Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Gertrude „Trudy“ Ederle (Daisy Ridley) se narodila v roce 1905, vyrostla na Manhattanu a ve dvanácti letech vstoupila do ženské plavecké asociace (WSA), ve které se začala učit americký kraul. Vytvořila mnoho národních i světových rekordů, na Letních olympijských hrách 1924 v Paříži získala dvě individální bronzové medaile a jednu zlatou ve štafetě, a o rok později se rozhodla pokusit přeplavat jako první žena v historii Kanál La Manche. Film Dívka a moře ukazuje tuto její cestu poměrně přesně. (Jirka_Šč)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (55)

krapek odpad!

všetky recenzie používateľa

Film je plný feministických narážok, neuvidíte snáď jedinú scénu v ktorej by muž verbálne neubližoval nejakej žene. Tieto propagandy (feminizmus, LGBT a BLM) v každom druhom filme mi už lezú hore krkom, ale to čo ma vytočilo najviac je tá historická nepresnosť. Na olympiáde v Paríži 1924 americké plavkyne valcovali. Z 13 možných medajlí získali 10. Po návrate boli oslavované. Čo vidíme vo filme? Jeden bronz pre Ederle. Totálny prepadák amerických plavkýň a hanba na 100 rokov. Prečo to vidíme? Trebalo predsa dať niečo tým zlým mužom za vinu. Nemohli pred pretekmi trénovať, a tomu sa museli prispôsobiť aj výsledky, ktoré nesedia s realitou. Čo sme mali vidieť? V pretekoch na 400m získa bronz. Že v skutočnosti pred ňou skončili ďalšie 2 Američanky Martha Norelius a Helen Wainwright zamlčia. Striebro berie vymyslená Austrálčanka, pričom austrálska plavkyňa na tej olympiáde nebola žiadna. Ako víťazku dajú Britku Sybil Bauer. Sybil Bauer získala na tej istej olympiáde zlato na 100m znak a je to predstavte si Američanka. Potom vidíme preteky, v ktorých skončí mimo stupňa víťazov. Ide pravdepodobne o preteky 100m v.sp., v ktorých brala v skutočnosti bronz a pred ňou skončili zas dve Američanky Ethel Lackie a Mariechen Wehselau. Okrem dvoch bronzov brala ešte zlato v ženskej štafete, ale o tom nie je vo filme ani zmienka. Je to totálna neúcta voči tým spomenutým ženám. Podobným spôsobom je sfalšovaná história aj čo sa týka prekonania La Manche. Jej prvý pokus bol naozaj odsabotovaný, ale nebolo tam žiadne otrávenie čajom, akurát ju vytiahli z vody proti jej vôli. Jej druhý pokus neprišiel o pár hodín po skoku z okna lode (kristepanenanebi!!!). Vrátila sa tam o rok a dala to. Azda tá realita nebola dosť hrdinská a uznaniahodná? S podobnou tematikou odporúčam oveľa lepší film Nyad. ()

Sharleen76 

všetky recenzie používateľa

Poslední dobou jsou nám předkládány příběhy, kdy se na sílu tlačí women power. Jen aby se ukázalo, že ženy dokáží být silnější, než muži. Takové příběhy se setkávají s nepochopením protože nejsou uvěřitelné. A pak tu máme příběh plavkyně Trudy Ederle, která jako první žena v historii přeplavala Kanál La Manche. Příběh, který ukazuje pravdu, že i ženy dokáží to co muži a možná i lépe. Není to jen film o tom, že jedna žena přeplavala jeden kanál. Oproti jiným příběhům, na tenhle jsem se dívala opravdu s obdivem. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Ľudia majú radi hrdinské filmy, aj keď sú silne prifarbené, v niektorých pasážach si vymýšľajú až klamú. A ľudia to aj tušia, ale veď kvôli dramatizácii na to predsa hľadieť nebudeme, hlavne nech mi stúpne falošná emócia do hlavy. Trudy je určite hrdinkou v tom, že dokázala to, o čom sa hovorilo, že žena nedokáže. Zvyšok okolo toho sú dosť silne dokreslené veci, aby sa ukázalo, že v silnom patriarcháte jej každý dával polená pod nohy, hoci to celkom tak nebolo. Ako film nakrútené celkom dobre, ako historická udalosť s nánosom potrebných súčasných formuliek to už pokulháva a Disney heroické vložky, kde môžeš preteky vyhrať aj keď prehrávaš po pošmyknutí sa na štarte o pol bazénu, to už je fakt na podlomenie celej dôveryhodnosti filmu. Alebo že by mala v plavkách ukrytý pr(ú)dový motor? ()

