Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci vskutku ukážkovej kariéry nečaká trojhviezdičkového generála Eugena Irwina (Robert Redford) zaslúžený dôchodok, ale desať rokov za neuposlúchnutie rozkazu pri bojovej misii vo väzení, pýšiacom sa romanticky dvojzmyselným menom Castle (čo okrem známejšieho ekvivalentu „hrad“ označuje i menej poetickú „pevnosť“)! Zakrátko po príchode na toto nehostinné miesto Irwin zisťuje, že plukovník Winter (James Gandolfini) – veliteľ väznice – tu vládne železnou rukou a nevadí mu ani tvrdšie zaobchádzanie s odsúdenými. Hrdý exgenerál sa preto rozhodne spoluväzňom pomôcť v opätovnom nájdení ich hrdosti a ľudskej dôstojnosti. Tento boj na dlhé lakte však vyžaduje veľa síl - a cena, ktorú zaň všetci zúčastnení budú musieť zaplatiť, nie je zanedbateľná... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (299)

Figu 

všetky recenzie používateľa

No... Myslím si, takovej klasickej filmek pro Ellmariachiho. Musím mu to doporučit :) Z mýho pohledu - dlouhý, Redford slabej jak čaj a chvílema opravdu směšnej! Na to jak silně a dojemně to má vypadat, je to opravdu komickej kousek! I když hudbě jako z Ramba se vytknout nic nedá! Nicméně na nečekanej a neplánovanej film, je to krásný a milý překvapení a koukat se na to není úplně nejhorší. 60% ()

Deimos 

všetky recenzie používateľa

DivX/// Obsazení 4/10 Děj 6/10 Hudba 6/10 Efekty 7/10/// +výborně vystupňované napětí, téma -docela dlouhá stopáž/// Poslední pevnosti jsem se docela bál. Kvůli vězeňskému tématu, hlavní postavě, délce. Ale možná trošku zbytečně. Zhruba po půlhodině mě film chytl a začal jsem si ho užívat. Fakt zajímavé, hlavně k závěru. Trošku tomu chybý větší spád, ale i tak to bylo zase něco jiného./// Celkem 59%/// ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa

Takto si kvôli vztýčenej vlajke dodrbať dôchodok. No ale dobre. To sú americkí profesionálni vojaci, tí majú ideologicky inak napumpované myslenie. Do ktorého nevidím. Tiež salutovanie, stavanie múru a prenášanie žulvákov, ako symbolov vzdoru je riadne uletené. Ale zase obdobne typicky military vyšinuté, ako posadnutosť zástavou. Napriek tomu je klasický väzenský spor medzi tyranskou a prirodzenou autoritou rozohraný vcelku solídne. Poznámka: Zaujímavý postreh má v komentári k filmu dobytek, ktorého prekvapil rozpor medzi tyranským vylíčením dozorcov a sympaticky podanými väzňami. Ono sa to v amerických väzenských filmoch objavuje opakovane. Ide však o typický ideový zámer - schválne sa ukazuje paradox nahrávajúci zotrvávaniu tohto neľudského chovania sa dozorcov podprahovou myšlienkou: síce sa k väzňom správame násilne a kruto, ale pozrite akých sympatických baránkov tým účinne vychovávame z násilníkov, vrahov a lupičov. ()

Mrkvič 

všetky recenzie používateľa

Chápu hodnocení z pohledu těch, co se jim zvedá kufr z té americké fascinace vlastní armádou. První polovina filmu se nijak neliší od běžných (spíše tuctových) filmů z vězeňského prostředí. Druhá je ale hodně originální, když jde o takový zajatecký tábor ve vlastní armádě. Střet regulerních vojáků s vojenskými vězni je dost nápaditý a souboj na konec věže obsazené mužem s brokovnicí a vrtulníku pro mě byla třešnička na dortu. Co je ale nejlepší na celém filmu? Herci. Redford si hraje to co v každém svém filmu, ale Gandolfini předvádí asi nejúlisnějšího velitele věznice, co kdy ve filmu byl. ()

Dado 

všetky recenzie používateľa

Aj keď hodnotenie z mojej strany by k tomu mohlo navádzať, Posledná pevnosť určite nie je ten typ filmu, pri ktorom sa nudíte od začiatku až do samého konca a jedinou motiváciou pre dopozeranie je len dobrý pocit sprevádzajúci hodnotenie snímky v tu prítomnej databáze. Prvá polovica filmu je totiž viac než dobrá a hodnotiť celok len podľa nej by znamenalo navýšiť počet hviezd minimálne o dve. Avšak postupným vyhrocovaním celého deja a približovaním k veľkolepému finále (ktoré si po konečnom zúčtovaní takéto označenie nezaslúži ani náhodou) ide celý dobrý dojem "do kytek". Dôvody na to sú dva. Prvým z nich je príčina vzbury. Nech sa na mňa scenárista ani väzni, ktorí sa cítili tak ukrivdene, no postava veliteľa väznice je trebárs v porovnaní s jeho kolegom Nortonom zo Shawshanku len jeho slabým odvarom a celé povstanie bývalých šíriteľov demokracie v krajinách s nadmerným výskytom ropných ložísk tak nie je postavené na pevnejších základoch, čím pôsobí skrátka umelo. Ani to by však nevadilo, keby bola vzbura aspoň kvalitne spracovaná. Ale kdeže! Pán scenárista si najskôr asi povedal, načo sa snažiť objasniť aspoň prípravy vzbury, nech nevznikajú zbytočne nelogické pasáže (väzni spoza rohu odrazu vytiahnu obrí katapult, to ako vážne?), veď je to absolútne nepodstatné, hlavne že bude divák pri sledovaní úprimne hrdý na oddaných amerických vojakov salutujúcich aj počas vykonávania veľkej potreby. A tak na každom mieste, kde asi došli akékoľvek inteligentné nápady, bol scenár zaplátaný doslova smiešne vyznievajúcim americkým patriotizmom, ktorému korunu na záver dodáva dychberúci výkon Roberta Redforda, ktorý s rozstrieľaným hrudníkom z posledných síl vztýči americký zástavu (ospravedlňujem sa všetkým, ktorí ešte nemali tú česť uprieť zrak na toto dielo a môj komentár ich pripravil o prekvapenie na záver). Takže na záver už len trikrát hurá statočným americkým vojakom a neznámemu režisérovi (týmto sa chcem "veľmi" "pekne" "poďakovať" slovenským televíziám za strihanie záverečných titulkov za účelom obohatenia ich už beztak pestrej ponuky reklám) slovenského dabingu, ktorý sa nesnažil o žiadne absurdné kreácie a pri Redfordovi a Gandolfinim zachoval ich dvorných dabérov. (40%) ()

Galéria (65)

Zaujímavosti (8)

  • Během natáčení scény, kde musí postava Irwina odnosit hromadu kamení, navrhli Redfordovi, aby místo skutečného přenášel pouze napodobeniny. Redford chtěl, aby scéna působila co nejrealističtěji, a proto odmítl. (Coldrex)

Súvisiace novinky

Strašáci nanovo

Strašáci nanovo

24.04.2009

James „Cyclops“ Marsden se vyřádil v několika komediích (a v každé předvedl, že má pro tenhle žánr opravdu talent), ale teď zkusí něco drsnějšího. Nejdřív jej uvidíme v hororu Richarda Kellyho The… (viac)

Reklama

Reklama