Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Plukovník William Ludlow (Anthony Hopkins) opustil armádu Spojených štátov, pretože nesúhlasil s genocídou indiánskych kmeňov, a so svojimi tromi synmi Alfredom (Aidan Quinn), Samuelom (Henry Thomas) a Tristanom (Brad Pitt) sa usadil na farme v Montane. Keď si v roku 1913 Samuel priviedol na usadlosť krásnu snúbenicu Susannah (Julia Ormond), nikto netušil, akým významným spôsobom ovplyvní život rodiny. Zatiaľ však v Európe vypukla vojna a všetci bratia sa proti vôli otca dobrovoľne prihlásia do armády. Krvavé jatky vojnového besnenia si zakrátko vyberú krutú daň - Alfred je ťažko ranený a Samuel umiera... Tristan pomstí smrť svojho brata a po skončení vojny odchádza na more. Keď sa po čase vracia do Montany, netuší, že ho čaká vášnivý milostný vzťah s osamelou Susannah, že sa jeho brat Alfred stane kongresmanom a že on sám bude kvôli záchrane rodinnej farmy musieť pašovať alkohol a bojovať s bezohľadnou zákernou konkurenciou... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (449)

Ivoshek 

všetky recenzie používateľa

Teda, to byla nálož romantiky. Text distributora je možná zbytečně dlouhej, ono by stačilo napsat, že na ranč přijede pani Ormondová a veškeré mužské osazenstvo by jí rádo udělalo dítě (slušně řečeno), což je základní linka proložená věcmi jako válka, volby, pašování atd. Jinak míra úmrtnosti u Ludlowových je hodně vysoká a ke konci filmu i trochu otravná. Aby to nevyznělo úplně zle, film má excelentní kameru a hudbu - scénérie středoamerické krajiny s Hornerovou hudbou jsou úžasné a na Anthonyho Hopkinse - zvlášť v poslední tak třetině filmu - je radost se dívat. Kdybych to měl brát v kategorii "romantické filmy", je to hooodně vysoko nad různými pseudokomediemi s tou odpudivou paní ze sexu ve městě nebo Meťů Mekonohým. Když to beru podle sebe, jsou to férové dvě hvězdičky. Update 2023/10, fér spis ctyri. Film ma víc rozměru, které jsem před těmi 15 lety nevnimal a teď ano. ()

Gemini 

všetky recenzie používateľa

Je červená knihovna, pak je epická červená knihovna, a pak je něco tak rozmáchlého, výpravného, okázalého, skvělými herci natřískaného, že to dokáže natočit jen Edward Zwick. Bohužel se na tento film nedokážu dívat s vážnou tváří více než deset minut v kuse:) Ty dějové kličky a krucánky, prokládané osudovými deklamacemi, vyznáními a trpitelstvím, jsou na mě zkrátka moc, i když samozřejmě kamera Johna Tolla a hudba Jamese Hornera dělají vše pro to, abyste byli "jen" ohromeni ságou rodiny, jejíž muže zasáhly láska, válka, politika, a další podobné spinpointy. Legenda O Vášni zkrátka není film pro mě. 60% ()

Reklama

honajz 

všetky recenzie používateľa

Smrt, láska, zrada, úklady, emoce, zase smrt, nenaplněné city, smíření, další smrt, další úklady a hlavně strašlivě lkavé smyčce skladatele Jamese Hornera - to všechno najdete ve filmu Legenda o vášni v míře vrchovaté. Oproti běžným dojákům je tento snímek zpracován podle literární předlohy (asi slavné a úspěšné, nevím, nikdy jsem ji nečetl), takže je to opravdu silný klibr, a určitě se mu nedá vytknout povrchnost. To patrně potěší ženy středního věku, které mají nejčastěji tento typ kinematografie v oblibě. Těžko to ale bude stravitelné pro mužskou část populce, jelikož posmívat se ději nemohou, protože špatný film to není, ale vydržet ty dvě hodiny dobrovolně a zastřízliva u obrazovky není dost dobře reálné. Anthony Hopkins hraje otce tří synů (jedním z nich je Brad Pitt), které vychovává na rodinné farmě v hornaté Montaně někdy na přelomu minulého století. Když synové dospějou, připlete se do jejich čistě mužského světa mimořádná žena Susannah, a katalyzuje všechny ty bouřlivé vášně a emoce. Mezi bratry vzplane rivalita, jež má navždy změnit jejich osudy. Ale tím celý epos teprve začíná... Obraz je výborný. Krásně čistý a ostrý i ve tmavých či nočních scénách. Rovněž zvuk je vysoce solidní. Hudba, ruchy ani dialogy po technické stránce nezklamou. Ubohá. Předvolbu scén, nastavení jazyka a titulků, a trapnou reklamu na další dévédéčka od Columbie zmiňuji jen proto, abych nenechal tento odstavec úplně prázdný. (Jestliže film znáte a líbil se vám, existuje nepoměrně lépe vybavená Special Edition, tak raději sáhněte po ní.) Film 3/5 - silná, emotivní záležitost pro ženy středního věku DVD 0/5 - škoda mluvit. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Nudna obrazova ilustracia pravdepodobne kvalitnej kniznej predlohy, ktoru som samozrejme necital. Jednu hviezdicku davam za nadherny soundtrack a druhu za hviezdne herecke obsadenie. A to je tak vsetko. Pre mna to bol strasne sterilny film v ktorom sa striedala jedna scena za druhou, jak keby som si listoval knihou, ale chybal tomu zivot a nejake emocie. Dokonca ani R-kovy rating nebol vo vojnovej vrave absolutne vôbec vyuzity a to paradoxne pri nej mala jedna z postav monolog o tom aka je vojna kruta. V tomto filme vyzerala bezzubo. 4/10. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Filmová balada. Príbeh jednej rodiny, ku ktorej bol osud nemilosrdný a predsa ich obohacoval o tie najkrajšie dary. Ťažko by som hľadal vhodný ekvivalent k tomuto filmu. Takéto niečo už dnes v kinách neuvidíte. Horner tlačí na city ako ešte nikdy netlačil, ale funguje mu to. Zwick je totiž režisér, ktorý vie zvládnuť pátos. Je ho tam veľa a každú chvíľu môže skĺznuť do samoúčelnosti, ale nestane sa tak. Zwick totiž nechce dojímať. Chce byť len romantický. Neštíti sa ale krutosti, alebo drsnosti. Uvedomuje si akú hodnotu má vojna a tragédia a ako znázorniť lásku v jej najčistejšej podobe. Dejové zvraty sa jednoducho stanú. Nemá tendenciu sa v nich pyplať a práve preto ho považujem za jedného z výborných amerických režisérov. Ktorý by ale mohol točiť viac filmov s historickým podtextom. Tie mu totiž fungujú dokonale. Legenda o vášni, ale nie je dokonalá. Je to príbeh malých víťazstiev a veľkých prehier. Je podaný z citom a doplnení o fantastické výkony Brada Pitta, Anthonyho Hopkinsa a Aidana Quinna. Filmárčina v tej najlepšej podobe. ()

Galéria (87)

Zaujímavosti (25)

  • Originálny názov Legends of the Fall neodkazuje na jeseň, ale na biblický pád z nevinnosti. Avšak názvy filmov vo Švédsku, Francúzsku, Rumunsku i Južnej Kórei názov priamo preložili ako "Legendy jesene". (Arsenal83)
  • Calgary bylo vybráno pro filmování hlavně kvůli suchému podnebí. Jakmile se začalo filmovat, tak štáb zažíval rekordní srážky. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama