Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prominentný právnik Martin Vail je sebavedomý muž, ktorý v súdnej sieni bez výčitiek manipuluje faktami aj ľuďmi. Na dobročinnom večierku u biskupa sa stretne so svojim bývalým nadriadeným a jeho asistentkou, svojou bývalou milenkou. Krátko na to je biskup vo svojej rezidencii brutálne ubodaný a polícia zatkne zakrvaveného mladíka. Je to miništrant, u ktorého naviac nájdu biskupov prsteň. Vail sa domnieva, že podobný prípad by mohol prispieť k jeho prestíži a preto sa rozhodne, že bude podozrivého bezplatne obhajovať. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (613)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Prvotný strach má tak predvídateľnú pointu, že ani nemusíte byť sklamaní tým, že na ňu prídete v polovici. Dôvodom je to, že sa môžete sústrediť na iné veci, ako na hercov, na ich súdne opletačky a súperenie, na príčiny spáchaného zločinu a rozmýšlaním nad tým, kto je tu skutočne vinník. Kde sa dvaja bijú, víťazí tretí. No a nebudem písať, že prekvapil aj Gere, mne totiž nikdy nevadil. ()

petaspur 

všetky recenzie používateľa

Arcibiskup Rushman byl zavražděn a zakrvaveného mladíka Aarona Stamplera, přistiženého u těla oběti, by mohl zachránit jen zázrak nebo právník Martin Vail. Vailovi nezáleží na Stamplerově vině či nevině, protože tuto podružnou skutečnost umí věrně zakamuflovat v džungli paragrafů. Pro něj je důležité, že se může opět mediálně zviditelnit, neboť obhajoba mučedníka je nejlepší reklamou pro rozkvět živnosti. Tentokrát se však bude muset vyrovnat s tím, že někdo přemýšlí minimálně stejně zvráceně jako on a cena za popularitu bude mnohem vyšší, než si původně myslel. ()

Reklama

Bachy 

všetky recenzie používateľa

Sedl jsem si k filmu hodně unaven a přemýšlel, zda mám dokoukat Kostku a nebo vydržet 2 hodiny u Richarda, který mě nikdy moc nezaujal. Rozhodl jsem se pro Kostku, ale nějak jsem se nemohl odtrhnout od TV a když přišel na scénu Edward Norton, tak jsem položil hlavu na polštář s tím, že se na to kouká dobře, tak proč ne? A ten pocit mi vydržel celý film, vcelku nadprůměrné. Typický 4hvězďák. Líbilo, překvapilo a Kostku dokoukám jindy. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $30miliónovTržby USA $56,116,183Tržby Celosvetovo $102,616,183║ Hneď od úvodu film prezieravo nahrá sledujúcemu ako to všetko asi pekne skončí(a aj tak sa prevažne deje) ale najprv príde v 3/4 filmu slušný boom z Edwardom Nortonom a z jeho rozdvojenou osobnosťou, čo nám dá menšie vytriezvenie z faktu, že nejde len o taký priamočiary súdny proces na aký sa to do tej chvíli tvárilo a záverom príde úplne schladenie a vytriezvenie, ktoré dá filmu úplne inú tvár, prinucujúc udeliť filmu vyššie hodnotenie než bolo takmer počas celého filmu skoro jasné(65%-70%). Film vyťahuje hlavne charakter dobre zahranej postavy Edwarda Nortona. /80%/ ()

Disk 

všetky recenzie používateľa

Celé je to klasická devadesátková právničina se vším všudy, co k tomu patří (John Grisham bez Johna Grishama), ale ani po více než 25 letech neztrácí Prvotní strach na působivosti a napětí. Hlavně díky ústřednímu hereckému trojlístku Gere - Linney - Norton. Všichni tři podávají skvělé herecké výkony a je radost sledovat jejich konverzační chemii. Prvotní strach patří k žánrovým klasikám a tehdy mladý a neznámý Edward Norton se - aspoň načas - stal uznávaným a vyhledávaným hercem, což ještě umocnil ve snímku Miloše Formana Lid vs Larry Flint, kde vytvořil prakticky stejnou postavu, jakou v Prvotním strachu hraje Richard Gere. Pointa Prvotního strachu je z dnešního pohledu možná očekávatelná, ale v každém případě je povedená. Skvělý film. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (14)

  • Ve 23. minutě se Martin (Richard Gere) sleduje zprávy v TV a odkládá flašku vody vedle sebe na křeslo. Flaška spadne, přesto o pár záběrů později stojí. (J.A.K.)
  • Role soudkyně (Alfre Woodard) byla původně psána jako šedesátiletý bílý muž. (Delock)

Reklama

Reklama