Reklama

Reklama

Malé mestečko Amity, ktorého hlavné príjmy plynú z letných mesiacov od turistov, sa pomaly spamätáva z finančnej katastrofy, spôsobenej pred štyrmi rokmi vyčíňaním krvilačného žraloka, ktorý začal loviť blízko miestnych pláží a zabil viacero ľudí. Zdá sa, že ľudia sa pomaly začínajú vracať a starosta Larry Vaughn (Murray Hamilton) sa stretáva s podnikateľom Lenom Petersonom (Joseph Mascolo), ktorý chce investovať do realít. Práve v čase ich stretnutia sa dvaja potápači vyberú preskúmať oblasť, kde pred rokmi policajný náčelník Martin Brody (Roy Scheider) zabil obrovského žraloka. Nečakane sa objaví ďalší žralok a oboch potápačov zabije. Onedlho žralok zabije dievča na vodných lyžiach, zničí motorový čln a zabije aj jej matku. Brodymu je jasné, že k Amity dorazil ďalší obrovský žralok a chce nechať zavrieť pláže. Vaughn a Peterson však o tom nechcú ani počuť. Brody chce zavolať na pomoc priateľa Matta Hoopera, ten je však na výprave za polárnym kruhom a vráti sa až o niekoľko mesiacov. Brody sa však nevzdáva. Svojim synom Michaelovi (Mark Gruner) a Seanovi (Marc Gilpin) zakáže účasť na jachtárskych pretekoch, kde má byť aj starostov mladší syn. Všetci sa domnievajú, že Brodyho obavy sú spôsobené traumou spred rokov. Brody však nespúšťa oči z morskej hladiny a keď zbadá tmavý tieň pod hladinou, spôsobí poplach, ktorý vydesí turistov a rozzúri starostu, pretože sa ukáže, že išlo o planý poplach. Brodyho prepustia a keď sa vráti domov, zistí, že jeho synovia napriek zákazu vyrazili aj s priateľmi na more. Vyzbrojí sa, vyrazí za nimi a dúfa, že ich nájde skôr, než bude neskoro... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (274)

D.Moore 

všetky recenzie používateľa

Napětí je to tam (skoro ani na chvíli jsem neměl ten vtíravý pocit "Co kdyby se teď objevil žralok?", on se prostě vždycky objevil zničehonic), hravá režie rovněž, jen žralok, John Williams (který tu atmosféru dost zachraňuje), Roy Scheider a pár dalších zůstali. Druhé Čelisti jsou zkrátka jen dalším filmem s lidožravým žralokem, který se nemůže rovnat Spielbergovu nepřekonatelnému originálu, ale na druhou stranu není naaštěstí ani úplně pitomý. ()

Aleee89 

všetky recenzie používateľa

Opět žralok v hlavní roli. Bohužel to není poprvé, jednička byla skoro skvělá, bylo to něco nového a neokoukaného a na tu dobu i hodně dobře natočeno se všemi trikovými prvky, ale dvojka už není ono. Sice pořád cítíte napětí a mráz na zádech, když John Williams rozehraje svou hudbu v temných hlubinách moří a přitom nechají filmaři vykouknout žraloka, ale prostě už to tu bylo a není to tak skvělá podívaná. ()

Reklama

honajz 

všetky recenzie používateľa

V podstatě otrocké opakování schématu původního filmu, bez větších překvapivých momentů, snad jen, že tentokrát v tom šerif má i vlastní dítě. A vlastně nově vymyšlené závěrečné zúčtování se žralokem je ještě originální. Ale atmosféra a dialogy původního filmu tomu chybí, charaktery postav už jsou jen nahozené, bez nějakého většího pozadí (když jsou u Spielberga tři muži v noci na lodi, kape z toho jejich životní zkušenost i životní prohry), ale prostředí letoviska u pláže a moře pořád ještě jistí slušnou zábavu, byť nastavovanou. ()

Bat55 

všetky recenzie používateľa

Chýba výraznejšie tempo a poriadna gradácia deja. Takto sa slávne pokračovanie päťhviezdičkovej, atmosféricky dokonalej jednotky stáva trojhviezdičkovou priemernou jazdou. Roy Scheider je opäť super, zasa skvele hral, ale inak to celé vytvára len taký suchý, nezáživný a nevýrazný odvar jednotky. Ani tie scény s ludožrútskym bielym žralokom už nie sú ono. Nehovorím, že film je zlý, Szwarc určite talent má, ale na poriadne nadviazanie úvodného prvého dielu to proste nemá. Oproti trojke je to ešte ale skvelé. /70%/ ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Ak na Čeľustiach 2 niečo prekvapí viac, ako ich existencia (naozaj sa musím pýtať, aká je šanca, že šerifa prímorského letoviska dvakrát v živote napadne gigantický ľudožravý žralok, pričom podotýkam, že ide o dva rozdielne kusy, nie vždy jedného a toho istého?), tak už len fakt, že sa na ne dá pozerať. A úvodné cameo nešťastnej lode Orca. Čo sa lodí týka, žralok je mimoriadne vychcaný, útočí len na lode civilov, ale akonáhle zbadá loď policajtov, ignoruje ju. Francúzsky režisér Jeannot Szwarc (neskôr natočil znesiteľné Vraždy v ulici Morgue s Kilmerom) nie je Spielberg. To ozaj nie. Ale producenti originálu (David Brown a Richard D. Zanuck) sa postarali o to, aby sa stále i napriek tomu jednalo o áčkarskú výrobu, kde je atmosféra uprednostňovaná pred explicitnými scénami. Žralok je desivý a Roy Scheider ako Brody je (stále) sympatický. Žiaľ, kým minule sa mohol spoľahnúť na mimoriadne charizmatických parťákov Shawa a Dreyfussa, tentoraz je na to sám. So Spielbergom radšej šiel natáčať Blízke stretnutia tretieho druhu a tak sa jeho sympaťák Hooper nevracia paradoxne napriek tomu, že si Spielberg v jednotke dal prácu s tým, že ho, na rozdiel od knižnej predlohy, prekvapivo nechal prežiť. Kvôli tomu Scheider pripomína vystresovaného vedúceho letného detského tábora, ktorému v piatok poobede nedorazili sľúbené posily a tak musí všetko zvládnuť sám, byť naraz na viacerých miestach a pôsobiť dojmom, že sa nič nedeje. Lenže deje. Ďalším mínusom je strata momentu prekvapenia (automaticky sa spájajúca s každým sequelom) a fest nudná rovina s tínedžermi. Návrat manželky Lorraine Gary a starostu Murraya Hamiltona je síce pekný, ale ozaj nestačí, takéto nezaujímavé postavy hrané s prepáčením priemernými hercami, nemajú šancu zachrániť nedobrú situáciu. Takisto si myslím, že mohli lepšie vyriešiť správanie vedenia mesta, pretože aby nikto Brodymu neveril, že na Amity útočí ľudožravý žralok (pár rokov po tom, čo na Amity reálne zaútočil ľudožravý žralok), to je proste blbosť. ()

Galéria (73)

Zaujímavosti (28)

  • Scény s vrtulníkem se točili celkem 4 dny. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama