Reklama

Reklama

Krvavá pani

  • Československo Krvavá paní (viac)
Československo, 1980, 77 min (Alternatívna 71 min)

Obsahy(1)

Animovaný film velikána slovenskej filmovej tvorby Viktora Kubala na motívy povesti o čachtickej hradnej panej a jej hrozných zvykoch. Dobre odpozorované prvky hororu spojené s prirodzeným Kubalovým vzťahom k paródii, vytvorili z Krvavej panej svojráznu syntézu oboch žánrov. Na pozadí romantického ľúbostného príbehu s prvkami komiky a tragiky je zachytený večný boj dobra so zlom. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (66)

darkrobyk 

všetky recenzie používateľa

I po letech stále působivé dílo. Strohé výtvarné pojetí, barevný kontrast, kde červená je symbolem života i smrti, a temné varhany vytvářejí chladnou atmosféru. První poetická třetina je plná radosti, kdy zvířátka připomínají rozjuchané disneyovské postavičky a Alžbětka Sněhurku. Jakmile však dá svému zachránci srdce, stává se z ní chladná a bezcitná čachtická paní. Věrný Ficko shání své paní mladé panny, na vesničany padá hrůza a železná panna nestačí objímat další oběti. Hřbitovní scéna, kdy noční krajinou burácí vichr a jedno tělo za druhým padá do masového hrobu, jako by vypadla z gotického hororu. Film má přiměřenou délku, avšak mnohý současný divák zvyklý na permanentní akci zřejmě spokojen nebude. Krvavá paní je poezie v obrazech a u poezie se nespěchá, tu je třeba si vychutnat. ()

ArdathBay 

všetky recenzie používateľa

Slovenské animované filmy se k nám na DVD moc často nedostanou. O to více je potřeba si vážit každého počinu a Atypfilmu poděkovat za osvětu. V době, kdy čekám na Bathory je Krvavá pani příjemným předvojem nejen svým humorem, animací a nápaditým příběhem s příjemnou hudbou. V Bloody Lady se se mimo úvodního slova slovenky Jely Lukešové nepromluví a kupodivu to není na škodu. V dnešní době ukecaných filmů je to doslova balzám. ()

Reklama

paascha 

všetky recenzie používateľa

Kdyby nebyl Čuráj Sračkubisko arogantní píčus a ta jeho Deána přeambicioznělá kráva, uznali by totální a nevyvratitelnou nadvládu této kreslené verze na poli Čachtické paní a ušetřili by si spoustu opovržení. Pravda, nic by si nevydělali, ale za to to stojí. Každopádně je Kubalův animáček parádní, Nižnánský musí mít radost:-) ()

honz 

všetky recenzie používateľa

Legendami opředená historická postava uherské šlechtičny, hraběnky Alžběty Báthoryové (1560 - 1614), je dlouhou dobu vděčným námětem v literatuře i filmu. Viktor Kubal ve svém celovečerním animovaném filmu poeticky zobrazuje čachtickou paní jako nevinnou dívku, ze které se z nešťastné či neopětované lásky postupně stává bezcitná, surová a krvelačná bytost. Skvělá výtvarná stráka filmu jakoby potvrzovala úsloví o tom, že v jednoduchosti tkví krása, a že málo může znamenat víc. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Veľmi jednoduchá Kubalova animácia, taká, ako ju poznáme z večerníčkov. To nie je filmové mínus, ale pre mňa plus, obliecť takmer hororový príbeh do rozprávkového kabátu môjho detstva. Pri úvodných idylických scénach so zvieratkami a princeznou sa mi zdalo, že by to mohla byť aj rozprávka pre deti na nedeľné ráno, ale neskôr to bolo vyvrátené a krvavé a jemne erotické aj keď kreslené scény určujú film pre dospelých alebo aspoň pre odrastených. Do filmu je prepašované veľké množstvo jednoduchých gagov hlavne so zvieratkami, z ktorých väčšina je možná len vďaka odľahčenej animácii. Najviac ma dostalo modré z neba a ryba zadržiavajúca dych. Príbeh je notoricky známy a som rád, že sa v tomto filme nechcel hrať na žiadny happy-end. ()

Zaujímavosti (5)

  • Na snímku pracoval Kubal väčšinou osamotene. Zvládol to, hoci to bola animácia na kolene. Podmienky v Štúdiu krátkych filmov boli úmerné tej dobe. Bola tam jedna kamera, s ňou sa všetko snímalo, žiadne triky sa robiť nedali. "Ale Kubal by ich ani nepoužíval," spomína dramaturg snímky Rudolf Urc. (Raccoon.city)
  • Animovaný film patri v dobe vzniku k jednému z najdrahších projektov. Celková výroba stála 2,895.997,- Kčs a natáčal sa viac ako 7 mesiacov. (Raccoon.city)
  • V roku 2017 animovaný film Krvavá pani vybrali do programu jedného z najuznávanejších medzinárodných festivalov klasického filmu vo francúzskom Lyone. V digitálne reštaurovanej podobe mal film v Lyone svetovú premiéru. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama