Reklama

Reklama

Epizódy(4)

Obsahy(1)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role. (maku1304)

(viac)

Recenzie používateľa Ahsoka k tomuto seriálu (5)

Láska v bílém pekle (2004) 

Nádherná BBC tvorba, ktorá zachytáva dokonalú realistickú dobovú atmosféru, v spojení s príjemným hereckým obsadením vyplodila pekný (hlavne tú ženskú) dušupotešujúci seriál plný všetkého klasicky britského. Predlohu od Elizabeth Gaskell som doteraz nepoznala, no v mnohom mi pripomína príbeh, na ktorý mám veľkú slabosť a to slávnu Pýchu a predsudok. Napriek tomu si zachováva vlastnú identitu a inakosť. Verím, že aj napriek celkovej 4h minutáži tento príbeh stále nepoňal všetko z originálu. Cítim, že mi chýbajú k plnému pochopeniu všetky motívy postáv, nakoľko sú vykreslené skratkovito. Pre milovníkov daného žánru určite stojí za pozornosť. Viac pod epizódami. ()

Epizoda 1 (2004) (E01) 

Príbeh ako od Jane Austen, aj keď tento "pán Darcy" nie je až taká tichá voda, ani taký svätec, no i tak mi ho v mnohom pripomína. Aj keď romantická linka je asi hneď jasná, hoci sa ešte tvári nezainteresovane, zápletka v rámci spoločenského konfliktu je naškrtnutá dobre a mohla by byť veľmi širokouhlá. Zatiaľ prijemná dobovka. ()

Epizoda 2 (2004) (E02) 

Romantická línia je dosť ostrá a vôbec to veru nejde tak, ako sa zo začiatku mohlo zdať (typická láska protikladov). Zaujímavý je aj spoločenský konflikt pracovnej triedy vs nadriadeným a tak isto kultúrne rozdiely severanov a južanov, ktoré mútia vody aj práve vo vzťahu hlavných postáv. Atmosféra hustne a je o dosť vážnejšia, či azda temnejšia ako v mnou v predchádzajúcej epizóde spomínaných Austenovkách. Celé to pôsobí veľmi realisticky a uveriteľne. ()

Epizoda 3 (2004) (E03) 

Tak obaja hlavní predstavitelia sa tvrdohlavo držia povahy svojich charakterov a vyzerá to, že ich vzťah smeruje skôr k akejsi láskavej nenávisti ako k zakázanej láske. Dej je skutočne veľmi bohatý a sledujeme hneď niekoľko konfliktov, ktoré spolu viac alebo menej súvisia. Sú tu určité zvláštne dialógové muchy, na ktorých je ešte čo zlepšovať, ale ako celok si táto epka 80% určite zaslúži. ()

Reklama

Epizoda 4 (2004) (E04) 

Záver už klasika - sladký zmäknutý doják. Ale napriek tomu cesta k nemu bola kľukatá, tŕnistá a vôbec som to takto vo svojich očakávaniach nemala. Dávam túto epku za 4*, ale len kvôli tomu, že má premohla melanchólia, čo ale asi bolo cieľom. ()

Reklama

Reklama