Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu, který připomíná rané filmy Bressonovy a Wendersovy, je mladík Sebastien (hraje ho Georges Babluani). S vidinou, že si vydělá spoustu peněz, vstoupí do podivného světa za zavřenými dveřmi, který připomíná noční můru a kde se hraje ještě podivnější hra o život. „Často se mi vracejí vzpomínky z dětství,“ říká režisér. „Zafixované obrazy jsou jako paprsky světla protínající temnotu. Jsou vždy nejasně přítomné, ale když se pokouším znovu objevit jejich panenskou kvalitu, postrádám přitom pocit nevinnosti z dětství.“ Originální černobílý snímek ve stylu „film noir“ je pozoruhodnou výpovědí o lidech, jejich aroganci, zlobě i strachu. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (89)

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Reziser Gela Babluani mi hovori leda tak hovno, a po tomto filme tomu este dlho tak aj bude. Pokus o novodoby film -noir? Ani omylom, najlepsie noiry sa tocili v USA v 40. a 50. rokoch minuleho storocia a tieto novodobe pokusy su len akousi ubohou napodobeninou najslavnejsich kuskov. Herecke vykony na hovno, herci hrali hovno a dej to zrejme nemalo. 5 % ()

JohnSmith 

všetky recenzie používateľa

Kam až jsou lidi ochotni zajít,aby si vydělali peníze? Kam až jsou lidi ochotni zajít,aby se pobavili? Když se řekne ruská ruleta, většina si vybaví scény z Lovce jelenů. Tady je hra hnána do extrému tím, že hraje najednou 13 hráčů. Vše dokonale organizováno, aby na ně policie nepřišla a pro vítěze vidina obrovského výdělku. Scény "soubojů" jsou mistrovsky natočeny, člověku až tuhne krev v žilách. Jen jsem zvědavý, jak dopadne americký remake tohodle komorního dílka. ()

Reklama

gudaulin 

všetky recenzie používateľa

Zajímavý temný thriller, který se snaží napodobovat noirové filmy 40. a 50. let natáčené ve Francii. Režisér proto zvolil černobílý materiál, vsadil na syrově vykreslené prostředí a výběr herců, kteří typově dokonale odpovídají představě diváka o tvrdých mužích pohybujících se za hranicí zákona. Drsná hra, která v případě úspěchu vede k bohaté finanční odměně, má ale své oběti a nutno říct, že její pravidla jsou drsnější než v klasické zábavě carských důstojníků. Ruská ruleta, to je stylová psychárna s depresivním obsahem i vyústěním. Řada scén je na hraně, režisérovi se daří díky kameře i díky hercům vyždímat z daného maximum. Trošku skřípe scénář, hazardní hra má tak vyšroubovaná pravidla, že by byl v reálném světě asi velký problém sehnat tak šílené zoufalce. A neumím si představit, že by se někdo z přeživších byl ochoten této zábavy zúčastnit znovu. Film je silný i tím, že jen postupně odhaluje divákovi i hlavnímu hrdinovi, co stojí za vysokým výdělkem. Kladem je atmosféra, kamera a napětí. Celkový dojem: 80 %. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Číslo 13 žije! Zatiaľ. Trinástka je pre niekoho aj šťastné číslo. Z hry, ktorá sa odrazu v pokojnom a pomalom filme objaví, som nebol až tak prekvapený, ako som mohol byť, pretože som videl upútavku. No aj tak bola hra dosť adrenalínová, a mohla byť ešte viac, keby hráčov napadlo nezostať poslušnými ovečkami a zbrane otočiť nabok, kam by sa patrilo. Ale to by bol už celkom iný film. Tento má slušné scény pri hre, ale inak nič, žiadna pridaná hodnota a to ma mrzelo. ()

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

13 Tzameti je svojim námetom zameniteľný s ľubovoľným nadpriemerným thrillerom. Nespolieha sa však na originálnu myšlienku či objavný príbeh, ale jeho devízou, ktorú si Babluani udržiava pod kontrolou, je forma v akej ju prezentuje divákovi. Po dobu 40 minút, teda s prehľadom celú polovicu filmu výrazne pracuje so stabilným udržiavaním v napätí a len veľmi pozvoľnou distribúciou informácií, čím buduje zvláštne mystérium okolo celého filmu. Divák je tak nútený stotožniť sa s mladým a neskúseným hlavným hrdinom (ktorého rozhodne nie je možné považovať za fyzicky či psychicky silného), držaným v absolútnej nevedomosti a komunikácia režiséra s ním je preto zásadným činiteľom. Hneď na začiatku druhej polovice sa všetko vyjasní, ale napriek jasnému a nevyhnutnému koncu napätie stále nepoľavuje a skupinové scény v miestnosti "za zavretými dverami" sú silné a atmosférické. Čiernobiela prispieva k úžasne jednoduchému komornému prevedeniu do filmu a núka sa tak ako výsledný dojem zopakovať staré známe "v jednoduchosti je krása". 80% ()

Galéria (21)

Reklama

Reklama