Reklama

Reklama

Desať Božích prikázaní

  • Česko Desatero přikázání (viac)
Trailer
USA, 1956, 220 min (televízna verzia: 127+89 min)

Réžia:

Cecil B. DeMille

Predloha:

Dorothy Clarke Wilson (kniha), J.H. Ingraham (kniha) (viac)

Kamera:

Loyal Griggs

Hrajú:

Charlton Heston, Yul Brynner, Anne Baxter, Edward G. Robinson, Yvonne De Carlo, Debra Paget, John Derek, Cedric Hardwicke, Nina Foch, Martha Scott (viac)
(ďalšie profesie)

Historický, Oskarom ocenený film hollywoodského režiséra Cecila B. DeMillea vychádza z Knihy Exodus a popisuje príbehy Mojžiša. Dej sa začína v okamihu, keď sa malého dieťatka plávajúceho v košíku po rieke, ujíma faraónova dcéra, ktorá ho prijme za svoje. Vďaka tomu je vychovávaný a vzdelávaný v prepychu kráľovstva. Až neskôr v dospelosti zistí pravdu o svojom pôvode. Rozhodne sa pomôcť hebrejskému ľudu a vyslobodiť ho z otroctva. Vzbúri sa proti nevlastnému bratovi faraónovi a kňazom ovládajúcim Egypt. A vyvedie Izraelitov z Egypta. (TV Lux)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (140)

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Obrovský rozťahaný megafilm, ktorý sa pustil do biblického príbehu s vtedajšou pompéznosťou v historických filmoch a ktorého herecké stvárnenie je profesionálne. Problém je ale v dvoch dieloch, kde prvý diel je skôr o konverzáciách medzi členmi rodín, medzi pánmi a poddanými, no veľa neponúka. Druhý a kratší diel tvorí podstatnú časť toho, čo dnešné filmy popisujúce tieto udalosti majú v sebe obsiahnuté. Hodnovernosť je skôr kontroverznou záležitosťou, najmä čo sa týka prvého diela, najmä som často nemohol uveriť tomu ako sa tu rozprávali medzi sebou otroci a páni, proste mi to pripadalo až priveľmi s tými hrdinskými a vážnymi rečami prednášaními monumentálne dosť divne. Vedel by som si takýto film predstaviť aj skromnejšie, naopak masovým scénam veľa nedali. Asi si radšej v budúcnosti pustím, ak to budem chcieť, skôr animovaný film Princ Egyptský než toto. ()

Sawy 

všetky recenzie používateľa

Dva velkofilmy z 50. let minulého století.Dva obrovsky nákladné,legendární a obrazově uchvacující kolosy.Oba s náboženskou tématikou.Na každý z nich si člověk musí vyhradit alespoň čtyři hodiny času.A v obou si hlavní roli střihl Charleton Heston.Společných rysů je celá řada,ale zatímco Ben Hur je dodnes naprosto dechberoucí spektákl,ve kterém jedna nezapomenutelná scéna střídá druhou a za celou jeho monstrózní stopáž jsem se nenudil,Desatero přikázání od svého vzniku neuvěřitelně zestárlo a a v dnešní době už nepůsobí dvakrát dobře.Navíc si nedokážu představit,že bych se na film díval vcelku,už rozdělený do dvou části mi místy připadal až úmorný.Má v sobě několik velmi působivých scén,celé to působí příjemně epicky a obrazově skutečně krásně,navíc je tady skvostný Yul Brynner,který Hestona suverénně přehrál,ale celkově už to prostě není ono.Na významu to ovšem filmu samozřejmě nic neubírá. 65 % ()

Reklama

Derek 

všetky recenzie používateľa

spravne epicke ako na takmer stvor-hodinovy epos hodi, ale zub casu je riadne vidiet. ci uz su to herecke vykony (i ked herci ako heston a brynner su obsadeni skvelo, tazko prehravaju a ked si clovek uvedomy ze rok predtym oscar za herecky vykon dostal brando za film "v pristave" tak uz i vtedy museli posobit smiesne), alebo rezia ktora je dost teatralna. stale to ma vsak sarm a nieco do seba, ale znovu by som si to cele od zaciatku do konca nepustil (i ked ako krovie v telke by mi to vobec nevadilo)... ()

lamps 

všetky recenzie používateľa

Nejdelší z nejdelších klasických velkofilmů přesně naplnil má očekávání. Megalomanské kulisy, stovky komparzistů, dechberoucí zadní projekce a špičkoví herci navlečení do krásných dobových kostýmů. Jen ta režijní invence nedosahuje ani zdaleka na Williama Wylera či Davida Leana a Desatero přikázání je sice majestátním a vypravěčsky tak nějak bezchybným, ale přece formálně zastaralejším sourozencem těch úplně nejlepších dobových velkofilmů. A mám na mysli především ten statický způsob inscenace interiérových scén - samotné triky a vrcholné akční sekvence (hlavně průchod Rudým mořem) jsou vynikající i po letech. A Charlton Heston s Yulem Brynnerem nemohli být obsazeni lépe. 80% ()

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Přímočará velkofilmová adaptace mojžíšovské story, ke které není potřeba odříkávat desatero každý večer před spaním, ani si s ním klepat o čelo, nýbrž se dá užít i nezaujatě jako taková skoropohádka. Hlavní hrdina byl sympatičtější jako udatný egyptský dobyvatel než jako Bohem vymytý zarostlý spasitel, ale co se dá dělat... ()

Galéria (228)

Zaujímavosti (44)

  • Role Nefretiri byla ve své době považována za "nejvyhledávanější roli roku 1954." Roli získala herečka Anne Baxter. (Tristan Rafael)
  • Cecil B. DeMille utrpel počas nakrúcania snímky takmer smrteľný infarkt, keď vyliezol v Egypte na 107 stupienkový rebrík na vrchol masívu Per Rameses. Proti príkazom doktorov a s pomocou svojej dcéry sa už po týždni vrátil k nakrúcaniu. (classic)
  • Scénář k filmu měl 308 stran. (Chatterer)

Súvisiace novinky

Spielberg a biblický velkofilm?

Spielberg a biblický velkofilm?

30.09.2011

Už to trochu vypadá, že se studio Warner Bros. rozhodlo kompletně zfilmovat Bibli (a příběhy s ní souvisící). Nejdřív uvidíme epickou bitvu mezi archanděly v Alexem Proyasem režírovaném Paradise Lost… (viac)

Reklama

Reklama