Reklama

Reklama

Jedovaté listy

(festivalový názov)
  • Veľká Británia Wicked Little Letters (viac)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Když lidé v Littlehamptonu – včetně konzervativní Edith (Olivia Colman) – začnou dostávat dopisy plné vtipných vulgarit, je z trestného činu obviněna neurvalá irská migrantka Rose (Jessie Buckley). Když místní ženy pojmou podezření, že něco není v pořádku, dají se do vyšetřování. (tribican)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (13)

AdamXB-1 

všetky recenzie používateľa

Prostá komedoška o vtipně sprosté korespondenci, v britském stylu a s feministickým přesahem. Sice na motivy skutečných událostí, ale nějaká potřeba zkoumat, či porovnávat pravdivost oněch skutečných událostí s těmi filmovými u mne tedy nevznikla. Spíš naopak, tento snímek si příběh razí svojí vlastní osobitou cestou a dává to dostatečně najevo, takže jakékoliv porovnávání je opravdu zbytečné. Film táhne především skvělý herecký výběr. Takže samotné herecké výkony, spolu s trefně napsaným britským humorem, tvoří v podstatě nejlepší oddechovou komedii s nadhledem, jakou jsem měl, za už ani nevím jak dlouhou dobu, tu možnost vidět. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Námet, ktorý čerpal z reálnych historických udalostí, bol určite originálny a mal v sebe potenciál. Ale finálny výsledok napokon až taký oslnivý nebol. Aj keď ma to spočiatku chytilo a pôsobilo to pomerne tajomne, postupom času ma to začalo akosi nudiť. Veď celý čas sa dialo to isté dokola a dokola. Ku koncu sa to síce trochu rozbehlo, ale celkový dojem sa už ustálil pod hranicou priemeru. Každopádne, celé to pôsobí mimoriadne úsmevne a ironicky. V dnešnej dobe by sa takéto urážlivé listy asi ani neriešili (veď v komentároch na sociálnych sieťach zažívame oveľa horšie urážky a vyhrážky). 2* ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Prípad o blbosti, ktorý sa podarilo nafúknuť. A politicky krásne koregovať, lebo policajtov z Mogadiša, sudcov z Lagosu a ani ženské policajtky z Bombaja veru pred 100 rokmi v Anglicku nemali. A navyše: film je ukončený absolútne nepresným popisom - dopadlo to celé inak. Viac v zaujímavostiach. ()

dajik odpad!

všetky recenzie používateľa

Film se mi líbil na 4* ,ale na konci jsem zjistil, že je to podle reálných osob. První ženská policistka v anglii a je to bílá anglická žena. Ve filmu ji hraje nějaká tmavá Indka. Manžel hlavní postavy v reálu taky bílý a ve filmu černoch. Postavu zahrála fajn ale bohužel překrucovaní reálných osob není něco co by se mi líbilo, tak proto takové hodnocení. Kdyby to bylo naopak , tak by menšiny brečely. ()

Torgal 

všetky recenzie používateľa

Bizarná historka o skutočnej afére s poburujúcimi dopismi sa môže oprieť predovšetkým o živelné postavy a ich iskrivé interakcie. Olivia Colman a hlavne hubatá Jessie Buckley si film kradli pre seba. Ako sa však ukázalo, s takýmto jednoduchým námetom utiahnuť celovečernák bola celkom fuška a ku koncu už bolo cítiť, že mlel z posledného. Aktuálna spoločenská objednávka tiež trčí z každého políčka - emancipované ženy, ktorým opovrhnutiahodní muži diktujú čo môžu a čo nie + náhodne sa vyskytujúce minority tam, kde historicky nemajú čo hľadať. Asi si už na tieto podivné trendy zvykám, lebo som nad tým všetkým len rezignovane mávol rukou. Filmu to nijak neuškodilo, pri takejto ľahkej téme mi na tom vôbec nezáležalo. 7-/10 ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (13)

  • Film zmieňuje, že Rose jej dcéru odobrala CPS. Služba na ochranu detí, teda CPS (Child Protective Services) v Anglicku neexistovala ani v 20. rokoch 20. storočia a neexistuje ani dnes. Takáto organizácia je v USA. (Arsenal83)
  • Policajné uniformy majú odznaky na čiapke a gombíky s "Korunou svätého Eduarda", ktoré sa používali v rokoch 1953-2023. V Anglicku zobrazenej doby sa nosili odznaky "Tudorovskej koruny" (roky 1902-1952). (Arsenal83)
  • V scénach zo súdnej siene niekoľkokrát zaznie zvuk sudcovského búchania kladivkom. To však nie je možné, pretože v Anglicku používajú kladívka iba dražitelia, sudcovia ich nikdy nepoužívali. (Arsenal83)

Reklama

Reklama