Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Počas 2. svetovej vojny najvyššie nemecké velenie zriadilo špeciálny zajatecký tábor, kam deportovali najproblémovejších zajatcov spojeneckých armád. Veliteľ tábora, plukovník von Luger (Hannes Messemer), upozorní seniora zajatých dôstojníkov kapitána Ramseya (James Donald), že z tábora, ktorý má najlepšie zabezpečenie proti útekom, sa nikomu uniknúť nepodarí. Ramsey však von Lugerovi pripomenie, že pokúsiť sa o útek zo zajatia je povinnosťou každého správneho dôstojníka. A hneď v prvý deň sa túto povinnosť pokúsi splniť niekoľko čestných mužov. Neúspešne. Veliteľ Bartlett (Richard Attenborough), ktorému sa podarilo zorganizovať už niekoľko neúspešných útekov, preto navrhne Ramseyovi neuveriteľnú akciu. Z tábora má naraz ujsť dvestopäťdesiat zajatcov. A tak sa rozbehnú dokonale utajené prípravy na najväčší útek vojny, v ktorom kľúčovú rolu hrajú Američania Hendley (James Garner) s Hiltsom (Steve McQueen), Brit Blythe (Donald Pleasence), Austrálčan Sedgwick (James Coburn) a Poliak Velinski... (TV Markíza)

(viac)

Videá (7)

Trailer

Recenzie (576)

Rob Roy 

všetky recenzie používateľa

Jeden z nejstylovějších útěků vůbec. Steve McQueen jako "Cooler King" je pro mě ztělesněním absolutního frajerství, navíc má obrovský komický potenciál, pořádná komedie by mu slušela. Už chápu, co znamená, když Quentin Tarantino v Gaunerech ( při interepretaci "Like a Virgin" od Madonny ) říká, že "ten chlap vypadá jako Charles Bronson ve Velkém útěku" a "razí si cestu." Kdo neviděl, ať si doplní vzdělání. ()

Jossie 

všetky recenzie používateľa

Když dali Němci všechny notorické útěkáře do jednoho lágru, podařilo se jim spojit šikovnost, zkušenosti a nezměrnou touhu všech těch můžu utéct. A tak došlo k obrovskému a velmi dobře zorganizovanému útěku. Film plný zajímavých postav a postaviček s výborným hereckým obsazením a strašně napínavou poslední hodinou, kdy při každém dalším chyceném fandíte tomu dalšímu, aby to dokázal alespoň on a je vám líto každé hloupé chyby, kvůli které se to nepodařilo. ()

Reklama

Falko 

všetky recenzie používateľa

Jeden z dalsich filmov, pri ktorom mi vobec nevadila dlha takmer trojhodinova minutaz. Reziser John Sturges, ktory ma na konte aj SIEDMICH STATOCNYCH (1960) dokazal film natocit humornym sposobom aj napriek tomu, ze sa odohraval pocas druhej svetovej vojny, ale dost tomu napomahala vesela hudba Elmera Bernsteina. Pocas dlho pripravovaneho uteku som ani nedychal a strasne som im drzal palce, aby ich niekde neprichytili, pricom prave tu sa potom odohralo najviac dramatickych scen, avsak nie je tu nudza ani o akcne sceny, alebo nahanacky na motorke pri svajciarskych hraniciach so Steveom McQueenom, pricom tu sa McQueen citil zrejme vo svojej kozi :-) Hladal som, ktory z tych hercov je Richard Attenborough, znamy ako dedko milionar John Hemmond z JURSKEHO PARKU (1993), ale kedze tu bol este moc mlady, nemal som sancu ho spoznat. Jedine zaverecny titulky pri kazdom hercovi prezradili meno a to ma prekvapilo, ze si tu zahral... 24.01.2009 ______ Steve McQueen - (Kapitán Hilts) +++ James Garner - (Letecký poručík Hendley) +++ Richard Attenborough - (Roger Bartlett) +++ Charles Bronson - (Letecký poručík Danny Velinski) +++ Donald Pleasence - (Letecký poručík Colin Blythe) +++ James Coburn - (Louis Sedgwick) +++ Hudba: Elmer Bernstein +++ Produkcia: John Sturges +++ ()

kingik 

všetky recenzie používateľa

Podle mě nadčasový snímek, na který se dá podívat v podstatě kdykoliv a vždycky z něho budete mít pozitivní dojem. Hudební génius Elmer Bernstein ho opatřil chytlavou melodií a herecký génius Steve McQueen si nezadá s dnešními akčními hvězdami, a dost možná jim nakope v pomyslném souboji zadek. A zvučných hereckých jmen je tady požehnaně. Dobrý film. 60% ()

oje 

všetky recenzie používateľa

Je pro mě vcelku novinka, že spojenečtí zajatci byli gestapem během války umisťováni do wellness táborů. A největším wellness byla pravděpodobně samotka, ze které vždy vyšel Steve McQueen jako ze salónu krásy. Všechna tato nelogicky idilická a příjemně prosluněná vykreslení pobytu ve vězeňském táboře, do kterého bych si klidně na weekend také zajel, ale jdou stranou, protože celkově je snímek krásně odvyprávěným, chytlavým a napínavým dobrodružstvím, kde ani po dvou hodinách nehrozí jediná hluchá minutka, navíc s největšími sympaťáky Hollywoodu, kteří udělali i z rozporuplného spojení nejrůznějších žánrů brilantně fungující celek. ()

Galéria (95)

Zaujímavosti (59)

  • Kanadský stíhací pilot Clarke Wallace Chant Floody "Tunnel King", jeden z vězňů v táboře Stalag Luft III. (těsně před realizací útěku byl přemístěn do jiného zařízení), byl na počátku roku 1962 telefonicky osloven režisérem Johnem Sturgesem za účelem přesného popisu dění před samotným útěkem. Floody přijal nabídku a jako konzultant a technický poradce absolvoval s filmovým štábem celé natáčení (léto 1962). Jeho filmovým ztvárněním je Danny 'Tunnel King' Velinski (Charles Bronson). (Robbi)
  • Donald Pleasence byl skutečným pilotem RAF a byl sestřelen, vězněn a mučen Němci. Během natáčení byly jeho rady nejprve režisérem Johnem Sturgesem zdvořile odmítnuty s tím, aby si je nechal pro sebe. Až poté, co jiný herec Sturgese informoval o tom, že Pleasence byl skutečným důstojníkem Královského letectva a válečným vězněm, si od něj nechal Sturges radit. (džanik)
  • Společnost SCI se snímkem inspirovala při tvorbě počítačové hry "The Great Escape" (2003). (Fondak)

Reklama

Reklama