Reklama

Reklama

Leonarda, syna majiteľa malej čistiarne z brooklynského Brighton Beach, po rozchode so snúbenicou sužujú depresie a samovražedné sklony. Počas večere u svojich rodičov s rodinou otcovho obchodného partnera sa zoznámi so Sandrou, ktorá sa do neho už dávnejšie zamilovala a chcela by s ním stráviť zvyšok života. Hoci nie je Leonardovi nijako ľahostajná, predstavuje pre neho skôr únik pred úzkosťou z predchádzajúceho vzťahu. Úplne osudovým sa pre mladíka stane stretnutie s novou susedkou Michelle, lenže jeho nesmelosť a nerozhodnosť mu nedovoľujú, aby jej vyjavil svoje city. Michelle berie Leonarda ako kamaráta, takže sa mu zverí so svojím vzťahom k ženatému spolupracovníkovi, ktorého zase ona bezhranične miluje. Leonard síce začína plánovať spoločnú budúcnosť so Sandrou, ale neprestáva myslieť na Michelle. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (201)

playboxguest 

všetky recenzie používateľa

Nemůžu si pomoct, první půl hodinu jsem ještě jakž takž držela, ačkoli jsem si připadala jako pes proti srsti hlazený. Po půl hodině jsem si při stálém, jen trochu méně pozorném, sledovaní začala pročítat zde zarchivované komentáře, abych zjistila, zda-li má vůbec cenu ve sledování pokračovat. Pár z mých top twenty vyvolených, soudě podle hodnocení i komentů ,není daleko pocitu, jenž jsem měla po dané půlhodince já. Jenomže kopa dalších zdejších si troufla zasypat film hvězdami (a já si při pohledu na téměř půlnoční oblohu říkala, kde všechny jsou...) a názory, z nichž mi sem tam skoro připadlo, že je film naprosto fenomenální průkopnický počin v oblasti romantického melodramatu, jen já to nevidím. Tak fajn, řekla jsem si, rozhodnuta prokopat se další částí stopáže tohoto kousku a třeba v něm i dané něco? najít. Hledala jsem. Až do 73 minuty. Pak už jsem to fakt vypla. