Reklama

Reklama

Kosatka

  • Česko Orka zabiják (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (160)

vesper001 

všetky recenzie používateľa

Všichni tady Orku srovnávají s Čelistmi, až se z nich kouří (z uživatelů, myslím :-), a přitom ty dva filmy nic moc společného nemají. Žralok byl nenažrané hovado a lidi snadná kořist, kosatec se ale promyšleně mstí za zabití březí velryby. Jeho nadpřirozená inteligence mě neuráží, a díky tomu, že likvidační scény nejsou nijak extra brutální, příběh lze vnímat především symbolicky, jako varování, že se k přírodě nemáme chovat jako zmíněný žralok. Zajímavá je i melvillovská analogie, zde je ovšem pronásledovaným Moby Dickem kapitán Nolah. Z Orkova zlověstného kroužení okolo položek na jeho seznamu smrti a z velrybího zpěvu mi běhal mráz po zádech mnohem víc než z několika řad zubů. ()

PetrPan 

všetky recenzie používateľa

Jako malého mě to nudilo, Čelisti jsem měl radši. Po létech jsem očekával změnu postoje a taky se udála, byť po faktické stránce je to opravdu blbost, tak po té příběhové, herecké a zejména hudební ( ten Morricone je bůh:) to není zas tak špatné, nicméně nějakého většího napětí se u kosatky moc nedočkáme. ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Hrozne by sa mi sem do postavy kapitána Nolaha hodil Rutger Hauer, podľa môjho názoru to bola rola presne pre neho. Teda niežeby bol R. Harris zlý, to nie, len Hauer by bol určite lepší a z celkovej tragiky tejto hlavnej postavy by narozdiel od Harrisa dokázal vyťažiť absolútne maximum. Aj keď sa mi dejová linka zdala miestami naivná a úsmevná (vrátane konania kapitána Nolaha), celkovo na mňa snímok zapôsobil príjemným morským vánkom dobrodružného charakteru a primeranou porciou emócií. Silný priemer. 65/100 ()

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Orca zabijak sa tak trochu zviezla na úspechu Spielbergových čeľustí (dokonca použila takmer identickú loď). Ale len tak trochu, pretože dnes je tento film tak zabudnutý, že som oňho skoro ani nezakopol. Čeluste ma bavia a takýchto filmov je fakt málo, tak som teda sadol na loď a išiel si pozrieť nejaké killer kosatky. A je to prekvapivo fajn. Triky sú slušné, umelo nič dokopy nepôsobí, väčšina sa vyrieši šikovným strihom. Nie je to síce vyložený horor, ale niektoré scény s útokom sú natočené fakt dobre. Hlavne prekvapivý trochu nečakaný záver. Síce dal sa tak trochu čakať, ale nečakal som zrovna, že to skončí takto. Za zmienku stojí aj dobrá kamera, pekná Charlotte Rampling a ešte lepšia hudba od Ennia Morriconeho. Oblúbený soundtrack: Orca Finale (End Titles). 80% - 4* ()

Tuxedo 

všetky recenzie používateľa

Lehce naivní vývoj filmu vytváří společně se smrtelně vážným a poetickým vyzněním, rovnako dramatickými výkony a fascinující Morriconeho hudbou natolik zvláštní kombinaci, že si nelze Orka zabiják neoblíbit. Snad jen ta úmrtí mohla být bohatší na detaily namísto několika vteřinového způsobu "vynořit, polapit, ponořit". Bronzové místo v kategorii Nejlepší film o zabijáckém mořském dravci má Orka nicméně jisté. ()

Galéria (74)

Zaujímavosti (6)

  • Přídavné jméno orcino znamená "démon pocházející z pekla" (Orco byl římský bůh podsvětí). (AngelusCZ)
  • Scenéria predstavujúca odľahlú polárnu oblasť Labradoru bola vytvorená na Malte scénografom Mariom Garbugliom. (beso74)

Reklama

Reklama