Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Počas 2. svetovej vojny najvyššie nemecké velenie zriadilo špeciálny zajatecký tábor, kam deportovali najproblémovejších zajatcov spojeneckých armád. Veliteľ tábora, plukovník von Luger (Hannes Messemer), upozorní seniora zajatých dôstojníkov kapitána Ramseya (James Donald), že z tábora, ktorý má najlepšie zabezpečenie proti útekom, sa nikomu uniknúť nepodarí. Ramsey však von Lugerovi pripomenie, že pokúsiť sa o útek zo zajatia je povinnosťou každého správneho dôstojníka. A hneď v prvý deň sa túto povinnosť pokúsi splniť niekoľko čestných mužov. Neúspešne. Veliteľ Bartlett (Richard Attenborough), ktorému sa podarilo zorganizovať už niekoľko neúspešných útekov, preto navrhne Ramseyovi neuveriteľnú akciu. Z tábora má naraz ujsť dvestopäťdesiat zajatcov. A tak sa rozbehnú dokonale utajené prípravy na najväčší útek vojny, v ktorom kľúčovú rolu hrajú Američania Hendley (James Garner) s Hiltsom (Steve McQueen), Brit Blythe (Donald Pleasence), Austrálčan Sedgwick (James Coburn) a Poliak Velinski... (TV Markíza)

(viac)

Videá (7)

Trailer

Recenzie (576)

RHK 

všetky recenzie používateľa

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Nádherný film Johna Sturgese s hudbou Elmera Bernsteina na motivy skutečných událostí. Odvážní a schopní letci, kteří si dokázali v zajateckém táboře prakticky z ničeho vyrobit perfektní doklady a civilní šaty a prokopat se na svobodu. A ještě si stihli dělat z Němců blbce - např. ty sborové zpěvy kryjící rámus z kopání, troušení hlíny na záhonky a malování ptáků zakrývající výrobu padělaných dokladů. Nejvíce mne potěšily scény na vozíčku v tunelu, Steve McQueen svým útěkem na motorce a taky "dodavatel" James Garner, James Coburn a klaustrofobní tunelář Charles Bronson. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=xkwmIDx9RwQ ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Tak žiadna veľká sláva sa nekonala. Vzhľadom na výborné hodnotenie som čakal podstatne viac. Oceňujem humorné poňatie tejto témy, avšak niekedy som mal pocit, že to zachádza až do akejsi nereálnej paródie na vojnu v štýle Veľkého flámu alebo Bažanti idú do boja. Väzenie vlastne nebolo väzením, skôr pionierskym táborom s minimálnou ostrahou. Ľudkovia si tam dokonca mohli osláviť Deň nezávislosti, vyvesiť americkú vlajku, verejne oslavovať, páliť alkohol, ožierať sa a pod. Dosť nereálne podmienky v zajateckom tábore :). Mať také, tak tam radšej ostanem, no nie? Lepšie ako riskovať krk. Skrátka, nič sa nemá preháňať. Prvá polovica filmu preto toho veľa neponúkne a o drámu sa ani len neobtrie. Je tu len veľká nuda s prímesou vojnovej paródie, kde najväčším dobrodružstvom bolo zosypanie hliny v únikovom tuneli. Po úteku zajatcov sa našťastie veci dali trocha do pohybu a ku koncu dokonca prišlo aj na trocha drámy (nič moc, v rámci vojnovej drámy priemerný štandard s častým dramatickým prvkom). Celkovo by som preto film zaradil k zábavným vojnovým paródiám, aj napriek tomu, že práve toto žánrové označenie tu chýba, nechápem prečo. Je to dosť mätúce, pretože človek niečo očakáva a nakoniec dostane niečo úplne iné. Toto malo od echt vojnovej drámy riadne ďaleko. S odretými ušami teda nadpriemer, ale keby som mal byť naozaj spravodlivý tak dám len tri hviezdy a hodnotím ako čistý priemer. Tá štvrtá je vďaka spoločnému účinkovaniu dvoch mojich obľúbencov - Coburna a Bronsona. 70/100 ()

Reklama

IQ Tiqe 

všetky recenzie používateľa

Jak napsal Falko - 3 hodiny tomuhle kousku nevadí. A byť mi některé pasáže připadaly lehce nataženější, s veselou hudbou utekly jako nic. Plánování, tábory, útěk, starší filmy s nádechem humoru, to se mi líbí. Je to něco ve stylu Stalag 17 nebo Tuctu špinavců. A obsazení taky paráda. # příběh 8 | hudba 8 | humor 2 | akce 4 | napětí 3 | pustil bych si znovu 7 ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Polovica štábu hviezdneho westernu spred troch rokov predtým sa zišla aby natočila ďalšie vrcholné dielo svetovej kinematografie. Skvelé naporcovanie zábavy od začiatku až do konca. Tak skvelé, priam až popcornovo dobrodružné, že som si často ani neuvedomoval, že ide o skutočnú udalosť s možným tragickým koncom. Steve McQueen a James Garner ako prvotriedni majstri hlášok, film nabitý pohodou a napätím humorom a nakoniec neskutočná rana v závere, a ja som to skoro nevydržal. Scenár je bravúrny, občasnú nelogickosť som si vyvrátil faktom, že film je natočený podľa skutočnosti a tak ma proste nemalo čo rozhádzať. 95%. ()

Pepinec 

všetky recenzie používateľa

Co jiného si představit pod pojmem "stará dobrá klasika?" :-) Fantastická podívaná, ve které se snoubí dobrodružná akce s vychytralým humorem a úctou k těm, kteří si tento příběh skutečně prožili. Naštěstí linie filmu nevede k žádnému patosu, velké přičinění na tom zajistá má hudba, kterou jsem si zamiloval! Z hereckých výkonů bych rád vyzdvihl Steve McQueena (těším se na Motýlka! :-)) a Gordona Jacksona alias George Cowleyho z CI5... :-) ()

Galéria (95)

Zaujímavosti (59)

  • Železniční záběry byly pořízeny na jednokolejné trati mezi Mnichovem a Hamburkem. Štáb měl k dispozici železničáře, který naváděl zapůjčenou soupravu, aby se vyhnula střetu s pravidelnými spoji. (džanik)
  • Motocyklová honička nebyla součástí reálného příběhu, šlo o výsledek snah Steve McQueena učinit postavu Hiltse 'The Cooler Kinga' akčnější. Herec se závodními sklony si jízdu na dvou kolech evidentně užíval a po přestrojení do německé uniformy usedl znovu na motocykl, aby vlastně ve filmu stíhal sám sebe. (Kulmon)
  • Písně, které vězni zpívají před chatou, aby přerušili hluk od zpracovávání kovů, jsou koledy „Oh Come All Ye Faithful“ a „Twelve Days Of Christmas“. (Hellraiser12)

Reklama

Reklama