Reklama

Reklama

Děj filmu se odehrává v 16. století v Benátkach, kde kurtizány měly zvláštní privilegia ve společnosti: nosily krásné šaty, studovaly hudbu a literaturu a byly společnicemi nejvýznamnějších mužů v republice. Když Veronika Francová dospěla v mimořádně přitažlivou ženu, zamilovala se do Marca Verniera, který pocházel z bohaté rodiny. Veronika si ho však nemůže vzít za manžela, protože pochází ze vznešeného rodu, ale její rodina je bez peněz. Matka své dospívající dceři brzy pomůže odhalit krutou pravdu: buď to vstoupí do kláštera nebo se stane kurtizánou. Její krása a inteligence často upoutá každého muže ve městě a Veronika se stane nejen nejznámější kurtizánou, ale i hrdinkou. Podaří se jí přesvědčit francouzského krále, aby pomohl Benátkám ve válce proti Turkům. Církev jí však brzy obviní z čarodějnictví. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (156)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Film, v ktorom je Catherine McCormack ešte krajšia, ako v Braveheart a jediný film, v ktorom nie je Naomi Watts krásna, ani sympatická. Konverzačná dráma, odohrávajúca sa v krásnych benátskych exteriéroch nemôže sklamať žiadneho priaznivca kostýmových historických drám. Tento film je z tohto subžánru jeden z mojich najobľúbenejších. To vzhľadom na tržby nebol nikde okrem USA distribuovaný? No dosť hanba. ()

klida 

všetky recenzie používateľa

"Staneš se kurtizánou, jako byla tvoje matka." Ach jo, jsem se nechal zlákat filmem z „prostředí kurtizán“ a neodradil mě – i když měl - ani žánrový popis romantický/drama, což je asi nejhorší varianta na světě. Ze začátku jsem byl až překvapen, že se to „docela dalo“. Pak ale přišlo tolikrát omleté téma zakázané lásky a od toho momentu jsem se nepřestal nudit, nevytrhla to ani několikrát svlečená, avšak nepříliš atraktivní, Catherine McCormack. Vlastně k žádný postavě jsem si nedokázal vytvořit nějakej vztah, Sewell je nesympatickej, a tak nejzajímavější postavou je Maffio (Platt). Když se ke slovu dostala inkvizice, čekal jsem, že to Herskowitz zakončí někde stylově na hranici a ukáže, že církev je hnus, ale on z toho musí udělat takovouhle růžovou knihovnu. Škoda. (24/02/10) ()

Reklama

emma53 

všetky recenzie používateľa

Být kurtizánou není tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. Vědět jaký oční kontakt nahodit, aby dotyčný pochopil úmysly takové ženy, k tomu je zapotřebí asi dlouho sedět u zrcadla a trénovat i když.........co si budeme povídat. Kdybych si nepřečetla, že je to životopisný film, tak mě to vůbec nenapadne. Spíš bych ho brala jako vymyšlený, dobře scénáristicky a režijně zpracované romantické drama. Já jsem si osobně vychutnávala každou chvilku s Catherine a Rufusem, pro kterého mám slabost. Nečekala jsem mnoho, dostala jsem daleko víc. Milé překvapení. ()

runner85 

všetky recenzie používateľa

Keby si všetci členovia svätej inkvizície nechali chirurgicky odstrániť posledné dvanáste rebro a vždy večer namiesto modlitby a hriešnych myšlienok sa vlastnoručne vyfajčili, tak by im možno toľko ich drbnutosť neudierala na mozog a ľudia by mali k cirkvi pozitívnejší postoj. Keby niektorí rodičia nemysleli iba nato ako si zrolované bankovky strčiť do kakáča tak by možno bolo viacej šťastnejších detí a tým pádom aj celá krajina. Keby muži boli viacej mužmi a nemysleli by iba na svoju cicinu tak by bolo menej nešťastných žien. Keby ženy mali v sebe viacej hrdosti tak by muži na uliciach hladajúci nočnú zábavu nič nenašli. Dočkáme sa toho aby sa ľudia správali s pokorou? Okrem tej inkvizície mám pocit že sa aj tak nič nezmenilo ... ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Neočakával som, že ma táto romantizujúca životopisná dráma zaujme a nebol som prekvapený. Filmy tohto druhu som spravidla pretrpel bez toho, aby som si na druhý deň spomenul o čom boli. Nadchýnať sa krásou predstaviteľky, koloritom Benátok a pokrytectvom, ktoré kráča naprieč dejinami sa mi nepodarilo, takže prajem všetkým obdivovateľom tohto filmu, aby ich dojem nebol ničím skalený. ()

Galéria (43)

Zaujímavosti (8)

  • Pôvodne mal byť názov filmu „The Honest Courtesan“, teda „Poctivá kurtizána“, avšak vydavateľstvo dospelo k záveru, že Američania slovo kurtizána nepoznajú a rozhodli sa ho zmeniť na „Dangerous Beauty“. (Arsenal83)
  • Skutočná Veronica Franco (Catherine McCormack) mala 6 detí, 3 z nich však zomreli už v detstve. (MikaelSVK)
  • Alternatívny názov filmu vo Veľkej Británii The Honest Courtesan pochádza z výrazu „cortigiana onesta“, ktorý označoval kurtizánu, ktorá, hoci sex mohol alebo nemusel byť súčasťou jej povinností, bola platená hlavne za to, aby bola spoločníčkou za intelektuálnu stimuláciu a/alebo jej básnický či hudobný talent. (Arsenal83)

Reklama

Reklama