Jirka_Šč 

všetky recenzie používateľa

Ano, ano, ano! Mám slzy v očích a obrovský respekt! Toto byl středověk plavání přes Kanál La Manche! Plavci do vody podali kuřecí stehna, zkušených trenérů bylo minimum, teprve začínali chápat, jak má vypadat trasa přez Kanál, podpora v noci byla nízká a tehdejší plavecké brýle by si dnes nedal na tvář ani začátečník. Nicméně mnohé věci platí i dnes. Plavec je ve vodě sám, nikdo se ho nesmí dotknout, když potká medúzové pole, nemá jinou možnost, než ho přesprintovat (a křičet při tom), ideální trasa je podobně esovitá jako ta, která se na okamžik objeví na mapě. Trudy Ederle zvládla trasu za 14 hodin a 34 minut, což byl na tu dobu, tehdejší znalosti a možnosti tréningu naprosto úžasný čas (Slovenka Soňa Rebrová plavala loni v září Kanál za 13 hodin a 43 minut - za současné moderní podpory, moderních znalostech a při teplotě ne 13, ale 19 °C). Young Woman and the Sea není dokument, přesto obsahuje poměrně málo dramatického vylepšení a velmi realisticky ukazuje, jak to mohlo před 98 lety doopravdy být. ■ Osobní poznámka: Mám sen přeplavat Kanál. Vlastně na to už několik let zvolna trénuju (letos jsem přežil v kuse na otevřené vodě 10,5 hodiny a 20 km). Možná i proto hodnotím maximem. Od okamžiku, kdy skočila pomazaná vazelínou do vody, jsem plaval v tom moři s ní. ■ Tento film doporučuji víc, než Nyad! ()

filipvrbik 

všetky recenzie používateľa

Miluju tyhle filmy, sportovní a zároveň o překonávání "nepřekonatelných" překážek, a hlavně, když jsou podle skutečných událostí... Jen nechápu, proč tak geniální film nešel u nás do kin! Ale nevadí, alespoň jsem neprobulel půlku kina... Tneto film je asi to nejlepší co v daném žánru vzniklo, je úžasně natočený, má to spád, i když víme jak to dopadne, je to velmi napínavé - a Daisy Ridley tuto roli zvládla fantasticky a dokázala, že není jen ozdoba ve Star Wars.. Pro mě horký favorit na Oscarové nominace, ne-li přímo Oscara za nejlepší film a hlavní herečku (počkáme, co Gladiátor II).. Každopádně na filmu i neuvěřitelném příběhu je dokonalé v podstatě všechno.. Trudy rulez.. Viděno na Disney+ ... 100% ()

Zaujímavosti (10)

  • Vývoj filmu sa začal v roku 2015 po tom, čo producent Jerry Bruckheimer získal filmové práva na knihu Glenna Stouta z roku 2009. Natáčanie prebiehalo medzi májom a júnom 2022. (Arsenal83)
  • Film sa od skutočných udalostí niekoľkokrát odchyľuje, pravdepodobne kvôli dramatickému efektu. Po prvé, film naznačuje, že Ederlin výkon na Olympijských hrách v Paríži bol sklamaním, pričom získala iba jedinú bronzovú medailu. V skutočnosti získala dve individuálne bronzové medaily a zlato v štafete na 4x100 m. On a jej tímoví kolegovia sa zúčastnili prehliadky na uvítanie amerického tímu. Po druhé, medzi Ederlinim prvým a druhým pokusom preplávať kanál La Manche uplynul takmer presne rok, pričom sa medzi oboma pokusmi vrátila do New Yorku. Film tiež zabúda na skutočnosť, že ako "rozcvičku" pre svoj prvý pokus Ederle plával 22 míľ z Battery Parku (NY) do Sandy Hook (NJ) v čase, ktorý nebol prekonaný 81 rokov. (Arsenal83)
  • Do hlavnej úlohy Gertrude Ederle bola pôvodne obsadená Lily James. Po tom, čo výroba na pár rokov zamrzla, došlo k preobsadeniu a hlavnú rolu získala Daisy Ridley. (Arsenal83)

Reklama

Reklama