Reklama

Reklama

A máme, čo sme chceli

  • Slovensko Konečne máme republiku (pracovný názov) (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Na Silvestra, len pár hodín pred rozpadom Česko-Slovenska, sa rodina Varchalovcov stretáva v Banskej Bystrici pred kostolom, aby jej členovia spoločne pokrstili najnovší prírastok do rodiny, malú Zuzku, dcéru Petra (Daniel Fischer) a Heleny (Judit Pecháček). Peter však krst zmešká, pretože sa mu do rúk dostal spis jeho otca Daniela (Ady Hajdu), z ktorého sa dozvedá, že otec bol vedený ako agent ŠtB. Keď Peter konečne dorazí domov, okamžite konfrontuje otca Daniela so svojím objavom. Danielovo srdce to nezvládne a dostane infarkt. Život mu zachráni rýchly zásah rodinného priateľa (Bolek Polívka) a zvyšku rodiny (Eva Holubová, Anna Šišková, Jana Kovalčiková, Jan Budař). Daniela odvážajú do nemocnice. Po tom, ako Peter prezradí dôvod otcovho kolapsu, začnú sa vyplavovať ďalšie a ďalšie varchalovské tajomstvá a hádka o otcovi a jeho motívoch naberá na obrátkach. Keď spoločne listujú spisom, rodina sa s každou ďalšou stránkou otriasa v základoch. (Bontonfilm SK)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (49)

Rimsy 

všetky recenzie používateľa

„Zničit rodinu pravdou je to nejjednodušší,“ zní jedna z mnoha hezky znějících vět v této kompetentně zrealizované, místy i zábavné, většinu stopáže však jen kolem důležitých věcí nejistě našlapující konverzační dramedii. Oproti mnoha vyloženě komerčním česko-slovenským kouskům je aktuální film bezesporu důstojnější, sám se sebou však zápasí až příliš na to, aby si z něj šlo něco smysluplného odnést. Více zde. ()

Dale 

všetky recenzie používateľa

Konečne sa aj na Slovensku začínajú točiť filmy so silnými témami spojenými s minulým režimom. Treba povyťahovať všetkých strašiakov z minulosti a pripomínať "krásy" totalitného režimu dokolečka dokola, kým sa obyvateľom tohto štátu nevráti rozum. Je tu nadhodená téma spolupráce s ŠTB, o vtedajšej dobe síce padne len pár viet, ale zarezonujú. Všetko sa ale sústredí na vzťahy v rodine, no to sa tiež náramne podarilo, nechýbajú vypäté scény, ktoré držia diváka v strehu a ja takéto napäté rodinné drámy obľubujem. Pokiaľ ide o hercov, komplet celé herecké osadenstvo bolo skvelé, proste veľmi vydarený film. Viac takýchto filmov. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

A máme čo sme nechceli. Nudný film, ktorí sa chce podobať trocha Pelíškom, ale nemá v sebe žiadny humor, a tak nie je z toho ani sfúknutá pampelíška. Príbeh o rozdelení Československa, ktoré je len dátumovou témou a na konci sa prejaví zahranou spoločnou hymnou, ale celé gro príbehu sa toho vôbec netýka. je to umelo zasadené. Príbeh o dobrom eštebákovi a rodinných vzťahoch je kazený zbytočnými postavami typu Rachel Kramer, ktorá hovorí anglicky i francúzsky, no okrem toho, že je klonom Keiry Knightley je jej postava absolútne o ničom, okrem toho, že dokazuje Hartlovu angličtinu z pomocnej školy a tiež dáva jednu repliku, že Česi a Slováci môžu byť pre všetkých vzorom, ako sa vedia bez boja dohodnúť. Takže ak tu niekto píše, že film "ťahá Rachel Kramer", znamená to len to, že jemu ťahalo ruku do rozkroku, nič iné. Zvyšok je hádka, smútok, zase hádka a silvestrovská kapustnica podávaná, prepytujem, až po ohňostrojoch, dovtedy taniere i stoly prázdne. No a Kovalčíkovej výraz opäť potvrdil, že nech si hrá svoje katastrofálne kvázi "humorné" roly, ale keď sa vyhráža, že pôjde chuderka do ostrého štrajku a nebude hrať, tak to je rehot na celú papuľu - nehraj, nikomu chýbať nebudeš, maximálne zúfalcom, ktorý sfetované mykanie kĺbmi považujú za umelecký tanec. ()

Joll 

všetky recenzie používateľa

Česká kinematografie se topí v dramatech, hořkosladkých komediích a trapných komediích... jiné žánry jsou Tabu a neumí se dnes natočit. Čest pár vyjímkám, ale ty to český film nespasí. Když se něčeho příliš je vám z toho časem šoufl a mě už bohužel z toho šoufl je. Když vidím co dokáží natočit za pár peněz ve Španělsku třeba je mi z toho smutno..  Dříve jsme uměli, scifi, thrillery, špionážní komedie, historické filmy, výborné muzikály, komedie s výbornou nadsázkou, sem tam i Kriminálky, je to škoda, že se seženou prachy jen na tyhle oprašovaný témata pořád dokola.. ()

angel74 

všetky recenzie používateľa

Mladý slovenský režisér Michal Kunes Kováč natočil moc pěkný film o soudržnosti rodiny a také o tom, že pravda mívá mnoho tváří a že při jejím odkrývání může vyplout na povrch nejedno nemilé tajemství. Vyzdvihnout bych chtěla hlavně skvěle vystavěný příběh a až nebývale vyrovnané herecké výkony těch nejvyšších kvalit. Viděno v Cinema City Forum Ústí nad Labem. (80%) ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (4)

  • Film sa natáčal počas jesene 2022. (Arsenal83)
  • Název je narážkou na revoluční píseň „Budujeme“, konkrétně se jedná o verš: „Teď když máme, co jsme chtěli, do rachoty zvesela!“ V době socialismu se používal lidmi jako ironický ve smyslu: „Dobře nám tak.“ Autorem textu je František Halas a hudbu složil Václav Dobiáš. (sator)
  • Bolek Polívka prijal úlohu, pretože tieto udalosti vnímal citlivo: "Rozdelenie Československa sme prežívali so smútkom, pretože som mal k Slovensku vždy blízko." (Arsenal83)

Reklama

Reklama