Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Season 1 (2003) (séria)


Odtrhnuté riadenie (S01E05)

(epizóda)
  • Česko Smrt v Tichém oceánu (viac)

Obsahy(1)

31. januára 2000 sa lietadlo MD-83 leteckej spoločnosti Air Alaska, ktoré obsluhovalo let 261 z Mexika do USA, zrúti do Tichého oceánu po neúspešnom pokuse o núdzové pristátie v Los Angeles. Katastrofu neprežil nikto z 88 ľudí na palube. Vyšetrovanie ukázalo, že zlyhal letový stabilizátor, ktorý sa zasekol a nedal sa ovládať. Príčinou nehody bola chyba údržby výškového kormidla. Výškovka je pohyblivá časť ovládacích prvkov lietadla, ktorá sa nachádza na zadnej hrane vodorovných chvostových plôch a umožňuje ovládať sklon stroja v smere letu, a tým meniť výšku. Smrť 83 pasažierov a piatich členov posádky tak spôsobil ľudský faktor – mechanici vôbec nekontrolovali a neudržiavali krížové skrutky. Skutočný škandál však spôsobil fakt, že mechanik spoločnosti Air Alaska sa pokúsil zverejniť správu o nedostatočnej údržbe lietadiel tesne pred nehodou - a bol suspendovaný. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (3)

Galéria (2)

Zaujímavosti (9)

  • V dôsledku extrémnych síl nárazu sa našlo len niekoľko neporušených tiel a žiadne nebolo možné vizuálne identifikovať. Všetci cestujúci boli identifikovaní pomocou odtlačkov prstov, zubných záznamov, tetovaní, osobných predmetov a antropologického vyšetrenia. (Arsenal83)
  • Kapitán Thompson a prvý dôstojník Tansky boli posmrtne ocenení Zlatou medailou Asociácie pilotov leteckých liniek za hrdinstvo ako uznanie za ich činy počas mimoriadnej udalosti. Toto je jediný prípad, kedy bola cena udelená posmrtne. Na pamiatku týchto dvoch pilotov bol pomenovaný štipendijný fond Teda Thompsona/Billa Tanského. (Arsenal83)
  • Dve obete boli v Guatemale nepravdivo označené ako otcovia detí v snahe získať poistenie a peniaze na vyrovnanie. Následné testovanie DNA ukázalo, že tieto tvrdenia sú nepravdivé. (Arsenal83)

Reklama

Reklama