Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Počas 2. svetovej vojny najvyššie nemecké velenie zriadilo špeciálny zajatecký tábor, kam deportovali najproblémovejších zajatcov spojeneckých armád. Veliteľ tábora, plukovník von Luger (Hannes Messemer), upozorní seniora zajatých dôstojníkov kapitána Ramseya (James Donald), že z tábora, ktorý má najlepšie zabezpečenie proti útekom, sa nikomu uniknúť nepodarí. Ramsey však von Lugerovi pripomenie, že pokúsiť sa o útek zo zajatia je povinnosťou každého správneho dôstojníka. A hneď v prvý deň sa túto povinnosť pokúsi splniť niekoľko čestných mužov. Neúspešne. Veliteľ Bartlett (Richard Attenborough), ktorému sa podarilo zorganizovať už niekoľko neúspešných útekov, preto navrhne Ramseyovi neuveriteľnú akciu. Z tábora má naraz ujsť dvestopäťdesiat zajatcov. A tak sa rozbehnú dokonale utajené prípravy na najväčší útek vojny, v ktorom kľúčovú rolu hrajú Američania Hendley (James Garner) s Hiltsom (Steve McQueen), Brit Blythe (Donald Pleasence), Austrálčan Sedgwick (James Coburn) a Poliak Velinski... (TV Markíza)

(viac)

Videá (7)

Trailer

Recenzie (576)

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Moc prijemnej starej valecnej film. I kdyz tady o tu valku zas tak moc nejde, tohle je spis dobrodruznej film o jednom ultra uteku. Je fajn, ze nemci v tabore tu nejsou liceny jako nejaky sileny zabijaci, ale jako normalni lide, ktery to, co delaj, nak zvlast netesi, ale musi poslouchat prikazy. A co se tyce obsazeni veznu, tak to je fakt lahudkovy. Akorat me prekvapilo, ze tu vlastne neni zadna hlavni postava, kazdej dostane krapet prostoru a vzajemne se doplnujou. Cekal jsem totiz, ze McQueen bude hlavni kapo, ale on byl vetsinou na samotce. Vlastne nakejch 120 minut se planuje utek, kopou tunely, provokujou strazny a vymejsli ruzny ochcavky a nechybi tu ani trochu humoru. Pak ale dojde na samotnej utek, kdy film krapet zvazni, ale zaroven se stane akcnejsi a zacne bejt pekne napinavej. Taky je tu vcelku netradicni konec. A i pres tu delku film dokaze zaujmout od zacatku do konce, takze jsem se dobre bavil. ()

Jossie 

všetky recenzie používateľa

Když dali Němci všechny notorické útěkáře do jednoho lágru, podařilo se jim spojit šikovnost, zkušenosti a nezměrnou touhu všech těch můžu utéct. A tak došlo k obrovskému a velmi dobře zorganizovanému útěku. Film plný zajímavých postav a postaviček s výborným hereckým obsazením a strašně napínavou poslední hodinou, kdy při každém dalším chyceném fandíte tomu dalšímu, aby to dokázal alespoň on a je vám líto každé hloupé chyby, kvůli které se to nepodařilo. ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Tak žiadna veľká sláva sa nekonala. Vzhľadom na výborné hodnotenie som čakal podstatne viac. Oceňujem humorné poňatie tejto témy, avšak niekedy som mal pocit, že to zachádza až do akejsi nereálnej paródie na vojnu v štýle Veľkého flámu alebo Bažanti idú do boja. Väzenie vlastne nebolo väzením, skôr pionierskym táborom s minimálnou ostrahou. Ľudkovia si tam dokonca mohli osláviť Deň nezávislosti, vyvesiť americkú vlajku, verejne oslavovať, páliť alkohol, ožierať sa a pod. Dosť nereálne podmienky v zajateckom tábore :). Mať také, tak tam radšej ostanem, no nie? Lepšie ako riskovať krk. Skrátka, nič sa nemá preháňať. Prvá polovica filmu preto toho veľa neponúkne a o drámu sa ani len neobtrie. Je tu len veľká nuda s prímesou vojnovej paródie, kde najväčším dobrodružstvom bolo zosypanie hliny v únikovom tuneli. Po úteku zajatcov sa našťastie veci dali trocha do pohybu a ku koncu dokonca prišlo aj na trocha drámy (nič moc, v rámci vojnovej drámy priemerný štandard s častým dramatickým prvkom). Celkovo by som preto film zaradil k zábavným vojnovým paródiám, aj napriek tomu, že práve toto žánrové označenie tu chýba, nechápem prečo. Je to dosť mätúce, pretože človek niečo očakáva a nakoniec dostane niečo úplne iné. Toto malo od echt vojnovej drámy riadne ďaleko. S odretými ušami teda nadpriemer, ale keby som mal byť naozaj spravodlivý tak dám len tri hviezdy a hodnotím ako čistý priemer. Tá štvrtá je vďaka spoločnému účinkovaniu dvoch mojich obľúbencov - Coburna a Bronsona. 70/100 ()

