Reklama

Reklama

Smršť

Trailer 1

Hlavným hrdinom filmového príbehu je forenzný psychológ Martin Lang (Tomáš Maštalír), ktorý prichádza spolu s manželkou Pawlou (Anna Geislerová) do kúpeľov v horách. Ďaleko od civilizácie si chcú oddýchnuť a pokúšajú sa zachrániť vzťah. Prechádzajú vážnou partnerskou krízou, ktorá pramení z hlboko ukrytej traumy, a tento pobyt je pre nich ultimátom – buď svoje problémy prekonajú, alebo sa každý vyberie vlastnou cestou. Kolobeh rutinných dní však naruší príchod tajomnej zásielky – balíka s dôkazovým materiálom z vyšetrovania tragického prípadu. Odosielateľom je Langov kolega, psychológ. Ten od neho potrebuje pomoc v prípade známom ako „jazda smrti“, na konci ktorého boli štyria mŕtvi. Lang sa spočiatku zdráha, ale postupne podľahne neznámej sile, ktorá ho k prípadu priťahuje. (Bontonfilm SK)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (153)

nascendi

všetky recenzie používateľa

V rámci kolekcie mi bola ponúknutá aj Smršť. Na strane aktív boli Bebjak, Geislerová a Maštalír. Na strane pasív chýbajúce vysvetlenie o čom to je, prečo to trvá tak dlho a pre koho sa tieto filmy nakrúcajú. Jediné, čo som v danej chvíli s tým mohol robiť bolo obvyklé zrieknutie sa hviezdičkového hodnotenia. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Šiel by som do ešte väčšej hororovosti, lebo potenciál tu bol oveľa väčší, ale niektoré scénky naozaj vyšli, atmosféra výborná. Len chýbalo trocha vysvetliť alebo dovysvetliť film, pretože tá skladačka na konci až tak nezapadne a nie je presne jasné, čo sa vlastne stalo. Podľa čitateľov románu to z knihy jasné je. Takže v tomto prípade je to Bebjakova chyba, hoci sám autor predlohy Karika film veľmi propagoval a že ide o slovenské Osvietenie. Karika asi na rozdiel od Stephena Kinga nevie byť k filmovým spracovaniam svojich diel dostatočne kritický, lebo je to zase cesta, ako zarobiť a zabezpečiť spoluprácu aj do budúcna. No ak Karika videl film a písal svoju knihu a dokáže to objektívne porovnať, musel by povedať, že buď je jeho kniha nejasná, alebo je nejasný režisér, ktorý nedokázal všetky motivácie vysvetliť dostatočne. Zdá sa, že tá druhá možnosť je správna a povedzme si rovno, že Bebjak sa mohol viac venovať skutočnému filmu, pretože za dve hodiny nedostatočne vysvetliť celý film, no zároveň si nenechať ujsť dvakrát nasnímať Maštalírov holý zadok a niekoľko holých pišakov či blbé scénky s prstovaním, tak to je tak trocha súkromná úchylka. ()

Reklama

Gimli 

všetky recenzie používateľa

V jistých ohledech mi to připomínalo Shining, zejména tou až příliš naleštěnou dokonalostí hotelu, která je děsivá. Bebjakovi se dobře daří postupně budovat nepříjemnou klaustrofobickou atmosféru. Ale závěrečné rozuzlení mi přišlo jako podvod na divákovi (knihu jsem nečetl) a uvítal bych raději něco ve stylu Eggersovy The Witch, což by podle mě bylo to pravé překvapení. ()

sofiapetra 

všetky recenzie používateľa

Hodně lidí mě od tohoto filmu odrazovalo, že se to "nedá", ale mně se to líbilo - průměr dávat nechci. Linka s Větrnicí výborná, na té se to mělo celé postavit a ne z toho pak utéct. Atmosféra celkově  tíživá, přesně taková jaká má u mysteriózních kousků být. Závěr jsem tedy nepochopila (nebo odmítám chápat, protože k ničemu tak trapně "alenkovskému" by se tvůrci přece nesnížili! :), ale nijak zvlášť mi to žíly netrhá. Knihu jsem nečetla, takže nesrovnávám. ()

jefff 

všetky recenzie používateľa

Když jsem se poprvé dozvěděl, že se točí další Karikova kniha, měl jsem ohromnou radost. Zvláště proto, že se točí adaptace Smršti. Právě po jejím přečtení jsem si říkal, že by bylo skvělé ji zfilmovat. Svižný, tajemný příběh se úplně pro plátno nabízel. Jenže tvůrci si řekli, že ne a podle knihy natočili...úplně jiný příběh. Sice na něj volně navazuje a zachovává stejné universum, ale zasazení story o vražedném větru do sanatoria ve stylu Léku na život či Osvícení tu vůbec nefunguje. A rozuzlení je bolestivé. Opravdu hodně bolestivé. Navíc herecky žádná sláva. Scénář je fakt hrozný a režie sice ujde, ale nemá vlastně moc co točit. Děsivých scén je jako šafránu a místo nich tu je tuna scén úplně zbytečných a pro příběh zcela zbytných. Nepovedené. Trhlina byla lepší a to taky nebyl žádný zázrak. ()

Galéria (73)

Zaujímavosti (5)

  • Anna Geislerová povedala, že bola fascinovaná organizovanosťou natáčania, keď všetko podľa nej prebehlo veľmi príjemne a perfektne pripravené za len 16 až 18 dní. (Arsenal83)
  • Anna Geislerová sa o svojej role vyjadrila: "Tam to bolo veľmi jednoduché, všetko je v scenári. Jej sa stali hrozné veci, film je taký súčet všetkých zúfalstiev, zlyhaní v rôznych rovinách jej ženstva, materstva a tak ďalej. Niekedy naozaj nie je potrebné pri postave veľmi hľadať, iba vojsť do všetkého, čo v scenári je. Hovorila som si, že je až neuveriteľné, čím všetkým si prešla, no neskôr ako diváci pochopíme, čo všetko sa tam objavuje, akú symboliku majú jednotlivé momenty a prečo sa symbolika objavuje. Prepojí sa to spätne." (Arsenal83)

Reklama

Reklama