Reklama

Reklama

Len nech je to chlapec

(festivalový názov)
  • Česko Jen ať je to chlapec (viac)
Trailer
Jordánsko / Francúzsko / Saudská Arábia / Katar, 2023, 113 min (Alternatívna 109 min)

Obsahy(1)

Súčasné Jordánsko. Po náhlej smrti manžela musí tridsiatnička Nawal bojovať o svoju časť dedičstva, aby zachránila dcéru a domov v spoločnosti, kde by bolo všetko inak, ak by mala syna. Vôbec prvý jordánsky film, ktorý bol vybraný na festival v Cannes, a zároveň pôsobivý divácky zážitok, ktorý predstavuje aktuálne trendy v modernej artovej kinematografii, výrazne ovplyvnené aj tzv. novou iránskou vlnou. Čaká vás nepredvídateľná scenáristická štruktúra, podmanivé herectvo a citlivá réžia s jasným dôrazom na detailne vyrozprávaný strhujúci príbeh. (MFF Cinematik Piešťany)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (9)

Jhershaw 

všetky recenzie používateľa

Subjektivní problém s postavami, které se nechovají racionálně, nemají jasné priority, neví co chtějí a co jsou ochotné obětovat (a tím si ničí život). Natočené to ovšem je velmi dobře. Ženám se to asi bude líbit více. 7/10 ()

kolemjdouc 

všetky recenzie používateľa

Další příběh z oblasti odlišné kultury. Žena přijde o muže a nakonec ji ,podle tamnějších pravidel ,chtějí vzít majetek ,vystěhovat na ulici ,přijde o práci a ve finále ji chtějí nejbližší příbuzní připravit i o dceru.To je pro evropského diváka naprosto nepředstavitelé.A zachrání ji jen nezávislý výrok  soudce, ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

"Tu nemáme potratové tabletky, tu panuje stredovek!" Veľmi zvláštne poňatie filmu. V podstate tú hranicu medzi nerovnoprávnosťou žien v islamskom svete a liberálnou demokraciou stavia na možnosti dať si potratovú tabletku a slobodne kadiť plody do záchodovej misy, lebo to je ten najväčší výdobytok hesla "sloboda, rovnosť, bratstvo", samozrejme mimo možnosti meniť si každý deň pohlavie podľa pocitu, cítiť sa kľudne ako kredenc a slobodne si na ulici strkať do intímnych otvorov čokoľvek, čo tam nepatrí - bez toho by liberálna demokracia neprežila! Takže uznávam, že hoci má byť film podľa skutočnej udalosti a má byť o slobode žien, tak mne sa tento základný atribút, ktorý tú slobodu vymedzuje, akosi hnusil. ()

Danikaa 

všetky recenzie používateľa

My si ani neuvedomujeme, v akej úžasnej krajine žijeme. Kde zákony poskytujú ochranu žene a nemôže sa stať niečo také absurdné ako v Jordánsku, že po smrti manžela si na majetok a dcéru môže robiť nárok švagor a jeho rodina. A to len preto, lebo Nawal nemá syna. Byť ženou v takejto krajine je vážne ťažké. Mouna Hawa ako Nawal, bola krásna a presvedčivá a ja dúfam, že sa mi podarí vidieť ju aj v inom filme. ()

SAINTS 

všetky recenzie používateľa

Film skúma, ako zastaralé zákony a tradície zakorenenej mizogýnii naďalej potláčajú slobodu žien v Jordánsku. Herecký výkon palestínskej herečky Mouna Hawa je pohlcujúci. Konečný výsledok je fascinujúcim filmovým dielom. Pútavý a emocionálne nabitý film, ktorý nebojácne rieši kritické problémy, ktorým ženy čelia súvislosti s nerovnosťou, dedičskými zákonmi a rodinnými vzťahmi. Tento film je dôkazom sily kinematografie pri riešení dôležitých spoločenským problémov a má hlboký vplyv. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (3)

  • Natáčelo se 5 týdnů v Jordánsku. (Johnny.ARN)
  • Scenár bol napísaný na základe skutočných skúseností príbuznej režiséra Al Rasheeda. (Arsenal83)

Reklama

Reklama