Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Počas 2. svetovej vojny najvyššie nemecké velenie zriadilo špeciálny zajatecký tábor, kam deportovali najproblémovejších zajatcov spojeneckých armád. Veliteľ tábora, plukovník von Luger (Hannes Messemer), upozorní seniora zajatých dôstojníkov kapitána Ramseya (James Donald), že z tábora, ktorý má najlepšie zabezpečenie proti útekom, sa nikomu uniknúť nepodarí. Ramsey však von Lugerovi pripomenie, že pokúsiť sa o útek zo zajatia je povinnosťou každého správneho dôstojníka. A hneď v prvý deň sa túto povinnosť pokúsi splniť niekoľko čestných mužov. Neúspešne. Veliteľ Bartlett (Richard Attenborough), ktorému sa podarilo zorganizovať už niekoľko neúspešných útekov, preto navrhne Ramseyovi neuveriteľnú akciu. Z tábora má naraz ujsť dvestopäťdesiat zajatcov. A tak sa rozbehnú dokonale utajené prípravy na najväčší útek vojny, v ktorom kľúčovú rolu hrajú Američania Hendley (James Garner) s Hiltsom (Steve McQueen), Brit Blythe (Donald Pleasence), Austrálčan Sedgwick (James Coburn) a Poliak Velinski... (TV Markíza)

(viac)

Videá (7)

Trailer

Recenzie (576)

Renton 

všetky recenzie používateľa

Scénář: James Clavell, W.R. Burnett .. Idealista John Sturges ve vrcholné síle v krásně frajerském válečném filmu (zvláštní spojení, ale je to tak) o zajatecké odvaze a vytrvalosti. Styl, napětí, zábava a výborné herecké obsazení, vše ve Velké formě. 90%. ()

Webb 

všetky recenzie používateľa

Podobně jako třeba Motýlek se jedná o kvalitní film, je opatřen skvělými hereckými výkony, typickou charakteristikou postav (zvlášť mě zaujal Charles Bronson nebo Steve McQueen), dobrým námětem, scénářem, hudbou. K větší spokojenosti mi to ale nestačilo. [6/10] (Mirisch, Alpha) (Color Deluxe /// Produkce: John Sturges /// Scénář: James Clavell, W. R. Burnett podle knihy Paula Brickhilla /// Kamera: Daniel L. Fapp /// Hudba: Elmer Bernstein /// Nominace na Oscara: Ferris Webster (střih)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

Polovica štábu hviezdneho westernu spred troch rokov predtým sa zišla aby natočila ďalšie vrcholné dielo svetovej kinematografie. Skvelé naporcovanie zábavy od začiatku až do konca. Tak skvelé, priam až popcornovo dobrodružné, že som si často ani neuvedomoval, že ide o skutočnú udalosť s možným tragickým koncom. Steve McQueen a James Garner ako prvotriedni majstri hlášok, film nabitý pohodou a napätím humorom a nakoniec neskutočná rana v závere, a ja som to skoro nevydržal. Scenár je bravúrny, občasnú nelogickosť som si vyvrátil faktom, že film je natočený podľa skutočnosti a tak ma proste nemalo čo rozhádzať. 95%. ()

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Ono až přijde na scény, kde Steve McQueen na nacistické motorce krosí louky a pole v podhůří Alp, mělo by vám už být rázem celkem ukradený, co všechno předtím ve filmu o skutečných útěcích z krajně střeženého zajateckého tábora nedávalo smysl a nad čím vším jste si říkali "jo, to určitě".... Je tu taky nabušenej Charlie Bronson a dalších pár frajerů, takže všeho všudy fajnová odsýpající tříhodinka. ()

Pepinec 

všetky recenzie používateľa

Co jiného si představit pod pojmem "stará dobrá klasika?" :-) Fantastická podívaná, ve které se snoubí dobrodružná akce s vychytralým humorem a úctou k těm, kteří si tento příběh skutečně prožili. Naštěstí linie filmu nevede k žádnému patosu, velké přičinění na tom zajistá má hudba, kterou jsem si zamiloval! Z hereckých výkonů bych rád vyzdvihl Steve McQueena (těším se na Motýlka! :-)) a Gordona Jacksona alias George Cowleyho z CI5... :-) ()

Galéria (95)

Zaujímavosti (59)

  • Ve filmu kromě komparzu nevystupuje žádná žena ani dítě. (facojurka)
  • Železniční záběry byly pořízeny na jednokolejné trati mezi Mnichovem a Hamburkem. Štáb měl k dispozici železničáře, který naváděl zapůjčenou soupravu, aby se vyhnula střetu s pravidelnými spoji. (džanik)
  • Steve McQueen pozdržel celou produkci požadavky na úpravu scénáře, aby jeho Hilts 'The Cooler King' byl více akční. (džanik)

Reklama

Reklama