oje 

všetky recenzie používateľa

Je pro mě vcelku novinka, že spojenečtí zajatci byli gestapem během války umisťováni do wellness táborů. A největším wellness byla pravděpodobně samotka, ze které vždy vyšel Steve McQueen jako ze salónu krásy. Všechna tato nelogicky idilická a příjemně prosluněná vykreslení pobytu ve vězeňském táboře, do kterého bych si klidně na weekend také zajel, ale jdou stranou, protože celkově je snímek krásně odvyprávěným, chytlavým a napínavým dobrodružstvím, kde ani po dvou hodinách nehrozí jediná hluchá minutka, navíc s největšími sympaťáky Hollywoodu, kteří udělali i z rozporuplného spojení nejrůznějších žánrů brilantně fungující celek. ()

Renton 

všetky recenzie používateľa

Scénář: James Clavell, W.R. Burnett .. Idealista John Sturges ve vrcholné síle v krásně frajerském válečném filmu (zvláštní spojení, ale je to tak) o zajatecké odvaze a vytrvalosti. Styl, napětí, zábava a výborné herecké obsazení, vše ve Velké formě. 90%. ()

Galéria (95)

Zaujímavosti (59)

  • Donald Pleasence byl skutečným pilotem RAF a byl sestřelen, vězněn a mučen Němci. Během natáčení byly jeho rady nejprve režisérem Johnem Sturgesem zdvořile odmítnuty s tím, aby si je nechal pro sebe. Až poté, co jiný herec Sturgese informoval o tom, že Pleasence byl skutečným důstojníkem Královského letectva a válečným vězněm, si od něj nechal Sturges radit. (džanik)
  • Film se natáčel výhradně v Evropě. Imitace tábora Stalag Luft III byla zbudována nedaleko Mnichova. Exteriéry samotného útěku pořídil štáb v Porýní a oblastí kolem Severního moře. Motocyklové sekvence Steve McQueena se točily na rakouských hranicích (Fussen) a v Alpách. Veškeré interiéry vznikly v mnichovském Bavaria Film studiu. (džanik)
  • Většinu vězňů účastnících se velkého útěku vybrali hlavní organizátoři z mnoha zájemců losem. Tři Čechoslováci byli za mimořádné zásluhy při organizaci útěku zapsáni na seznam bez losování: Arnošt Valenta byl na sedmém místě, Bedřich Dvořák třináctý a Ivo Tonder dvacátý. Valenta učil budoucí uprchlíky základům němčiny a češtiny (útěk do Švýcarska byl možný jen přes tehdejší protektorát); Dvořák před válkou pomáhal svému strýci-krejčímu, proto vedl podzemní dílnu, kde vězni šili civilní obleky. (ajaxx)

Reklama

Reklama