Reklama

Reklama

Malá morská víla

  • Česko Malá mořská víla (viac)
Trailer 4

Obsahy(1)

Dcera krále moří se jmenuje Ariel, je jí šestnáct let a je zamilovaná do prince Erika, kterému zachránila život, když jeho loď ztroskotala v bouři. Protože vládce podmořské říše nemá pro náklonnost své dcery k lidem pochopení, musí se Ariel obrátit se žádostí o pomoc na zlou čarodějnici. Ta ji na tři dny přičaruje nohy pod podmínkou, že jí víla daruje svůj krásný hlas. A ještě je tu jeden háček pokud princ dívku do tří dnů z lásky nepolíbí, stane se z ní opět mořská panna s ploutví a její duše navěky propadne zlé čarodějnici. Bůhví jak by to dopadlo, kdyby Ariel nepomáhali její legrační přátelé krab, racek a rybka

Film získal dva Oscary - za hudbu (Alan Menken) i píseň (Alan Menken, Howard Ashman) a na rozdíl od stejnojmenné předlohy Hanse Christiana Andersena končí šťastně. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (4)

Trailer 4

Recenzie (168)

matthew.17 

všetky recenzie používateľa

Rusovlasú morskú vílu, diabolskú prsatú chobotnicu a malého Flundríka som miloval od svojho ranného detstva, ako filmy tak aj seriál. Príbeh a nádheru tohto filmu som však docenil až v trocha inom veku a okamžite som si ho opäť zamiloval. Nádherná animácia ukazuje všetky podmorské krásy v tých najpestrejších farbách (Pod hladinou) ale i umocňuje depresiu celého príbehu v podobe temných vôd oceánu a melancholicky ladeních melódií pri morskej čarodejnici. Uršula je jednoznačne najlepším Disneyho záporákom, Ariel tou najsexi princeznou a Andersnov príbeh má obrovskú silu. Všetko je podtrhnuté Oscarovou hudbou Menkena ktorý sa vďaka tejto snímke dostal do mojej topky a mojím snom je, vidieť jedného dňa i Broadwayskú verziu. ()

studiobadguy 

všetky recenzie používateľa

A začíná období Disneyho renesance což je období kdy vycházely ty nejlepší Disneyho filmy. A začíná to tímto skvělím snímkem. Původně jsem si říkal že to bude jen blbost pro holky. Ale je to jeden z nejlepších filmů tohoto maratonu. Příběh, i když je známý tak je velmi solidně odvyprávěný a místy i celkem dojemný. Tento film mi celkem připomněl Popelku. Postavy jsou naprosto dokonale napsané. Hlavní záporačka filmu je naprosto skvělá a jako záporák funguje, Animace je také velmi skvělá. Myslím že Disney zase o krok postoupil. 100% (5 hvězd) ()

Reklama

liberita 

všetky recenzie používateľa

Ariela dodnes zostáva mojim úplne najobľúbenejším animovaným filmom z dielne Walta Disneyho. Rozprávka je nádherne animovaná a všetky postavičky sú naozaj prepracované, od nezbednej odvážnej Ariel cez jej kamarátov - ustráchaného Šupinku, zásadového Sebastiana a utáranú čajku; až po zákernú morskú čarodejnicu túžiacu získať triton a spolu s ním nadvládu nad všetkými siedmymi moriami. Oscara za hudbu a pieseň "Under the Sea" získal Alan Menken plným právom a treba povedať, že jej tóny možno započuť v takmer každom ďalšom soundtracku, ktorý Menken skomponoval (hlavne v Kráske a zvierati a v Aladinovi). To, že sa záver od predlohy vynikajúceho dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena značne odlišuje, nepovažujem za škodu, nakoľko sa mi ako menšej vždy videl príliš smutný. Táto morská víla naproti tomu oplýva výnimočným kúzlom, pôvabom a zábavou a je to práve ona, ktorá dokázala naštartovať zlatú éru disneyoviek v 90. rokoch, po značnom úpadku, ktoré štúdium zažívalo dlhé roky predtým. ()

lemonova 

všetky recenzie používateľa

Čo do obsažnosti deja museli tvorcovia takpovediac variť z vody, takže spraviť z Malej morskej víly animovanú rozprávku bolo dosť odvážne. Napriek tomu sa, myslím, celkom vydarila a niektoré podmorské scenérie sú naozaj rozkošné. Samozrejme: happy end musí byť, aj keby sa H. Ch. Andersen trikrát v hrobe obrátil ;) ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Diensyovská klasická animácia nie je pre mňa to pravé orechové a ich pesničky už vôbec nie. Avšak v prípade Víly to nebolo vôbec na prekážku, jej kúzlo sa blíži aj samotnému Nemovi. Problém predstavuje akési príliš rýchle finále, keď sa všetko priveľmi jednoducho vyrieši. Čiže do tohoto momentu to bolo za solídne štyri. Tých pesničiek nie je tak mnoho, takže z tohoto dôvodu sa filmu rozhodne báť nemusíte. Je to nevtieravo (rozto)milé a občas poteší "suchá" hláška vo vode: Pokiaľ budeš žiť pod mojou hladinou, budeš sa riadiť mojimi pravidlami...Škoda, že som film nevidel v detstve, asi by to bola krásna nostalgia... ()

Galéria (66)

Zaujímavosti (64)

  • V DVD komentári k filmu je spomenuté, že žralok, ktorý na začiatku filmu prenasleduje Ariel a rybku Floundera sa volá Glut. (LuiCJ)
  • Film bol naplánovaný ako jeden z najskorších Disneyho projektov. Výroba začala hneď po Snehulienke a sedem trpaslíkov (1937), ale kvôli rôznym okolnostiam bola pozastavená. V 80. rokoch 20. storočia spoločnosť Disney ani len nevedela, že sa jej zakladateľ zamýšľal film vytvoriť. Počas neskoršej výroby bol náhodou objavený Waltov script a mnohé z jeho zmien oproti originálnemu príbehu Hansa Christiana Andersena, sa nakoniec zhodovali so zmenami Walta Disneyho. (LuiCJ)
  • Behom výroby filmu sa producent Jeffrey Katzenberg snažil o vystrihnutie piesne "Part of Your World," argumentujúc, že balada tohto typu neudrží pozornosť detského diváka. Autor textu Howard Ashman, ktorý bol otvorený homosexuál a pieseň považoval za svoju osobnú výpoveď prehlásil, že to sa stane len cez jeho mŕtvolu a zabojoval o to, aby balada vo filme ostala. Pieseň sa nakoniec stala hlavným motívom filmu a v prípade, žeby došlo k jej vystrihnutiu, nemala by princezná Ariel v tomto piesňami pretkanom filme jedinú pieseň. (matthew.17)

Súvisiace novinky

Lady Gaga v Malé mořské víle?

Lady Gaga v Malé mořské víle?

16.10.2018

Následující novinku si zařaďte do složky „nepotvrzené spekulace“, nicméně podle čerstvých zpráv projevilo studio Disney zájem o zpěvačku a herečku Stefani Germanottovou aka Lady Gagu (Zrodila se… (viac)

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

24.12.2012

Vánoce bez pohádky? Nebojte, máme pro vás hned dvě. I když jedna z nich bude vlastně letní hit. Možná. Studio Disney původně chtělo uvést Planes, spin-off k pixarovských Autům, rovnou na DVD a blu… (viac)

Reklama

Reklama