Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Gertrude „Trudy“ Ederle (Daisy Ridley) se narodila v roce 1905, vyrostla na Manhattanu a ve dvanácti letech vstoupila do ženské plavecké asociace (WSA), ve které se začala učit americký kraul. Vytvořila mnoho národních i světových rekordů, na Letních olympijských hrách 1924 v Paříži získala dvě individální bronzové medaile a jednu zlatou ve štafetě, a o rok později se rozhodla pokusit přeplavat jako první žena v historii Kanál La Manche. Film Dívka a moře ukazuje tuto její cestu poměrně přesně. (Jirka_Šč)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (54)

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Po pútavom životopisnom filme o Diane Nyad tu máme ďalší zaujímavý kúsok zo sféry ženského plávania. Príbeh Trudy Ederle sa odohráva v 20tych rokoch 20.storočia, takže to má okrem iného veľký záber aj v boji o uznanie ženských športovkýň, ktoré boli v tej dobe predsa len neustále podceňované. Jej životný príbeh bol natočený vynikajúco, aj keď nepochybne tu bolo aj množstvo umelej gradácie deju, ktorá mala za úlohu zdramatizovať scenár (ale to nie je pri životopisných športových filmoch nič neobvyklé). Každopádne, natočené to bolo vynikajúco, a aj posolstvá, ktoré film so sebou nesie sú skutočne silné. Inými slovami, film hodný 5* Klobúk dole pred Trudy a jej výkonmi v La Manche! ()

krapek odpad!

všetky recenzie používateľa

Film je plný feministických narážok, neuvidíte snáď jedinú scénu v ktorej by muž verbálne neubližoval nejakej žene. Tieto propagandy (feminizmus, LGBT a BLM) v každom druhom filme mi už lezú hore krkom, ale to čo ma vytočilo najviac je tá historická nepresnosť. Na olympiáde v Paríži 1924 americké plavkyne valcovali. Z 13 možných medajlí získali 10. Po návrate boli oslavované. Čo vidíme vo filme? Jeden bronz pre Ederle. Totálny prepadák amerických plavkýň a hanba na 100 rokov. Prečo to vidíme? Trebalo predsa dať niečo tým zlým mužom za vinu. Nemohli pred pretekmi trénovať, a tomu sa museli prispôsobiť aj výsledky, ktoré nesedia s realitou. Čo sme mali vidieť? V pretekoch na 400m získa bronz. Že v skutočnosti pred ňou skončili ďalšie 2 Američanky Martha Norelius a Helen Wainwright zamlčia. Striebro berie vymyslená Austrálčanka, pričom austrálska plavkyňa na tej olympiáde nebola žiadna. Ako víťazku dajú Britku Sybil Bauer. Sybil Bauer získala na tej istej olympiáde zlato na 100m znak a je to predstavte si Američanka. Potom vidíme preteky, v ktorých skončí mimo stupňa víťazov. Ide pravdepodobne o preteky 100m v.sp., v ktorých brala v skutočnosti bronz a pred ňou skončili zas dve Američanky Ethel Lackie a Mariechen Wehselau. Okrem dvoch bronzov brala ešte zlato v ženskej štafete, ale o tom nie je vo filme ani zmienka. Je to totálna neúcta voči tým spomenutým ženám. Podobným spôsobom je sfalšovaná história aj čo sa týka prekonania La Manche. Jej prvý pokus bol naozaj odsabotovaný, ale nebolo tam žiadne otrávenie čajom, akurát ju vytiahli z vody proti jej vôli. Jej druhý pokus neprišiel o pár hodín po skoku z okna lode (kristepanenanebi!!!). Vrátila sa tam o rok a dala to. Azda tá realita nebola dosť hrdinská a uznaniahodná? S podobnou tematikou odporúčam oveľa lepší film Nyad. ()

Reklama

Maniik88 

všetky recenzie používateľa

Naozaj krásny športový životopisný film o prvej žene, ktorá sa pokúsila preplávať La Manche. Pozreli sme to aj s deťmi a starými rodičmi a výborná voľba aj pre nich. Žiadne násilie, vulgarity, len príjemný príbeh, ktorý je podľa klasickej šablóny s klasickými klišé športových a životopisných filmov. Hoci mal film 2h ušlo to rýchlo a bavilo nás to. Občas mi to prišlo prehnané s tým správaním trénera, alebo záver ako ju všetci vítali, no archívne zábery na konci ma fakt dojali. Bravó Daisy a tentokrát bravó Disney. ()

