Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1941 a mladý neurotický scénárista prožívá v nehostinném hotýlku mučivý existenciální zápas při psaní scénáře na objednávku hysterického šéfa hollywoodského studia, nucený přitom odložit vlastní autorská kritéria. Jeho jediným přítelem v osamocení a prázdnotě je tlustý pojišťovací agent z vedlejšího pokoje, ironicky krásná, permanentně indisponovaná postava. Atmosféra je plná tajemství, stínů a Finkových obsesí. Film je proložený množstvím zvukových a obrazových znaků (makrodetaily, zvláštní záběry). Interiéry i exteriéry jsou důsledně stylizované (světlé barvy prostředí spjatého s vedením studia, resp. pochmurné červenohnědé odstíny a pološero Finkova působiště). Sugestivnost pohybů kamery (bratři Coenové se ve všech svých filmech famózními jízdami kamery těší z kinematografických možností), herectví a zvuku (zvuková rovina je povýšena do neobvyklé významové polohy) dramatizuje banality a vytváří falešné napětí s absurdními zvraty. Film je jakousi kombinací Kafky, Hitchcocka a Harolda Lloyda. Bratři Coenové ve svých znamenitých dílech představují vtipný surrealismus dneška, baví se hrou citátů, rafinovaností a klišé. Jejich absurdní noční můry plné krutosti a černého humoru prozrazují zájem o klasický "film noir" a drsnou školu a vytvářejí stylově vycizelovaný, skeptický obraz lidské existence. Lehké komediální nadsázce jejich filmů odpovídá částečně exaltovaný herecký projev i občasná, s kýčem hraničící symbolika. Patří k čelným představitelům podnětného proudu amerického nezávislého filmu. Film byl roku 1992 nominován na Oscara v kategoriích výprava, kostýmy, mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Michael Lerner). (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (248)

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Barton Fink je spisovateľ, ale okrem toho že napísal iba jednu úspešnú divadelnú hru, s ktorou aj tak nebol úplne spokojný, nič iného nenapísal. Ale aj napriek tomu dostane lukratívnu ponuku napísať scenár pre Capital Pictures a tak odíde z New Yorku do Los Angeles, aby napísal príbeh o obyčajných ľuďoch a ich snoch a túžbach. Lenže od prvého okamžiku to nebude mať vôbec ľahké. Na svojej ceste odstrániť spisovateľský blok , potkáva správcu hotela - buscemiho - ktorý vždy robí všetko preto aby boli jeho zákazníci spokojný. Osudovú ženu Judy Davis, do ktorej sa Fink bláznivo zamiluje, suseda z vedľajšej izby Goodmana, ktorý je okrem iného aj vyslanec pekla a pekný zabiják. Coenovci natočili pre nich nezvyčajný film, ktorý je pozoruhodný práve tým, že strieda žánre. Lenže práve toto striedanie mohlo dopadnúť lepšie, pretože balanc medzi komédiou, hororom a drámou je nevyvážený a preto film pomaly skĺzavá do ťažkopádnosti a určitej strnulosti, ktorá niektoré zaujímavé momenty podkopáva. Lenže na druhú stranu si to scenár vynahradzuje na dobre napísaných postavách, s ktorých najviac vyniká fantastický Goodman a tentoraz pomalej réžií , ktorá rozpráva o jednoduchých veciach trocha zložito ale predsa len zaujímavo. Kameraman je tentoraz iný a je to na snímke vidieť, ako keby kamera len pozorovala a nič viac. čo trocha zamrzí, ale rozhodne sa jedná o zaujímavý film, ktorý je ku koncu krásne poetický a rozpráva o komerčnosti ako o zle, ktoré sa nedá zničiť a ktoré naopak ničí naozaj talentovaných ľudí. v tomto prípade je načrtnutie veľmi zábavné, čo je kontrastom k nepodarenému osudu Bartona Finka. ()

