Reklama

Reklama

V oblasti severného Texasu pred 35-tisíc rokmi v jaskyni postihla dvoch mužov čudná smrť. V súčasnosti sa na tomto mieste rozkladá vyprahnutá krajina. Malý Steve spadne pri hre s kamarátmi do hlbokej jamy, kde sa stane obeťou čudnej hmoty, ktorá mu vstúpi do tela. Chlapci privolajú hasičov. Dvaja z nich sa spustia do jamy, vzápätí prichádzajú muži v bielych kombinézach a z jamy vynášajú obete. Nikto nevie, kto muži sú a čo sa vlastne stalo. Špeciálni agenti FBI Fox Mulder (David Duchovny) a Dana Scullyová (Gillian Andersonová) už pred nejakým časom uzavreli Akty X. Stále však spolu pracujú, hoci sa zdá, že nadriadení by ich najradšej videli rozdelených. Práve hľadajú bombu v budove FBI. Mulder objaví vo vedľajšej budove amatérsky vyrobenú bombu a tú prichádza zneškodniť agent Darius Michaud (Terry O´Quinn). Rýchlo sa však ukáže, že sa o to ani nepokúsil. V stanovenom čase bomba vybuchla a pochovala nielen Michauda, ale aj dvoch hasičov a neznámeho chlapca. Tajomný výbuch nedá obom agentom pokoj, najmä keď zistia, že hasiči a chlapec boli mŕtvi už pred explóziou. Ktosi sa ich potreboval zbaviť a disciplinovaný agent Michaud obetoval život. Mulder a Scullyová začínajú pátrať... (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (344)

Roman.Ticka 

všetky recenzie používateľa

Možná jsem zaujatá, a proto hodnotím příliš subjektivně, ale to je právě výsada těchto stránek, že můžu! Ústřední dvojice mi nikdy nesedla, nelíbí se mi ani jeden z nich, a to jejich komisní oslovování příjmením už vůbec. Naivní příběh od počátku do konce, děravý jak sníh v Antarktidě, a kdyby tam místo kukuřice bylo obilí s kruhy, zarytý konspirant by zřejmě hýkal blahem. Možná to chápu blbě, ale pokud beru "reálně" začátek s pralidmi a mutací, s velkou pravděpodobností by těch několik stovek dalších padlo za vlast a dnes by tu běhali možná ještě dinosauři nebo nikdo, ale lidi určitě ne. Už mám dost agentů, kteří jsou nedostižní, nesmrtelní, pořád šik, ať prolezou komínem nebo hovnocucem a ještě si škrábou kuří oko, když se antihumánní příšery kutí ze svých pelíšků. Proč jsou oni zrovna ti zlí?! Dětinské, blboučké, na lekačkách postavené Nonsens XY. ()

D.Moore 

všetky recenzie používateľa

Je to vlastně dlouhý díl seriálu a bohužel (jste-li fanda, nebo ne) takřka od začátku víte nebo alespoň tušíte, oč jde a co se stane. To je trochu škoda, protože jinak je vše dobré, David Duchovny a Gillian Anderson jsou dokonce výborní a řada scén má tak dobrou atmosféru, že člověk ani moc nepřemýšlí, jestli a kde už něco podobného viděl. ()

Reklama

M.a.t.t. 

všetky recenzie používateľa

Prvýkrát menšie sklamanie, neskôr pookrenie a triezvejší pohľad a na tretí krát už úplné docenenie toho, o čo sa duchovný tvorca Aktov X, Chris Carter vo filme s prívlastkom "Fight the future" snažil. Špičkový zástupca mysteriózneho žánru, či už pre znalcov seriálu alebo príležitostných divákov. Mimozemštania, čierny olej, stany so včelami, konšpiračné teórie - mohli sme si vôbec želať viac? ()

monolog 

všetky recenzie používateľa

Jako epizoda ze seriálu, jen trochu delší, propracovanější a zábavnější. Jenže mi vadilo, že se jako jindy opět nic nevyřeší, Mulder žádný důkazy nezíská, Scullyová nic neuvidí a tak neuvěří, ONI si budou dělat dál, co se jim zlíbí a mimozemšťani budou dál volně lítat na naši planetu. Pravda, trochu jsem to zjednodušil, ale o tom to je. Film mohl být skvělým a nově zavánějícím parfémem, kdyby jím seriál skončil a nic dál už by nebylo. Pak by nebyli tvůrci tísněni rozměrem seriálu, ze kterýho prostě nemohli vybočit a museli se tak držet některých zaběhaných schémat. Je to škoda, protože i tak je to opravdu zábavný a napětím nabitý SF thriller. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Príjemne ambiciózny, sympatický a prekvapivo (samozrejme v rámci možností) drsný (úvodná jaskyňa) thrillerový sci-fi horor. Dá sa pozerať bez detailnej znalosti kultovej seriálovej predlohy, ale ak viete, o čo ide, je sledovanie zábavnejšie (šofér sanitky, Osamelí strelci). Akčnejšie, adrenalínovejšie, drahšie a ešte nebezpečnejšie, ako (vynikajúci) seriál. Veľká škoda, že sa v podobnom duchu neniesla aj filmová dvojka, ktorá bola pomerne slabá a prišla na trh až v r. 2008. Napriek tomu, že film prišiel relatívne na vrchole úspechu seriálu, na celom svete zarobil "len" 105 miliónov dolárov, čo pri rozpočte 66 a najmä kultovej povesti seriálovej predlohy pravdupovediac nie je zas až tak veľa. Kino Považan NMnV 2008 ()

Galéria (41)

Zaujímavosti (11)

  • Závěrečná scéna se natáčela na stejném místě, kde se v Star Wars: Epizodě IV a Star Wars: Epizodě VI natáčely scény z Tatooine. (Karlos80)
  • Krycí jméno filmu při dopravě do kin bylo: "Nuts and Bolts." (cariada)
  • Scéna, kdy Mulder a Scullyová běží přes pole a pronásledují je helikoptéry, je odkazem na film Na sever severozápadní linkou. V obou filmech navíc hraje Martin Landau. (novoten)

Súvisiace novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (viac)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (viac)

Reklama

Reklama