Sharleen76 

všetky recenzie používateľa

Poslední dobou jsou nám předkládány příběhy, kdy se na sílu tlačí women power. Jen aby se ukázalo, že ženy dokáží být silnější, než muži. Takové příběhy se setkávají s nepochopením protože nejsou uvěřitelné. A pak tu máme příběh plavkyně Trudy Ederle, která jako první žena v historii přeplavala Kanál La Manche. Příběh, který ukazuje pravdu, že i ženy dokáží to co muži a možná i lépe. Není to jen film o tom, že jedna žena přeplavala jeden kanál. Oproti jiným příběhům, na tenhle jsem se dívala opravdu s obdivem. ()

Jirka_Šč 

všetky recenzie používateľa

Ano, ano, ano! Mám slzy v očích a obrovský respekt! Toto byl středověk plavání přes Kanál La Manche! Plavci do vody podali kuřecí stehna, zkušených trenérů bylo minimum, teprve začínali chápat, jak má vypadat trasa přez Kanál, podpora v noci byla nízká a tehdejší plavecké brýle by si dnes nedal na tvář ani začátečník. Nicméně mnohé věci platí i dnes. Plavec je ve vodě sám, nikdo se ho nesmí dotknout, když potká medúzové pole, nemá jinou možnost, než ho přesprintovat (a křičet při tom), ideální trasa je podobně esovitá jako ta, která se na okamžik objeví na mapě. Trudy Ederle zvládla trasu za 14 hodin a 34 minut, což byl na tu dobu, tehdejší znalosti a možnosti tréningu naprosto úžasný čas (Slovenka Soňa Rebrová plavala loni v září Kanál za 13 hodin a 43 minut - za současné moderní podpory, moderních znalostech a při teplotě ne 13, ale 19 °C). Young Woman and the Sea není dokument, přesto obsahuje poměrně málo dramatického vylepšení a velmi realisticky ukazuje, jak to mohlo před 98 lety doopravdy být. ■ Osobní poznámka: Mám sen přeplavat Kanál. Vlastně na to už několik let zvolna trénuju (letos jsem přežil v kuse na otevřené vodě 10,5 hodiny a 20 km). Možná i proto hodnotím maximem. Od okamžiku, kdy skočila pomazaná vazelínou do vody, jsem plaval v tom moři s ní. ■ Tento film doporučuji víc, než Nyad! ()

Zaujímavosti (10)

  • Vývoj filmu sa začal v roku 2015 po tom, čo producent Jerry Bruckheimer získal filmové práva na knihu Glenna Stouta z roku 2009. Natáčanie prebiehalo medzi májom a júnom 2022. (Arsenal83)
  • Celý film bol natočený v Bulharsku, v Sofii a na mnohých miestach pozdĺž pobrežia Čierneho mora. (Arsenal83)
  • O tom, zda Jabez Wolffe (Christopher Eccleston) opravdu otrávil čaj Trudy (Daisy Ridley) během jejího prvního pokusu o přeplavání Lamanšského průlivu, se dodnes diskutuje. Faktem ale je, že Wolffe se pokusil přeplavat průliv 22krát, pokaždé neúspěšně, a nedokázal akceptovat, že by se tento úspěch dal přičíst ženské sportovkyni. V klíčový moment, kdy byla Trudy vytažena z vody Ishakem Helmymem na příkaz Wolffeho, se podle pozdějších svědectví plavkyně snažila jen uvolnit, zatímco Wolffe všem tvrdil, že měla křeče a byla v ohrožení života. Tato neshoda způsobila, že si pro svůj druhý pokus jako trenéra zvolila Billa Brugesse (Stephen Graham), který měl s přeplaváním Lamanšského průlivu bohaté zkušenosti, sám jej úspěšně přeplaval na 16. pokus (6. září 1911) a Trudy v jejím počínání mimořádně podporoval. (imaginer21)

Reklama

Reklama