v monarchii sa konsolidujú a Mária Terézia sa do dejín navždy zapíše ako jedna z najmocnejších žien Európy. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (299)

troufalka 

všetky recenzie používateľa

Zatím jsem viděla jen německou verzi a kus slovenské, ale určitě se podívám i na tu českou. Poslední dobou je tu zvyk očekávat v komentáři cosi jako ospravedlnění, pokud někdo hodnotí český nebo koprodukční televizní film vysoko. U historický či historicky laděných snímků se vyskytuje až podezřele často dvojí stanovisko - jedněm se film nelíbí, protože věrně nevystihuje dobu!! Druzí jsou nadšení, protože se konečně dověděli o nějaké historické osobnosti či události hodně zajímavého. Inu, na co dávat v hodnách dějepisu pozor, když to stejně nějaký šikovný režisér za nějakých 30 nebo 40 či 50 let stejně zfilmuje!! Pak tu máme ta krásná očekávání!! "Čekal/a jsem, že to bude víc akční, víc romantické, víc autentické ..." Osobně neočekávám u žádného historického filmu, že mě 100% přenese do dané doby a všechno se odehraje tak jak to ve skutečnosti bude. Každý tvůrce si vybere jeden charakteristický rys a toho se drží. Tady tvůrci vsadili na mládí Marie Terezie a v poměrně krátkém výseku se pokusili nastínit něco málo z doby, ve které žila. Určitě se najde spousta věcí, které by se dali vytknout - pokud je někdo naladěný kriticky. Stejně tak by se dalo hodně věcí pochválit, pokud je někdo naladěný pozitivně. Ať tak či onak je tato televizní verze dobrým počinem v mezinárodním obsazení, co se mě týče, dokážu si představit nějaké vhodné pokračování v témže duchu. 2.1.2018 Volně prezentované postřehy po zhlédnutí české verze - hned poprvé jsem si uvědomila, že je film převedený do naší současné mluvy, což je pro součsného diváka mnohem příjemnější. Také je odhlédnuto od protokolu, komunikace je spíš nenucená. Je to častý jev u historických filmů, osobně mi to nevadí. Ale film natočený v dobové mluvě bych uvítala. ()

corona 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Kolegovia z historického ústavu, detašované pracovisko csfd sa už vyjadrili, tak si dovolím prispieť ako tu čítam, do celkom rozporuplného mlyna. V prvom rade, nejedná sa o dokument, takže odchýlky (a že ich bolo, nebojte sa, nejdem ich vypisovať) od historických reálií a faktov sú dovolené. Na druhú stranu, ľudia v mojom okolí diela s historickou tematikou v podvedomí vnímajú ako podanie určitej pravdy a potom sa ma pýtajú čo bola pravda a čo nie a často sú nemilo prekvapení a pýtajú sa : a prečo to tam bolo? Mária Terézia určite nebola z historického hľadiska taký prúser ako Bathory, na druhej strane pýcha habsburskej dynastie, osvietená a zvrchovaná panovníčka, ktorá sa bojí bezvýznamnej dvornej dámy, WTF? Pri avizovanom hereckom obsadení ma tak, ako asi každého súdneho diváka striaslo od hrôzy. Nakoniec mi vadila len Polnišová (neviem kto ju obsadil ale nebol to dobrý nápad) a Pauhofová (zbytočná, nereálna, zle zahraná postava). Kotek ako cisár zanechal celkom dobrý dojem a na počudovanie, mi nevadil ani Bárta ako český kancelár Kinský, dokonca, neverím, že to píšem, bol zo slovenského kastingu najlepší. Samozrejme Mária Terézia zďaleka nedosahuje úroveň britskej Viktórie ani ruskej Jekateriny ale pekné 3 si zaslúži a keby nezdehonestovali najväčšieho rakúskeho vojvodcu a vynechali nereálnu linku s Esterházim (záležitosti Uhorska riešil palatín a miestodržiteľ, Mikuláš Esterházi ním v danej dobe nebol ale nevadí), tak strelím 3,5 aj keď sa to nedá. ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Po formálnej stránke podobné ako napr. seriál Katarína Veľká (2014), no v prípade Kataríny sa mi predsa len zdá, že si autori dali trošku viac záležať. Po obsahovej stránke by sa tu síce z hist. pohľadu nejaké chybičky našli, no v hlavných bodoch som bol spokojný. Tiež charakter jednotlivých hlavných postáv bol vystihnutý celkom dobre. Mierne výhrady by som mal jedine k Františkovi Lotrinskému, kde niektoré jeho charakterové črty boli vynechané (napr. jeho sklon k hazardu a neviazanej zábave). Ale chápem, do koncepcie romantickej linky by sa to moc nehodilo. Lepší priemer. 65/100 ()

Pierre 

všetky recenzie používateľa

Je z toho stále cítit TV film. Žádných velkolepých scén s hromadou komparzistů se nedočkáme. Ale i tak to skutečně velmi dobře vypadá. Divák se ale kochá krasnými exteriéry a kostýmy, až si neuvědomí, že nesleduje prakticky žádné historické drama, ale další červenou knihovnu v historických kulisách. Ovšem, ani v rámci červené knihovny to neobstojí (jako třeba legendární Angelika, ke které to má nejblíž), protože emoce jsou tu takřka na nule. Marie Terezie v první části hrozně stojí o Františka. Ona je mu ale úplně šumafuk, takže proč o něj vlastně tolik stojí? To je záhada. Nicméně se nakonec vezmou a vrcholem celé první epizody je jejich postelová scéna, kde se Kotek dokonce svlékne do naha. Možná to uspokují některé vlhké divačky, ale neodstraní to fakt, že i ta postelová scéna je hrozně úmělá. Druhý díl už snad ani nepředstírá že není ničím víc než červenou knihovnou. A i když už není tak statický, dokonce v něm jsou nějaké trochu víc emotivní scény, špatný je taky. Nevím, jestli tehdy Marie Terezie skutečně tolik řešila milostné vztahy a její manžel nedělal nic jiného než že koketoval s okolními hraběnkami. Mě to ale připadalo plytké po všech směrech. Ostatně, jako celá mnisérie. Prostě další veřejnoprávní zklamání. ()

Marthos 

všetky recenzie používateľa

Okázalá přehlídka marnosti, oděná do vznosných kostýmů a bílých paruk. Marie Terezie jako uhihňaná lolitka. František Štěpán jako nevychovaný sukničkář a frajírek první kategorie. Evžen Savojský coby arogantní intrikán. Císařovna Alžběta alkoholička. Dialogy, které jako by omylem vypadly z nějaké současné komedie nevalného charakteru. Zásadní nesrovnalosti, které pozná i laik. Děkuji, nechci. ()

Galéria (121)

Zaujímavosti (24)

  • Natáčení trvalo jen 46 dní. Nejdéle se točilo v Kroměříži - 3 týdny v interiéru zámku a týden v zámeckých zahradách. (klara.leb)
  • Maškarný ples a bál sa nakrúcali na zámku v Kroměříži. (perseus142)
  • Vo filme hrajú dobových hudobníkov skutoční barokoví muzikanti z Brna. (perseus142)

Reklama

Reklama