Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dráma o Reinholdovi Messnerovi a jeho bratovi, ktorý zahynul na hore Nanga Parbat. Kariéra najslávnejšieho horolezca všetkých čias Reinholda Messnera bola poznačená aj niekoľkými krutými udalosťami. Najviac ho poznamenala nešťastná smrť jeho brata Güntera počas expedície na Nanga Parbat v roku 1970. Expedícia pod vedením Karla Mariu Herlingkoffera si dala za cieľ dobyť vrchol Nanga Parbatu výstupom legendárnou Rupálskou stenou. Reinhold Messner sa napriek nepriaznivým okolnostiam rozhodol vyliezť na vrchol sám. Jeho menej skúsený brat ho nasledoval, do základného tábora sa však už nevrátil... (STV)

(viac)

Videá (5)

Trailer

Recenzie (135)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Mám rád filmy s Himalájskou tématikou, ale tento snímok ma sklamal. Film na mňa pôsobil veľmi sterilne, miestami som mal dojem, že je odfláknutý. Pritom ide o celkom zaujímavú tému, potenciál filmu však ostal nevyužitý v množstve nudných scén. Vo filme nie je nabudená tá správna atmosféra ako pri iných filmoch s podobnou tématikou. Kto chce prežiť naozajstné Himalájske dobrodružstvo nech si pustí K2 alebo Pád do ticha, kde sa autori narozdiel od tohto paškvilu vyhrajkali aj s psychológiou hlavných postáv a navodili tú správnu atmosféru kedy si pri každej dramatickej scéne divák obhrýza nechty a krochká blahom. Tu to nehľadajte. Dve hviezdičky som dal za peknú kameru a zábery na krásnu prírodu. ()

jenik71 

všetky recenzie používateľa

Nějak zvlášť mě to nezaujalo a nedokázalo mě to ani výrazně vcucnout do děje. Důvod je prostý - horolezci jsou pro mě blázni a pokud se zabijí nebo zmrzačí, nijak je nelituji. Nikdy nepochopím, že se jim vyplatí v mimořádně extrémních podmínkách riskovat životy jenom proto, aby se vyšplhali někam na vrcholek, tam se vyfotili, rozhlédli se kolem sebe, řekli si, jak je tam krásně a s omrzlinami po celém těle se vrátili zcela vyčerpaní zase dolů. Chápu ten pocit, že je někdo někde první a pokud možno hodně vysoko, ale daň mnohdy zaplatí hodně vysokou. Reinhold Messner je nepochybně světová legenda ve svém oboru a tak chápu, že se o něm na jeho počest někdo pokusil natočit film. Pro mě by ale bohatě stačil kvalitní dokument a věřím, že horolezci budou určitě spokojenější než já. ()

Reklama

venca163 

všetky recenzie používateľa

Když si odmyslim, že to bylo o horách, tak to byla vlastně dost tragédie. Rámcovej příběh byl úplně zoufale napsanej (hlavně jeho nosnej pilíř "Gunter za svým bratrem vždy trochu zaostával", často úplný wtf momenty) a lezecký části taky nebyly buhvíjak zajímavý (technicky/naučně v podstatě vůbec, emočně leda až sestup). Ostatně koukam, že scénárista Reinhard Kloss nikdy nic pořádnýho nenapsal. Hudba byla absolutně mimo (klasickej neměckej nevkus), herci spíš podprůměrný a taky nechápu, proč je film z roku 2010 natočenej na starou kameru (nebo ten prašivej ala-sedmdesátky look dodělali v postprodukci, to je mi celkem fuk) - to má jako líp evokovat tu dobu? Wtf? (60%) ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Nanga Parbat je pre mňa rozhodne jeden z najkultovejších filmov vôbec, keďže ma výrazne ovplyvnil a prebudil vášeň k horám a náročnejším terénom, ktorá bola u mňa samozrejme aj predtým, ale práve pri prvom sledovaní tohto filmu som si ju naplno uvedomil a do tohto životného štýlu som sa úplne zamiloval, či už v reále, alebo aj formou rôznych médií. No a čo sa týka samotného filmu, k dokonalosti mu určite dosť chýba, aj v rámci žánru mi tu chýba viacero podstatných prvkov, ako napríklad dôraz na detail, keďže to lezenie po najväčšej stene sveta mi prišlo len tak mimochodom, ako by sa ani nejednalo o nič extra výnimočné a náročné, takže problémy tu robí len počasie a navyše ani ten pocit drsnosti Himalájí som tu moc nepociťoval, film občas pôsobí trochu štúdiovo a prostredie hôr umelo. Ale inak to nie sú až také problémy, aby mohli výraznejšie prekážať a navyše priority sú aj tak niekde inde a to je práve tá vášeň k lezeniu, horám, prekonávaniu nielen problémov samotného výstupu, ale hlavne samého seba a to tu funguje vynikajúco. Takže sa vo filme ani nemuselo diať niečo dôležité, stačilo len, aby sa postavy rozprávali o svojich snoch alebo v detstve vyjadrovali svoju lásku k lezeniu za každých okolností a mňa to veľmi bavilo a o to viac, že hlavnou postavou je vlastne samotný Reinhold Messner, vzor snáď každého, kto sa o hory aspoň trochu zaujíma. Inak samotní herci síce nepredvádzajú nejaké výnimočné herecké výkony, ale aj tak mi všetky dôležité postavy prišli dosť sympatické, či už hlavné bratské duo, ale aj Karl Markovics ako doktor Herlingkoffer, zvyšní horolezci alebo aj rodičia bratov. Ako som spomínal, po režijnej stránke sa to určite dalo ešte vylepšiť, ale aj tak mi to celkovo pomerne vyhovovalo. Skôr som mal problém s hudbou, táto sa tu vôbec nehodila. Takže kvality špičky žánru Nanga Parbat určite nedosahuje, o dva roky starší Nordwand bol po väčšine stránkach kvalitnejší a hlavne špičkovo fungoval tam, kde Nanga Parbat zlyháva, ale inak je to výborný film, môj osobný kult a aj po viacerých pozretiach ma baví stále rovnako. 80% ()

drackula 

všetky recenzie používateľa

Chýbalo tomu trošku tempo, najmä v úvode ma to dostatočne nezaujalo, ale v momente keď sa dianie presunulo do Himalájí, začalo to byť zaujímavé. Na to, že ide o nemeckú produkciu ide o veľmi kvalitný snímok. Vizuálne pekný a na záver dostatočne emočne nabitý. Najviac tento film zaujme asi fanúšikov hôr a vysokohorských výstupov, avšak film má potenciál zaujať aj nezainteresovaného diváka. 65% ()

Galéria (27)

Zaujímavosti (9)

  • Nanga Parbat (v preklade "nahá hora") je 9. najvyššia hora sveta s výškou 8125 m n. m.. Údolie rieky Indus (najvýznamnejšia rieka v Pakistane) prevyšuje o 7000 m na 27 km vzdialenosti a Rupalská južná stena je s prevýšením 4600 m najvyššia na svete. (Bruce0659)
  • Natáčanie v horskom prostredí bolo robené s dvoma 35 mm a jednou 70 mm kamerou. (misterz)
  • Ako prví československí horolezci stáli na vrchole Nanga Parbatu Ivan Fiala a Michal Orolín, a to 11. 7. 1971. Vystúpili na vrchol novou čs. cestou. Expedíciu viedol Ivan Gálfy - náčelník Horskej služby. (ujec)

Reklama

Reklama