Reklama

Reklama

Maljukgeori janhoksa

  • Južná Kórea 말죽거리 잔혹사 (viac)

Obsahy(1)

Hyeon-su je mladík, ktorého vzor je Bruce Lee a jeho otec je učiteľ Taekwonda. Prevelili ho do chlapčenskej školy, v ktorej to občas vyzerá ako v armáde alebo väznici. Prísni učitelia a dozorcovia, študentská hliadka, striktná hierarchizácia študentov a predovšetkým šikana. Hyeon-su sa spriatelí s miestnym bitkárom Woo-shik. Ten však začne chodiť s dievčaťom, do ktorého je Hyeon-su zaľúbený. (Jordan)

(viac)

Recenzie (83)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Spojiť drámu o dospievaní, obsahujúcu kritiku nacistického školského systému v Južnej Kórei koncom 70. rokov spolu s neurážajúco pôsobiacou poctu Bruceemu Leeovi (aj Jackiemu Chanovi), s príbehom priateľstva a zrady, s horko sladkým príbehom prvej lásky a s túžbou po jej naplnení, s komediálnymi prvkami a s dramatickou gradáciou deja - to všetko dá prácu. Zmixovať to navyše všetko dohromady tak, aby to pôsobilo vierohodne a pritom nenaivne pôsobiacim spôsobom to už sa približuje alchýmii. Nie je to dokument o dobe, no o dobe sa z neho môže divák dozvedieť možno viac ako z dokumentu. Je to skrátka a jednoducho Príbeh s veľkým P, balansujúci síce na hrane všetkého, čo do seba poňal, no balansujúci obratne a len miestami šliapnuc kdesi do oblakov, no z oblakov zase obratne späť zosadnúci na natiahnuté lano skvelého filmu. Áno veru, nebol by som povedal, že aj film vzdávajúci hold ázijským kung-fu filmovým hviezdam môže byť skvelý. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Úvod ma trochu zaskočil..."Aká Pesť plná hnevu?, veď ja chcem pozerať niečo úplne iné." A po pár sekundách mi došlo. Toto bude pocta jednému z akčných hrdinov. Priznávam, že plagát Bruce Leeho(za 20Kčs!) bol môj úplne prvý plagát na stene, ale len do chvíle, kým som izbu neoblepil Arnoldom. No späť k filmu. Zo školského prostredia mi momentálne nenapadá nič, čo by predčilo tento film. Nenásilne v sebe skrýva niekoľko žánrov, ktoré fungujú sami o sebe, ale hlavne ako celok. Humor, romantika i vážne bitky školákov -"Rozdáme si to, poď na strechu!", sa nenápadne striedajú, ale zo všetkého je cítiť lásku k filmom a akčnému idolu menom Bruce Lee, ktorý dostáva slušný priestor. Počíta sa aj školská choreografia cez prestávku, hlavne "Hamburger", ktorého napodobovanie B. Leeho ma fakt pobavilo. Tiež sme v škole podobne vystrájali. Záver Jackie Chan versus Bruce Lee, ten ma zabil. Tak skvelý, vtipný a optimistický záver som už dlho nevidel. "Čche-čche!..80%. ()

