Reklama

Reklama

Lietajúci Škót

  • Česko Létající Skot (viac)

Biografická dráma, nakrútená v britsko-nemeckej koprodukcii, vychádza zo skutočného životného príbehu škótskeho cyklistu Graema Obreeho, ktorý v roku 1993 ohromil celý športový svet. Ako nezamestnaný amatér totiž prekonal svetový hodinový rekord na vlastnoručne skonštruovanom bicykli, ktorý zostavil zo železného šrotu. Graem, ktorý vyrastal v Ayrshire, bol vždy bojovník. Ale keď skrachoval jeho obchod s bicyklami, nemal peniaze ani sponzorov na to, aby si splnil svoj sen a mohol sa prihlásiť sa do svetovej cyklistickej súťaže. Napriek tomu sa nevzdal a nakoniec sa mu podarilo dostať sa na preteky do Nórska. Tým ale jeho osudový príbeh o nezlomnej ľudskej vôli ešte len začal... (RTVS)

(viac)

Recenzie (58)

genetique 

všetky recenzie používateľa

Aj tento film mi potvrdil, že prakticky asi neexistuje film so športovou tematikou, ktorá by vo mne nevyvolala záujem. Príbeh podľa skutočnosti, pokiaľ má kvalitné osobnostné (režisér, štáb, herci) zázemie, má takmer garantovaný úspech a ani tento nebol výnimkou. Pokiaľ vám chýba odhodlanie a motivácia, tento príbeh vás určite povzbudí. 80%. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Pozrel som si priemerne kvalitnú športovú dramu o športe a o športovcovi o ktorých som predtým nikdy ani len nepočul. Pod pojmom cyklistika si predstavujem čosi ako je napríklad Tour de France. Ale ako vidím i rýchlostná, oválna trať má niečo do seba. Mňa to síce moc neberie, ale určite to má vo svete svojich nadšených fanúšikov. Ku filmu by som sa vyjadril v podobnom duchu. Nijak zvlásť ma neoslovil, no svojim spôsobom ma zaujal. Veľmi ma potešil Jonny Lee Miller v hlavnej úlohe. Zaslúžil si už konečne účinkovať vo filme, kde je uvedený ako prvý z hercov v úvodných titulkách. No stále dúfam, že ho uvidím v ešte výraznejšej, titulnej role. Cítim v tomto hercovi silný, stále zatiaľ nevyužitý, potenciál. *** ()

Reklama

RomanHyde 

všetky recenzie používateľa

Grahama Obreeho si velmi dobře pamatuji z jeho závodní kariéry, kdy působil jako exot. Člověk jenž si vyrobí kolo z pračky a pak na něm překoná rekord v hodinovce v absolutně necyklistické poloze , člověk jemuž světová cyklistická asociace házela klacky pod kola a do loukotí, a člověk který nastoupí k silniční časovce na mistrovství světa s jedním převodem (to už ve filmu nebylo obsaženo), takový člověk si rozhodně zaslouží film o sobě. Jsem rád že byl natočen a že Graham Obreee nezůstal zapomenut. I tato doba má své hrdiny a nemusí to být přeplácení fotbaloví kašpárci. ()

Mikino00 

všetky recenzie používateľa

Ač se jedná o spíše televizní podívanou, silný příběh tohoto cyklisty je stále inspirující a v rámci cyklistiky se jedná o něco neskutečného. Divák doslova prožívá snahu o zisk rekordu s Grahamem, jeho boj s WCF (ta se od té doby vůbec nezměnila), kde tečou nervy i ztrátu motivace ke konci. Jedná se o příjemně plynoucí podívanou, která vyplní deštivý den, kdy se zrovna nedá vyjet na kole. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

The Flying Scotsman som doteraz poznal iba ako úspešnú skladbu švédskej inštrumentálnej skupiny The Spotnicks, o dráhovej cyklistike mám iba hmlisté informácie. Na druhej strane športových filmov s tematikou vzostupu na vrchol napriek vnútorným i vonkajším nepriazňam, tak tých som už videl hodne. A Lietajúci Škót sa z ich okruhu nijako nevymyká. Pozrel som si ho, pousmial som sa na okatej škodlivosti funkcionárov a pomaly naň budem zabúdať. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (5)

  • V decembri roku 2009 bol Greame Obree uvedený do Britskej cyklistickej siene slávy a v marci nasledujúceho roka do jej škótskej obdoby. (JimWayne)
  • The Seattle Times ocenili Millerov herecký výkon a označil ho za „obrovsky sympatického a príťažlivého“ v role Obreeho. Tiež ocenili "skvelú vedľajšiu rolu", ktorú stvárnil Brian Cox. (Arsenal83)
  • Vo filme sa mal objaviť David Tennant, ale kvôli neustálym posúvaniam termínov z toho nakoniec zišlo. (Arsenal83)

Reklama

Reklama