Reklama

Reklama

Veľká Británia, píše sa rok 1971. Predavač ojazdených áut Terry Leather (Jason Statham) je až po krk v problémoch: predaj kedysi honosných áut z druhej ruky v londýnskej štvrti East End zúfalo viazne – a navyše mu ich temer do jedného totálne zdemolujú drsní vymáhači dlhov, pretože sa Terrymu nepodarilo včas vyrovnať podlžnosti u jedného z bezcharakterných bossov podsvetia... Potom však do jeho života opäť vstúpi nádherná Martine Loveová (Saffron Burrows), s ktorou ho kedysi očividne spájalo čosi veľmi silné – teda ešte predtým, ako sa Terry rozhodol pre svoju súčasnú manželku Wendy (Keeley Hawes) a Martine sa začala naplno venovať iným prioritám... Keď si zájdu na pohárik, dá Martine Terrymu tip na zdanlivo dokonalú bankovú lúpež – a Terrymu sa podarí veľmi rýchlo presvedčiť svoju partiu, aby do toho šli! Prenajmú si malý obchodík, ktorý je vzdialený len dva vchody od Lloydovej banky v ulici Baker Street, sa vyvŕtajú podzemný tunel, ktorý má ústiť priamo do bankového trezoru, v ktorom množstvo schránok plných peňazí a šperkov čaká už len na to, aby si ich napchali do vreciek! Všetko prebieha hladko – no len kým si istý amatérky radista náhodou vypočuje komunikáciu lupičov a zalarmuje políciu! No smoliarskym kriminálnikom sa na päty zavesí nielen Scotland Yard, ale i tajné služby MI5 a MI6! Terry totiž netuší, že Martine má svoje vlastné plány, v ktorých významnú úlohu zohrávajú fotografie jedného z členov britskej kráľovskej rodiny pri dosť extravagantných sexuálnych hrách v Karibiku, ako aj predstaviteľov vlády vyžívajúcich sa v špinavých sado-masochistických fantáziách v luxusnom vykričanom dome Sonie Bernovej (Sharon Maughan)... (TV Markíza)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (548)

Spooner 

všetky recenzie používateľa

Jason Statham si napravuje reputaci po dementním War a představuje se ve stylovém heist filmu. A že je to vážně fajn. Atmosféra 70. let je vynikající a ta kamera mi přišla jako by vypadla z těch let. Člověk se nenudí ani na chvilku, první hodinka slušně odsejpá a pak se ještě víc šlápne na plyn a je to ještě lepší. Všechno tu prostě sedí jak má. Jason je drsňák (a nakonec si i zakope) a Saffron Burrows mile překvapila. Možná jenom ta linie s tím černochem v Africe tam byla trochu navíc, ale zase chápu že se to muselo držet skutečných událostí. Prostě prima filmík, kterej pobaví a nebude mi dělat problém si ho pustit znova. ()

FlyBoy 

všetky recenzie používateľa

Och, ten zanedbaný "look" rokov sedemdesiatich. Kabátové-plátené šatstvo, to je pastva pre moje oči. Dobové tóny jak by smet a keď sa ešte z garáže ohlási tlupa malých zlodejíčkov so záujmom "zjesť veľkú rybu", tak moje receptory začínajú pozorne bystriť istú lákavú zlomyseľnosť. Na prvý šup nerozvážna (ba aj detinská) banková lúpež s faktografickým priškrtením, po homologácii utvrdenie, že ide o šmrncovný "retro heist", ktorý úraduje podľa svojho predurčeného zákonníka a nemá potrebu byť 100% preukázateľný (dokázateľný). Aj keď otlačok pravdivosti zaváži, "Bank Job" má iné sugestívne finty s ktorými na seba upriamuje naše pohľady. Okrem sexi Saffron je to už vyššie vyzdvihnutá štýlovosť tamojšieho obdobia, ďalej skĺbenie s politickým podtextom (kompromitujúce momentky princeznej Margaret a černošské indivíduum Micheal X) a potom situačný spád, ktorý sa vezie z kopca a neráči brzdiť. Zosúladiť prvú (lepšiu-svižnejšiu) časť s druhou (slabšou-ťahavejšou) a jasal by som omnoho viac. No ale keď mi ešte docvaklo, že Jason je (snáď aspoň na chvíľu) opäť tam kde sídli jeho domáca základňa (na ulici, šíriac kolektívne podfuky alebo nevratnú úžeru na úkor štátnych inštitúcii), tak si napokon táto jednohubka u mňa vyboxovala nezahanbujúcu známku. ()

