Reklama

Reklama

R. Burton a C. Eastwood musí osvobodit generála, který je uvězněn na nejnebezpečnějším místě Říše - v "orlím hnízdě", zámku Schloss Adler. Akce prokládaná špionážními prvky v téměř nesplnitelném úkolu spojeneckého komanda v jednom z nejslavnějších válečných filmů. (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (307)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Vzhľadom k veľmi zábavnému faktoru tohto diela sa nakoniec prikláňam k štvrtej hviezde, aj keď mi takto prehnaná dĺžka viac sadla k Huttonovmu nasledujúcemu dielu o DSV Kellyho hrdinovia. Možno preto, že šlo o road movie a tu sme viac menej uväznení v hraniciach jednej širšej lokality. Predpríprava, realizácia a útek, to sú tri pevne dané a značne predvídateľné časti filmu, ale popravde práve v takto koncipovanom filme je dodržovanie pravidiel na mieste. V tej dvojito-agentskej zápletke sa bude vyznať málokto, ale dodáva to predsa len tej priamočiarej akčnej dejovej línii na zaujímavosti a o čo tu v skutočnosti ide, je pomerne dosť komplikované, ale k užitiu si filmu v podstate nepotrebné. Osobne ma potešila zimná a horská atmosféra, neocitáme sa v mestách, pri mostoch a vo veľkých bitkách ako v drvivej väčšine anglo-americkej produkcie zo 60.-70. rokov o tomto vojnovom konflikte. Ak prijmete fakt, že ide o čisto komerčný film a tým pádom má v prvom rade zábavnú funkciu, tak sa primerane zabavíte aj vy. Ak chcete nejaký zžieravý filozofický traktát o nezmyselnosti vojny, poobzerajte sa niekde inde, na výber je toho dosť. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,...SCHOVAJTE MI KÁVU." ,,BUDE UŽ STUDENÁ." ,,TO NEVADÍ, AJ TAK JU NEUVARÍTE DOBRE." __ Toto je jeden zo super starých, vojensky zameraných filmov (spolu s ,,Najdlhším dňom" to najlepšie čo som zatiaľ videl) a ja som si ho takmer náhodným stiahnutím po rokoch krásne pripomenul. Klady tu už boli nespočet krát zmienené a mne ostáva len napísať, že sú z môjho pohľadu určite pravdivé. Richard Burton patrí medzi mojich obľúbených hercov a ak sa k nemu pridá Clint Terminátor, ktorý by dokázal vojnu za pár týždňov vyhrať, výsledkom je inteligentný filmový zážitok, navyše obom pánom to v uniformách SS naozaj sluší. Menšie trhliny a ,,len" 4* má na svedomí fakt, že film je úplne zbytočne občas dopletený a u spomínanej scéne u krbu som mal v hlave len dobrý zmätok. Práve kvôli tejto skutočnosti a tiež pre niektoré ďalšie deje, sa akoby strácala v celkovom kontexte logickosť. Tieto vrtochy však počas filmu prekrýva príťažlivé zasnežené prostredie alpského masívu, len dodávajúce všetkému na originálnej atmosfére. Hudba, výprava, kamera aj strih (nie až natoľko spomínanej rýchlosti) sú aj napriek pokročilému veku snímky na stále skvelej úrovni. Inde možno premrštená stopáž tu nie je žiadnym handicapom. Práve naopak. ()

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Ach tomuhle filmu určitě dám ještě jednu šanci, protože se mu nesešla dobrá konstalace hvězd, pořád na mě někdo zvonil a s něčím otravoval a ve finále, když tam byla ta blondska a vypadalo to že se slíkne, tak na mě zazvonil svědek Jehovův, nevím jak se dostal do baráku, ale měl štěstí že vystih mou momentální náladu a vzdal to dřív než začal, protože když se těšíte na ženskou v podvazkách a najednou čumíte na svědka johovova, jak se vás chystá zaangažovat hrozí velmi agresivní reakce. Zajímalo by mě kterej kreten ho vůbec pustil do baráku a proč musel jít smrdět hned ke mě. No a pak přišla sousedka, že je zlevněný zelí v Holešovicích, bylo 21:15 a já dostávám informace, že bych se posral. Čili i tohle všechno ovlinilo mé hodnocení. Film mě přišel překombinovaný, často jsem se neorientoval, kdo je nácek a kdo je nenácek. Občasná naivita některých scén mě taky nepřišla příliš štastná a navíc se přidal klasický neduh dabingu válečných filmu, amíci, angláni, němci, veverky všichni mluví česky, do toho zpráva o levným zelí, svědek Jehova, takže v tom aby se prase vyznalo, jenže já se v tom tentokrát moc nevyznalo. ()

Kothy 

všetky recenzie používateľa

Proč jsem jen o tom filmu nikdy neslyšel? Přitom je to takový skvost. Je docela nezvyk vidět takto mladého Clinta Eastwooda, tedy ve vrcholné formě, jak zabijí tuny nepřátel. Film je neskutečně promyšlený a plný zvratů. I akční scény jsou na tu dobu dost dobré. Zajímavé je i to, že tam má žena dost významnou roli, což u těchto filmů není moc běžné. Možná bych vytkl trochu dlouho stopáž a místy až lehce nereálné scény. Jinak jsem spokojený. "MI6 byla infiltrována." ()

Galéria (254)

Zaujímavosti (48)

  • Film bol obrovským úspechom a v roku 1969 to bol 7. najpopulárnejší film v Spojenom kráľovstve a 13. najpopulárnejší v USA. (westerns)
  • Zámek "Schloss Adler" je ve skutečnosti "Schloss (Burg) Hohenwerfen" v Rakousku. Nachází se přibližně 40 km na jih od Salcburku. Nejstarší opevnění pochází z 2. poloviny 11. století, stojí na 155-metrové skále nad údolím řeky Salzach a salcburským panovníkům sloužil nejen jako strategický opěrný bod, ale rovněž jako lovecká rezidence a ovšem i jako státní vězení (vězněn zde byl například arcibiskup Wolf Dietrich von Raitenau, 1611). V době natáčení byl využíván jako výcvikový tábor policie. (džanik)

Reklama

Reklama