Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Season 22 (2022) (séria)


Nebezpečenstvo nad Portugalskom (S22E02)

(epizóda)
  • Česko Drama nad Portugalskem (viac)

Let 495 spoločnosti Martinair sa 21. decembra 1992 priblížil k južnému pobrežiu Portugalska. Kapitánom bol Willem van Staveren, mal 56 rokov. Skúsený pilot a letecký inštruktor pracoval pre Martinair 24 rokov. Druhý pilot, tridsaťjedenročný Ronald Clemenkowff, lietal pre holandskú leteckú spoločnosť tri roky. Najmladším členom posádky bol dvadsaťdeväťročný letecký inžinier Gery Glans. Piloti leteli na trojmotorovom lietadle DC-10 so širokým trupom. Do pristátia im zostávalo menej ako pol hodiny. Na palube bolo trinásť členov posádky a 327 cestujúcich, väčšinou holandských občanov. Cesta z Amsterdamu do portugalského mesta Faro mala trvať dve a pol hodiny. Počas klesania piloti zistili, že letia do zlého počasia. Keď sa búrka presunie nad aktívnu dráhu, potenciálny strih vetra môže vážne ohroziť pristávajúce lietadlo. Ak by sa počasie zhoršilo, mohli sa odkloniť na sever do Lisabonu, ale v tom čase to nebolo potrebné. Len niekoľko minút pred nimi pristával na letisku Faro iný let spoločnosti Martinair. Podľa meteorologickej správy sa najbližšia búrka nachádzala približne desať kilometrov západne od pristávacej dráhy. Vo vzdialenosti 12 kilometrov začal let Martinair 495 svoje konečné priblíženie. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (4)

Sa.sa 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Njn matka příroda je mocná...! Navíc když mají na věži špatně přepnut přepínač pro střih větru na jinou dráhu tak je zaděláno na průser 😉😢 Jinak musela to být neskutečná rána při nárazu na dráhu 🤔😉 ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Strih vetra, ktorý posádka nečakala a bolo po všetkom, tretina cestujúcich zahynula. Ani to však nie je isté, či tam nejaký strih vetra bol. Nejasná nehoda, u ktorej súd v Haagu rozhodol po 28 rokov v roku 2020, že za to je spoluzodpovedný štát Holandsko. ()

Reklama

Galéria (4)

Reklama

Reklama