Reklama

imf 

všetky recenzie používateľa

Poctivá sedmdesátka z časů kotlet, zvonáčů a drsných týpků. Ošuntělý britský feeling, bourák Jason a sexbomba Saffron ve filmu, který sice jede tak nějak na neutrál, ale rozhodně z kopce, takže cestou nabírá rychlost a nakonec dožene i největší heist klasiky. Rozhodně stojí za pokus, už jen proto, že díky té stylizaci a poctivé filmařině si budete vážně připadat jako byste se vrátili v čase. Na Ritchieho klasiky sice zkušený rutinér Donaldson nesáhnul, ale i po kladných recenzích jsem to čekal trochu slabší. Za tenhle artikl se londýnská galérka rozhodně stydět nemusí. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Posledné štyri filmy si Donaldson natočil na vrcholovej úrovni a vidno, že tento pán si vie oveľa lepšie poradiť s prvotriednym scenárom, než s béčkami, ktoré točil predtým. Perfektný lúpežný snímok, dokonalá atmosféra, skompletizované napätie do poslednej minúty a zároveň ľahkosť, ktorá úraduje prostredníctvom ostrých hlášok. Záver je trošku vážnejší a hlavne akčnejší. To všetko podľa skutočnosti, samozrejme len inšpirované, ale je mi to ukradnuté, pretože ja som sa bavil kráľovsky. Skvostné a štýlové. Statham, herci, hudba, kamera, filtre, hlášky, scenár a záver. Možno oveľa viac by som sa bavil, keby som to videl v kine alebo na DVD, ale keďže distribútori radšej dovážajú sračky, ktoré si divák vo videopožičovni požičia raz za rok, musel som opäť využiť trestné možnosti. 85%. ()

Peytl 

všetky recenzie používateľa

Byl jsem podveden a křičím hurá, čekal jsem totiž nějakou rádoby cool veselou trapnost ve stylu Dannyho parťáků, kterou bych tak zaplácal kus odpoledne a zároveň bych měl námět na večerní pošklebování se uctívačům tohohle pseudožánru. A ejhle, dostal jsem velmi slušnou kriminálku kombinovanou s politickým thrillerem, když zmiňuji kombinaci, mám na mysli rozumnou zápletku, ne jak když koupíte vysoce sofistikované kombinačky s vodním scooterem od Horsta Fuchse. Ze začátku mě přesto napadaly různý krávoviny v souvislosti s kopáním tunelu pro prašulky a s tunelem Blanka stavěným z lásky, ovšem pak, když vylezly na světlo boží obrázky Pavlíků Bémovijc a jiných mazlíků v krajkových kalhotkách, které kdejaká kráva bitchovala a zřejmě jim i chcala na pomazané hlavy, pak se snímek už dokonale zlomil a přitvrdil. Statham, kupodivu až na jednu výjimku, nebyl ten klasickej neohroženej superbijec a zkrátka to nebylo nikterak přitažený za vlasy, a že by to šlo překrásně, tolik afra pohromadě jsem dlouho neviděl :). Zkrátka kvalitní žánrovka, která celou stopáž šlape víc a víc na plyn a až na samotný závěr, který je trošku uťáplý, člověk neví jak co a kdo dopadne... Odpouštím :), vše nemusí nutně skončit sekerou v prdeli, aby to neztratilo punc solidní retro drsňárny. Nenapadlo mě, že to napíšu v souvislosti se Stathamem v hlavní roli, ale moc dobrý pokoukání a silné 4 hvězdice. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (11)

  • Princezna Margaret (1930-2002), dcera prince Alberta (vévody z Yorku) a Lady Elizabeth Bowes-Lyon, skutečně byla v šedesátých a sedmdesátých letech velmi kontroverzní členkou britské královské rodiny. Hovoří se o tom, že měla poměr mimo jiné s frontmanem kapely Rolling Stones Mickem Jaggerem, hercem Petrem Sellersem či s vnukem někdejšího britského premiéra Robinem Douglas-Homem. Její vazba na spekulace kolem loupeže se sice přímo nabízí, jde však čistě o dohady. (curfew77)
  • Hodinky, které Terry Leather (Jason Statham) ve filmu nosí, jsou značky Tag Heuer, model Monaco. (kwaicheng)
  • K bankovní loupeži v londýnské bance Lloyds Bank v ulici Baker Street skutečně došlo v září 1971. Stejně tak je skutečností, že radioamatér tehdy náhodně zachytil vysílačkovou komunikaci lupičů a předal informaci policii, která ji ale nedokázala včas vytěžit. Pravdou je i to, že se případ údajně po několika dnech poněkud vytratil ze stránek novin a pachatelé přepadení dodnes nebyli odhaleni. Vše ostatní ve filmu je ale čirá spekulace. (curfew77)

Reklama

Reklama