Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vera Drake je obetavá žena, ktorá sa stará o svoju milovanú rodinu, starú a chorú matku aj chorého suseda. Má však i svoje tajomstvo, o ktorom nikto z jej blízkych nevie. Bez ich vedomia navštevuje ženy, ktoré chcú ukončiť svoje neželané tehotenstvo a vykonáva pokútne potraty. V Anglicku päťdesiatych rokov, kedy sa film odohráva, totiž bolo umelé prerušenie tehotenstva nezákonné. Vera Drake je presvedčená o tom, že pomáha ženám v ťažkej situácii, no keď je jej tajomstvo odhalené, jej vlastný svet sa začne rýchlo rúcať... (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (80)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Osudy Very Drakeovej by sa dali zobraziť viacerými spôsobmi, či už čisto akademicky, kde by boli postavy tie dobré a tie zlé, alebo veľmi emocionálne, kde by boli taktiež podobne rozdelené. Leigh ale ukazuje opäť svoje typické, živelné postavy, ktoré so sebou komunikujú, sú nám sympatické a na silu neponúka svoj jednoznačný postoj k téme, nech si ho divák vytvorí sám. Samozrejme implicitne cítite na základe zobrazeného, na koho stranu sa stavia, každopádne, okrem jednorozmernej postavy manželky brata manžela, tu niet koho prvoplánovo odsudzovať a to vrátane sudcu. Proste veci sa dejú tak ako sa dejú a my sa k nim nejako musíme postaviť, aby sme mohli pokračovať ďalej. ()

Una111 odpad!

všetky recenzie používateľa

"Odejde TO a budete zase čistá jako sníh..." Jaksi nemohu věřit, že Vera nevěděla, co dělá, že nevyplachuje jakési "TO", ale ničí život, že ZABÍJÍ NENAROZENÉ DÍTĚ! Jen to nechtěla za nic na světě slyšet... Myslím, že všechno je jen o nutnosti nazývat věci pravými jmény. Už ten současný odborný název "přerušení těhotenství". To těhotenství už nebude pokračovat, není přerušeno, je ukončeno! A jeden život je zmařen, nenarozené dítě je zabito a spláchnuto do záchodu! Nejstrašnější na tom je, že poprvé byl potrat zlegalizován v bolševickém Sovětském svaze, později v hitlerovském Německu a dnes se považuje za nejskvělejší a nejpokrokovější výdobytek svobodné západní společnosti. Nepřipadá vám na tom něco špatně? - - - Já souhlasím se Sidem, synem Very: "Je to hnus!" ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa

Priestor pre samostatné uvažovanie o motívoch konania a charaktere postáv sa v komerčnej kinematografii posledných rokov výrazne zúžil. Jednou z mála výnimiek je príbeh ženy, pomáhajúcej rodine, okoliu a dievčatám - tehulkám. Pre každého má vľúdne slovo. Zlom v chudobnej, no doposiaľ štastne si nažívajúcej rodine, zlom v myslení ženy (akési náhle precitnutie), nastáva po nečakanej návšteve polície. Názor na konanie hlavnej postavy si každý spraví sám. Krásne je farebné ladenie filmu do najrôznejších odtieňov hnedých, sivých a tmavozelených farieb. Zobrazenie života a zvykov chudobnejších robotníckych rodín Anglicka 50, rokov 20. storočia je presvedčivé. Ciitlivo vykreslená je i vedľajšia dejová línia vzťahu medzi Verinou dcérou a tichým nápadníkom (sirotou s neradostným osudom), ktorý nachádza najkrajšie okamihy života uprostred kruhu rodiny ocitajúcej sa v životnej kríze. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Snáď sa nevrátia časy takýchto amatérskych gynekologičiek, lebo vo viacerých európskych štátoch to už vyzerá všelijako. Tento film nám predkladá jej prácu aj poslanie úplne chladnokrvne, akoby len chodila niekomu navariť a upratať. Zvláštne na filme je aj to, aký je jednoduchý a priamočiary na takú ťažkú a kontroverznú tému. ()

freddy 

všetky recenzie používateľa

Tak tohle byl doják! Ale neuvěřitelně zajímavý doják, který nemohl nechat nikoho klidným. Imelda Staunton zde prostě exceluje a všechna její ocenění za tuto roli jsou ve správných rukou, protože takový herecký výkon, díky kterému herečce uvěříte každé slovo, každý pohyb, každý výraz, každé pohnutí mimických svalů i její oční výraz plný dojetí, smutku ale i lásky, ten prostě musí být oceněn. A přesně tohle se mi stalo v tomto filmu. Imeldě Staunton jsem věřil vše, co předvedla. Bravurní herecký výkon, za který nezbývá než smeknout. Jen škoda neproměněné nominace na Oscara, ten by byl určitě ve správných rukou. Ale abych se vyjádřil i trochu k ději. I dějově to byl velice povedený film, který ve mne nevzbudil ani malý náznak nudy a bylo stále na co koukat. Takže i po této stránce velice vydařený film. Navíc i herecké výkony ostatních aktérů jsou snadno uvěřitelné a doplňují specifickou atmosféru tohoto snímku. Takže za sebe uděluji maximální hodnocení a jsem rád, že jsem mohl tento snímek vidět. ()

Galéria (13)

Zaujímavosti (11)

  • Scéna, v ktorej sa rodina zhromažďuje a prichádza polícia, sa najprv 7 hodín nacvičovala. Išlo väčšinou o improvizáciu: žiadny z hercov, ktorí hrajú rodinu, vrátane Imeldy Staunton (Vera Drake), nevedel, že má niekto vojsť, nie to ešte polícia. A herci hrajúci políciu nevedeli, aké správanie môžu očakávať od rodiny: nepriateľské, kooperatívne, prekvapené, ľahostajné atď. Celé to tak malo vytvoriť neuveriteľne intenzívnu scénu. (Astonko)
  • Film bol poslaný ako kandidát do hlavnej súťaže filmového festivalu Cannes v roku 2004, no bol zamietnutý. (Astonko)
  • Rozpočet byl tak malý, že během předposledního týdné došly peníze, a tak musel Leigh a herci další týden zkoušet, než mohli dále natáčet. (Cheeker)

Reklama

Reklama