Reklama

Reklama

Klasické spracovanie príbehu šerifa Wyatta Earpa, jeho priateľa Doca Hollidaya a ich legendárnej prestrelky s gangom Clantonovcov v meste Tombstone. Wyatt Earp (Burt Lancaster) je zástupca zákona, Doc Holliday (Kirk Douglas) je bývalý zubár, teraz hazardný hráč s povesťou zabijaka. Napriek tomu sú priatelia, ktorí si navzájom v minulosti zachránili životy. Jedného dňa dostane Wyatt telegram od svojho brata Virgila, ktorý je šerifom v meste Tombstone. Má veľké problémy s rančerom Ikeom Clantonom, zlodejom dobytka, ktorý si však dokáže zaplatiť, aby bol zákon na jeho strane. Ale nie všetci muži zákona sa dajú kúpiť a tak všetko speje k situácii, kedy sa proti sebe postavia na jednej strane bratia Earpovci a Doc Holliday a na druhej strane Clantonovský gang. Ich legendárna prestrelka bola predobrazom mnohých filmov, medzi nimi napríklad Wyatt Earp s Kevinom Costnerom v hlavne úlohe, či Tombstone, kde ústrednú dvojicu stvárnili Kurt Russell a Val Kilmer. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (118)

Kimon 

všetky recenzie používateľa

Westernový příběh Přestřelka u ohrady O.K. patří bezesporu mezi nejlepší westernové příběhy, které ve Spojených státech kdy vznikly. Žádný slaďák "ala John Wayne", ale pravý, nefalšovaný drsný příběh o spravedlnosti, zákonu či zlu a podlosti, ale také i o špetce lásky. Samozřejmě snesitelně zidealizovaný. Je to westernový příběh, který by neměl chybět ve filmotéce každého milovníka filmového divokého západu. Režisér John Sturges se nedržel starý zkostnatělých způsobů práce s herci a čb materiálem, ale přistoupil k dílu nadčasově. O tři roky později to ostatně znovu dokázal v režisérském křesle při natáčení nejúspěšnějšího westernu všech dob "Sedm statečných" (1960). Pro srovnání: v uvozovkách "pouhých" pět let zpět od vzniku tohoto snímku, vznikl western s názvem Vysoké nebe (1952). Dalo by se říct, že pět let není až tak velký rozdíl, aby to bylo nějak znát na rozdílu z hlediska porovnání kvality hereckých výkonů v obou snímcích, ale pokud máte možnost srovnat kvalitu hereckého podání u obou těchto westernů, když nehledím na rozdíl film černobílý - barevný, jeví se těch pět let dobou obrovského posunu ve filmové tvorbě amerických westernů a přesvědčivého podání jednotlivých herců. Řekl bych dokonce, že přestože vznikl snímek Přestřelka u ohrady O.K. v roce 1957, kvalitativně se vyrovnává snímkům o deset i více let mladším. Jsem tedy přesvědčen, že tento western si "barevné vidění" v tehdejších počátcích barevného filmování v USA dozajisté zasloužil. A přirozeně ten nejlepší a nejmodernější filmový materiál. Předpokládám, že při pozdější digitalizaci filmu bylo navíc provedeno i digitální "vyčištění" obrazu. Bravo. Škoda, že zůstalo tenkrát jen u Oscarových nominací. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Moj prvy film o Wyatt Earp-ovi a zaroven treti film rezisera Johna Sturgesa /Sedm Statecnych/. V tomto filme strhnu vsetku pozornost na seba hlavne Kirk Douglas /Ace in the Hole, Spartacus/ a Burt Lancaster, ktori hraju jako odusu. Vela sa keca, ale to absolutne nevadi, lebo zaverecna prestrelka to bohate vynahradi. 72 % ()

Reklama

Mariin 

všetky recenzie používateľa

Western Johna Stturgese (m.j. režiséra Sedmi statečných) na motivy pravdivých událostí událostí o Wyattu Earpovi a Docu Hollidayovi je pojat zcela v duchu klasických amerických westernů. Spravedlnost a zákon proti lumpům. Atmosféra postupně houstne a místo je tu i pro lásku a skicovité vykreslení lidských povah. Velmi pěkně natočené: lépe než novější Tombstone. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Gunfight sa na prvý pohľad ničím nelíši od klasických westernov 50tych rokov. Na ten druhý si ale všimnete jeho odlišné vyznenie, keď mužský pohľad na vec, čiže česť, hrdosť a pýchu stavia až za hodnoty rodinné. Muž by mal stáť pri žene a starať sa o dieťa, nie chodiť osamelý po svete s pištoľou a čakať najneskôr do 35ky na smrť. Názory žien tu sú rovnako dôležité ako tie mužské a vyznievajú racionálnejšie. Škoda, že tvorcovia nedokázali tohto ducha rozprávania udržať až do konca a pripravili nám v podstate stopercentný happyend. Herecké majstrovstvo Douglasa a Lancastera musí potešiť každého ortodoxného fanúšika westernu, rovnako ako malá úloha Dennisa Hoppera, na ktorej osude najlepšie vyznieva posolstvo filmu. ()

Chrustyn 

všetky recenzie používateľa

Jedna z mnoha verzí příběhu o bratrech Earpových a jejich boji za spravedlnost. Tento příběh se věnuje převážně Wyattovi a přidává do hry zabijáka Doca Hollidaya. Nejedná se o špatný western ale tempo je dost vláčné a poravdě se zde vyjma závěrečné přestřelky mnoho neděje. Ale herci v čele s Kirkem Douglasem zachraňují film před nudou. ()

Galéria (104)

Zaujímavosti (24)

  • Burt Lancaster a Kirk Douglas boli nominovaní na Laurel Awards v kategórii top mužská akčná hviezda. Išlo o americký systém udeľovania cien v kine, ktorý bol vytvorený na ocenenie filmov, hercov, herečiek, producentov, režisérov a skladateľov.  Prebiehal v rokoch 1948 až 1971. (westerns)
  • Opravdová přestřelka se odehrála 26. října 1881 a během třiceti sekund bylo vystřeleno 34 kulek a zabiti tři muži. Ve filmu přestřelka trvá pět minut a ústí v krveprolití, které se natáčelo 4 dny. (Vampireman)

Súvisiace novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (viac)

Reklama

Reklama