Reklama

zputnik 

všetky recenzie používateľa

MALJUKGEORI JANHOKSA - to je pro mě ideální skloubení linky romantiky, napětí, drámy, sociální sondy atd. A to vše tak perfektně drží pohromadě, že nejde než dát plné hodnocení. Navíc, tento jihokorejský snímek ve mně v několika scénách evokoval britský snímek PINK FLOYD: THE WALL. Není sice tak experimentální a artový (on vlastně takový vůbec není), není ani hudební/muzikálový, ale svou kritikou poměrů školského systému si s Pink Floyďáckým "nastavováním zrcadla" může v mnohém podat ruku. Shrnuto a podtrženo: Výborný film, u kterého si do poslední chvíle nemůžete být jisti, zda-li budete plakat dojetím nebo smutkem. A úplný závěr filmu? Imho - takový je skutečný život. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Príjemný film o dospievaní, ktorý sa na nič nehrá. Ukazuje celú tú zmätenosť, vzťahy a túžby niečo dosiahnuť v netypickom háve kórejských stredných škôl, ktoré majú trochu iné pravidlá ako tie naše. Hlavný predstavitelia sú sympatický a hoci to pôsobí ako x-tá variácia na podobnú tému, zdá sa, že ma takýto druh filmov až tak nenudí. Tie prechádzky v daždi, tie momenty, kedy sa rozhodujeme akou cestou sa vyberieme a či sa necháme osudom stiahnuť na tú správnu je otázkou drobných rozhodnutí, ktoré častokrát ani nepostrehneme. Možno o to viac to pôsobí skutočnejšie a úprimnejšie. Príjemne strávené dve hodinky. A jeden z tých filmov pri ktorých si uvedomujem ako veľmi nám mobilné telefóny uľahčili život. ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to vydarená juhokórejská dráma. Má dosť dobrý príbeh o slušnom mladíkovi, ktorý práve nastúpil na novú strednú školu, no tá je známa pre svoje tvrdé podmienky, kde nechýbajú telesné tresty a šikana medzi žiakmi a tak si musí v tomto novom zložitom prostredí zvyknúť. Ale vďaka svojim športovým schopnostiam si získava priateľov, medzi ktorými je aj uznávaná autorita školy, len nanešťastie práve on začne mať záujem o dievča, do ktorého je mladík zamilovaný, ale bojí sa to prejaviť. So spracovaním som nadmieru spokojný, je tu využité prakticky všetko, čo táto tématika ponúka, priateľstvo, šikana, týranie, snaha získať si rešpekt a samozrejme aj láska, hlavne to získavanie rešpektu medzi študentmi a priateľstvo je tu zvládnuté skvelo, tomuto nemám čo vytknúť, podobne aj čelenie rôznym samozvaným autoritám, len vzťah k dospelým mohol dostať viac priestoru, pár scén s otcom a jedným členom zboru, tu sa mohlo ešte pridať, lebo ani toto o nič nezaostávalo. A samostatnou kategóriou je romantická línia, v prvej polovici je veľmi dobre zvládnutá, síce to prílišné hanbenie hlavnej postavy mohli trochu obmedziť, ale všetko to pozorovanie v autobuse, požičanie dáždnika a podobné menšie romatické prvky sa mi páčili, len potom to začne ísť takou zvláštnou cestou, kde to už prakticky ani nemá priestor. A poteší aj všetko, čo tu súvisí s bojovým umením, hlavne Bruce Lee ako vzor všetkých mladých a jeho napodobovanie. Chválim, že film sa venuje výhradne len tomu hlavnému, nie sú tu žiadne zbytočné odbočky, takže sa na to po celý čas veľmi dobre pozerá a potenciál bol využitý takmer naplno, len tých pár spomínaných prvkov sa dalo ešte doladiť. Nesklamú ani samotné súboje, samozrejme sa nejedná o žiadny plnohodnotný akčný film, ale všetky súboje sú tvrdé, viac alebo menej úplne realistické a aj napínavé, hlavne tie vyzvania neporazených autorít. Herecké obsadenie je výborné, Kwon Sang-Woo v hlavnej úlohe, ktorý tu skvelo sadol, bavili ma aj obaja priatelia, hlavne Park Hyo-Jun ako predajca erotiky za každých okolností, k tomu príjemná Han Ga-In, dobre zvolení sú aj všetci bitkári a nesklamú ani zvyšné vedľajšie postavy. Réžia a technická stránka sú úplne ideálne, tu nemám žiadny problém. Once upon a time in high school je asi najlepší predstaviteľ tohto typu filmu, celý čas som sa bavil veľmi dobre a oplatí sa to pozrieť aj viackrát. 79% ()

Galéria (43)

Reklama

Reklama