MIMIC 

všetky recenzie používateľa

Nedajte sa nachytať prostredím Hollywoodu, pretože tu nejde ani tak o film o filme ako skôr (či predovšetkým) o prosté ľudské hľadanie "niečoho pekného" (replika Bartona Finka) a o hľadanie tzv. obyčajných ľudí (v najlepšom zmysle slova). Vo filme sa parametre "obyčajného" a "neobyčajného" relativizujú a akosi groteskne hypertrofujú (scéna s návalom inšpirácie pri tajomnej krabici), pretože v skutočnosti sa veci a ľudia nedajú rozdeliť na obyčajných a neobyčajných, čiernych a bielych. Takisto sa nenechajte zmiasť ani hitchcockovským príbehom a hitchcockovsky rafinovaným spôsobom snímania záberov - v skutočnosti ide o hlboko ľudský príbeh na hony vzdialený zábave a la Hitchcock. Chladná remeselná dokonalosť tu tvorí báječný kontrapunkt k celkovému emocionálnemu vyzneniu príbehu. Tí cinefili, ktorí by ináč plne ocenili Visconitho Smrť v Benátkach (obsedantné hľadanie dokonalej krásy a inšpirácie) nebyť toho, že je "príliš gay", si v Bartonovi Finkovi môžu zaň nájsť takmer plnohodnotnú heterosexuálnu náhradu. PS: Po coenovskom intermezze s vyššie spomenutou krabicou mi už toľko ospevovaný thriller Sedem ani zďaleka nepripadá tak originálny. ()

Reklama

choze 

všetky recenzie používateľa

SHINNING: COEN´S EDITION. Rozlehlý liduprázdný hotel a v jednom z jeho pokojů se horkem i strachem z uzávěrky potí ambiciózní scenárista nad béčkovým scénářem, zápolíce s tvůrčím blokem, pochybami o sobě, izolovaností i směšností a děsivosti továrny na sny. Krásně vyplesknutý i zapálený John Turturro, znepokojivá atmosféra a celkově pěkná filmařina od detailu symbolicky velkých bot po scénu požáru hotelové chodby. ()

dobytek 

všetky recenzie používateľa

Co to bylo za nesmysl? Kdybych si tu nepřečet obsah, tak bych ani pořádně nevěděl, o čem to vůbec bylo. Když Coeni psali scénář, tak snad museli bejt totálně sjetý. Holt asi nemam pro "divný" filmy pochopení, když tak koukám na komentáře a hodnocení ostatních. Pro mě to byl jednoznačně nejblbější film od Coenů a věřim, že nic horšího snad už nenatočej. Hvězdičku si zaslouží akorát John Goodman s brokárnou. ()

ClintEastwood 

všetky recenzie používateľa

Až dodnes mě tvorba bratří Coenů nechávala převážně chladným. Nějak jsem jejich filmům nemohl přijít na chuť a stoprocentně se do nich ponořit. Vše změnil Barton Fink. Přesvědčivý výkon Johna Turturro (úplně jsem se vcítil do pozice spisovatele, který nemůže zachytit prvotní myšlenku, důležitou pro práci na scénáři) a obrovského herce Johna Goodmana. Jak výkonem, tak postavou. V tomto filmu je navíc mužem dvou tváří a to doslova. Vůbec celý snímek je plný zajímavých a hlavně tragikomických postav a možná, že i díky nim si jinak ponurý film zachovává jistou hořko sladkou příchuť. ()

Galéria (98)

Zaujímavosti (25)

  • Během psaní scénáře k Millerově křižovatce utrpěli bratři Coenové - stejně jako Barton Fink - tvůrčí blok. A rozhodli se o tom natočit film. (MrCreosote)
  • Postava W.P. Mayhewa byla založena na spisovateli Williamu Faulknerovi, jehož první smlouva pro Hollywood bylo napsání filmu o zápasníkovi s Wallacem Beerym v hlavní roli. (MrCreosote)
  • John Turturro, hrající Bartona Finka, představoval v předchozím snímku bratří Coenů postavu, která potkala muže v domě s názvem "The Barton Arms." (MrCreosote)

Reklama

Reklama