Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poručík Chris Burnett (Owen Wilson) slúži na lietadlovej lodi Carl Vinson, ktorá v Jadranskom mori zaisťuje americké vojenské operácie v Bosne. Na Štedrý deň počas rutinného prieskumného letu však jeho stíhačka opustí vyhradený letový koridor nad pevninou, pretože chce odfotografovať srbskú jednotku, ktorá práve maskuje masové hroby. Po zásahu lietadla sa poručík katapultuje a uniká pred neľútostným srbským komandom, ktoré už zavraždilo jeho kolegu - pilota. Podarí sa admirálovi Reigartovi (Gene Hackman) zachrániť obkľúčeného a vyčerpaného vojaka, ktorého prenasleduje krutá srbská jednotka ďaleko za bojovou líniou? (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (340)

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Tak som si dal po rokoch opáčko a musím priznať, že John Moore asi nikdy nič lepšie nenatočí. Na jednu stranu je to fajn, pretože za tento film sa nemusí hanbiť, no na druhu stranu je smutne, že jeho kariéra ani nezačala a viac menej skončila. Aspoň čo dobrých filmov týka. Za nepriateľskou líniou je pekne natočený film (na základe skutočných udalostí), no čo ma na ňom tak bavilo, bola atmosféra a naháňačka o prežitie. Záver je oproti celému filmu dosť pritiahnutý za vlasy, ale zas správne hrdinský americký, ako to majú Amíci radi. A viete čo ? Vôbec mi to nevadilo, pretože Gene Hackman a predovšetkým Owen zlomený frňák Wilson, to zahrali perfektne. 80% - 4* ()

heyda 

všetky recenzie používateľa

Za nepřátelskou linií je film, který oplývá některými vážně luxusními momenty: nádherný záběry na letadlovou loď na přírodu atd., atmosféra vážně děsivá, perfektní přestřelky, neustálé napětí, výbuchy jsou perfektní, výkon Owena Wilsona taky super, i námět je dobrý. Přesto nemůžu jít úplně na 100%, protože film má pár chyb a pár momentů, kdy o jeho kvalitě hodně pochybuji - hlavně ten konec ... a samozřejmě je hodně nacionalistický. To by bylo, aby se Amerika zase nepochválila :-))) Myslím, že z tohoto filmu šlo udělat klenot mezi válečnými snímkami, protože atmosféra, kamera, hudba i děj šlape jako švýcarský hodinky, jen to udělat více profesionálnější a méně Americký. Je to obrovská škoda, ale i tak si tento film zaslouží pozornost. 8/10 ()

Reklama

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Na hodnocení zde nehleďte to ponejprvá, jelikož film samotný je velice dobrý, scénář vskutku originální brán podle skutečných událostí jak jinak a odehrávající se v ne příliš filmově zmapované válce v Jugoslávii. Owena Wilsona jsem si ve válečném filmu opravdu těžko dokázal představit, ale nakonec mi dokázal, že jako herec dokáže i silnější role a vůbec mu to neškodí. Akčních scén je habaděj a děj příjemně ubíhá k tomu výborná hudba od Dona Davise (Matrix), která ve vypjatých scénách řádně graduje a máme tu akčňák roku. Celé to zní velice hezky, až na ten konec...no musíte vidět sami. Jinak by to bylo určitě za 5 *. Za zajímavost rozhodně stojí fakt, že všechny Srbové, kteří se ve filmu objevili nebyli Srbové ale Chorvati jelikož štáb žádného Srba nedokázal na natáčení sehnat...jak puritánské. ()

Lima 

všetky recenzie používateľa

Americká náborovka, slušně řemeslně zvládnutá, s překvapivě věrohodným Wilsonem v pro něj nezvyklé roli, ale s neuvěřitelně sračkoidním koncem, který přechází až do nechtěné sebeparodie. Možná bezprostřední američtí diváci u závěrečné scény v kině fandili, dupali a tleskali, ale já se za jeho tvůrce skoro až styděl. Jediné pozitivum bych snad v tomhle filmu viděl, že aspoň trochu, byť velmi zkresleně, přibližuje velikou skvrnu evropských dějin, tedy vojenský konflikt v Bosně, který jinak, až na některé vyjímky, pořád uniká zájmu filmařů. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Videl som to prvykrat pred pätnastimi rokmi v kine. Pripadalo mi to ako nenarocna jednohubka na ktorej ma najviac bavili slovenske lokacie a herci. Ale odvtedy som nemal potrebu to vidiet znova. Dnes som si to dal druhykrat a moje dojmy su o dost horsie. Strasne ma sral imbecilny scenar. Je to natocene v takom tom Bruckerheimerovskom cool style, kde vsetko neustale vybuchuje a cely cas sa to snazi byt cool. Ale uz mi to prilis cool nepripadalo. Akcia mi pripadala sterilna (nevyrazny packal John Moore sa nezaprie) a bez šťavy. Alebo lepsie povedane bez krvi. PG-13 rating znova uradoval. Hackman je tu cely cas za vola a Wilsona som vo vaznej polohe nikdy nemal rad. A tu sa cely cas sprava ako rozmaznany blbec a nie elitny vojak. Takze nakoniec som si znova najviac vychutnal lokacie a Marka Igondu. Len skoda, ze nam neukazali jak vybuchol. Ale chapem rating to nedovolil. 4/10. ()

Galéria (86)

Zaujímavosti (26)

  • Vo filme účinkuje aj vrtuľník Mi-17 Slovenskej armády, konkrétne z Vrtuľníkového krídla v Prešove. Pre potreby filmu bol zbavený zadných dverí a výsostné znaky boli prelepené francúzskymi. Počas dvoch filmovacích dní sa stále natáčala tá istá scéna, pričom kamery boli nie len na zemi, ale v sprievodnom vrtuľníku Ecureuil II (pilotovanom tiež slovenským pilotom) a aj v samotnej nákladnej kabíne. Cena za letovú hodinu pre americkú produkciu bola údajne 100 000 Sk. (Fredy.Tukot)
  • Režísér John Moore ve scéně, kdy tank projíždí stěnou, téměř zemřel. Život mu zachránil jeden z kaskadérů. (KucC)
  • Scény nasledujúce hneď po zostrelení až po moment, kedy telefonuje Chris Burnett (Owen Wilson) zo skaly sa natáčali pri prameni Kráľovej studne (Veľká Fatra, pod vrchom Krížna). (ČSFD)

Súvisiace novinky

Wahlbergovy zpomalené kulky

Wahlbergovy zpomalené kulky

12.11.2007

Mark Wahlberg si v Odstřelovači a Skryté identitě vydatně natrénoval polohu nekompromisního drsňáka, který před striktním dodržováním zákona upřednostňuje přímočarou kulku mezi padouchovy oči. Tenhle… (viac)

Reklama

Reklama