Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anthony „Hub“ Hubbard (Denzel Washington), šéf spoločnej protiteroristickej jednotky FBI a NYPD, je muž poverený ochrániť mesto pred nebezpečenstvom, ktoré v súčasnosti stále narastá. Jeho prácou je odhaľovanie a trestanie zločincov. Elise Craftová (Annette Benningová) je tajnou agentkou CIA, ktorá má spojenie s arabskou komunitou v USA a nejednoznačné vzťahy k podozrivým. Má úzkou väzbu na svojho informátora a milenca Samira Nazhdeho (Sami Bouajila). Jej činnosť, podobne ako zahraničná politika jej vlády, je komplikovanejšia ako Hubbova. No teraz sú títo dvaja nútení spolupracovať, dočasne vytvoriť neľahké spojenectvo, keďže teroristické násilnosti hrozia paralyzovať mesto. Kým sa Hub s Elise snažia zvládnuť situáciu, volanie verejnosti po bezpečnosti a vystupňovanie teroristických aktivít prinútili prezidenta Spojených štátov siahnuť po krajných prostriedkoch. Prezident vyhlásil výnimočný stav a požiadal o pomoc armádu. Generálmajor William Devereaux (Bruce Willis) je rozumný, rozvážny vojak, ktorý si uvedomuje nebezpečenstvo, plynúce z prítomnosti armády v uliciach amerického mesta. Hoci s tým nesúhlasí, nemá na výber a keď dostane rozkaz, ako správny vojak ho bez zbytočných slov poslúchne. Boj s teroristami sa čoraz väčšmi stupňuje a všetci traja musia čeliť dileme v situácii, ktorá otriasa samotnými základmi demokratickej spoločnosti a zásadami, na ktorých je postavená. V ktorom okamihu sa ochrana bezpečnosti občanov dostáva do konfliktu s ochranou ich občianskych práv? Ako sa občania slobodnej krajiny zachovajú zoči-voči tak vážnemu nebezpečenstvu? Ako rýchlo zabudne krajina na Ústavu? (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (218)

zigíš 

všetky recenzie používateľa

Tak evidentně nejen tvůrci Simpsonů vidí do budoucnosti (!) i Zwick si trochu zapředpovídal a -bohužel- mu to 11.září 2001 vyšlo. Jinak, jistě tady bylo nakročeno k mnohem odvážnějšímu počinu, ale mě se líbí i to čistě žánrové schéma. Plus pokud je podpořeno úžasnou Deakinsovou kamerou a netypicky obsazeným Willisem, je hned na napínavý thriller zaděláno. ()

flanker.27 

všetky recenzie používateľa

Překvapivě slušný thriller s docela citlivým tématem, jehož tvůrci nejspíš ani nevěděli, jak moc aktuálním se brzo stane. Nejzajímavější na něm ovšem nejsou samotné útoky, ale právě onen "Stav obležení", který po nich nastal. Kdyby se oprostil od několika politicky korektních úliteb oběma stranám a šel o něco hlouběji, určitě bych šel s hodnocením o dost výš. ()

Reklama

MartinezZ 

všetky recenzie používateľa

No, tak po konci jsem v rozpacích. Od kvalitních **** ze začátku a pátrání po buňkách, se to dostávalo ke *** díky rozplyzlému předvídatelnému a překombinovanému středu až po teatrálně humanistický a patriotický konec za **. Scénář udělal z thrilleru frašku. SPOILER: Ke konci mi už jen chyběl titulek ála "A to byla poslední teroristická buňka. .... Skutečně?" u záběru vybíhajících zadržených. Z konce totiž vyznělo, že generál je megasvině a všechny hned pustili, aniž by si je setsakra neprověřili, když už je měli všechny pospolu, včetně podkladů, které si už armáda stačila naspořádat. </> ~~~ Ukázkový příklad toho, kterak lze slibně rozjetý film zmatlat neprostými bláboly a přehmaty, škoda. ()

SeBig odpad!

všetky recenzie používateľa

Už mi dochází trpělivost sledovat FBI, CIA, VB filmy kde furt jenom něco nezáživne a odporně protažene nudně vyšetřujou a je to všechno hrozně rádoby touching, napínavý a každej ten zasranej kec a informace jsou tam hrozně důležitý a zajímavý...ve skutečnosti je to zasrane natažena a ukecana lavina sraček co se mi rozlila z notebooku, když jsem na tohle vážně tvářící se hovno co si jen hraje na to, že to vubec nesmrdi nudou a že divaci se poserou ztoho že tam hraje vošingtn a mává tam celej film plackou, že je vyšetřovatel, je strašně drsnej a zachrání emeriku před každým smradlavym teroristou. No fakt strašně ohromně akční tyvole...akční bylo když sem každou vteřinu najizdel na čas a ptal se sam sebe jestli ten film už kurva hodla skončit???! ()

rakovnik 

všetky recenzie používateľa

Charismatický Denzel Washington proti ještě více charismatickému Bruce Willisovi. Dva nepřátelé na stejné straně barikády v boji proti společnému nepříteli, ale každý jinými prostředky. Film o tom, že fanatismus nepřináší nic dobrého, jedno, zda jste žid, křesťan či muslim...Nevím, jestli na tento film nekoukali lidé z Al-Kájdy, ale ať je to jakkoli, dnes víme, že je to film téměř vizionářský. Každopádně, do pekla se všemi teroristy, kteří skutečné zlo činí...a musím přiznat, že je mi jedno, jakými prostředky. ()

Galéria (37)

Zaujímavosti (23)

  • Podľa rozhovoru, ktorý scenárista Lawrence Wright poskytol televízii CBS v roku 2007, bol film pri svojom premiérovom uvedení v kinách neúspešný v tržbách, "ale bol najviac požičiavaným filmom v Amerike po 11. septembri." Wright tiež tvrdil, že pôvodné vydanie zlyhalo preto, že "moslimskí a arabskí protestujúci demonštrovali pred kinami, boli rozhorčení, že sú stereotypne zobrazovaní ako teroristi." (Pat.Ko)
  • Dva možné skoré názvy pre tento film boli "Holy War" ("Svätá vojna") a "Against All Enemies" ("Proti všetkým nepriateľom"). Prvý názov bol odmietnutý potom, čo sa všetci dohodli, že je príliš provokačný, a ten druhý bol používaný chvíľu, kým štúdio nerozhodlo, že The Siege je vhodnejší, silnejší názov. Ironicky, "Against All Enemies" neskôr získal titul knihy o udalostiach po 11. septembri, ktorá sa stala budúcim filmovým projektom. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama