Reklama

Reklama

Prvá veľká vlaková lúpež

  • Česko První velká vlaková loupež (viac)

Obsahy(1)

V roku 1855 uskutočnil lupič-džentlmen Edward Pierce odvážnu vlakovú lúpež, ktorá vstúpila do dejín kriminalistiky. Jeho terčom sa stal vlak, prepravujúci veľké množstvo zlata, určené na platy vojakov v Krymskej vojne. Aby sa mu to podarilo, musel sa dômyselnými spôsobmi s pomocou odhodlaných spoločníkov zmocniť štyroch kľúčov od trezoru. Známy autor bestsellerov Michael Crichton najprv udalosť popísal vo svojom románe a po tom, čo kniha dosiahla obrovský úspech, jej dej ako režisér previedol aj na filmové plátno. (STV)

(viac)

Recenzie (198)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Jedno veľké dobrodružstvo s charizmatickou lupičskou dvojkou S. Connery - D. Sutherland. Rafinovanosťou, vtipom a samotnou prípravou zlodejiny mi snímok trocha pripomenul Pascu (1999), len v tomto prípade mi to prišlo dejovo ešte pútavejšie a premyslenejšie. Samozrejme nemôžem zabudnúť ani na perfektne vykreslenú dobovú atmosféru viktoriánskej éry vrátane kostýmov a brady D. Sutherlanda. 80/100 ()

pm 

všetky recenzie používateľa

Rodilý Amečiran Michael Crichton, který příběh sám napsal i zrežíroval, skvěle evokoval viktoriánskou Anglii, to je bez debaty předností této podívané, ale jednoduše odmítám propadat šarmu Seana Conneryho a vychytané retro atmosféře. Možná jsem zbytečně staromilská, ale jakkoliv je příjemné fandit darebákům, aby se jim dílo vydařilo, jejich případný úspěch by neměl být zatížen vraždou. ()

Reklama

slord 

všetky recenzie používateľa

Pohodový film s kvalitnými hercami a prostredím viktoriánskeho Londýna. Sean Connery v hlavnej roli džentlemena, ktorý sa dobre cíti medzi spoločenskou elitou tak medzi zločincami. Donald Sutherland v roli zlodeja, ktorý sa dostane všade a dokáže ukradnúť čokoľvek. Ústredné duo, ktoré má u človeka sympatie od začiatku. A napokon samotná lúpež zlata s idúceho vlaku, ktorá pôsobila veľmi dobre a divák sa cítil, akoby bol pri tom. Film som si v celku užil a ostal mi po ňom úsmev na tvári. 8/10 ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Príklad pre dnešných producentov, ako natočiť výbornú áčkovú zábavu úplne pre všetkých. Myslím aj pre ineteligentných divákov, ktorí si určite radšej pripomenú túto klasiku s vynikajúcim obsadením, svižným scenárom a spádom, ako by riskovali stratu času nejakou súčasnou trikovou kravinu. Tento film má proste šmrnc, čiže niečo, čo sa nedá definovať žiadnymi scenáristickými ani režisérskymi poučkami. ()

Matty 

všetky recenzie používateľa

Rád bych napsal, že herectví Conneryho a Sutherlanda je oslňující jako pohled do pouliční lampy za tmavého večera, ale ač oba vybaveni charismatem, které jim nikdo (natožpak čas) neuzme, ne oni, nýbrž režie udržuje svižné tempo tohoto sympaticky přímočarého heist movie. Crichton vypouští pečlivou drobnokresbu rozkošně prohnilých duší dvou šarmantních zlodějů ze staré dobré anglické školy (na rozdíl od „herečtějšího“ Podrazu) a raději jde od prvních minut rovnou k věci. Zdatně balancuje na pomezí akce, thrilleru a komedie přikořeněné špetkou erotiky. Vše vrcholí parádním vyloupením jedoucího vlaku s kaskadérskými kousky, z jejichž věrohodnosti tuhne krev v žilách. Dobrá práce, hoši, dobrá práce. 80% ()

Galéria (37)

Zaujímavosti (27)

  • Hoci k pôvodnej lúpeži došlo v Anglicku, filmári mali problém nájsť anglické lokality, ktoré by vykazovali potrebnú „viktoriánsku atmosféru“. Po dlhom hľadaní sa rozhodli použiť Írsko, ktoré si zachovalo oveľa viac viktoriánskeho vzhľadu, dvojnásobne viac, než má Anglicko. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (viac)

Reklama

Reklama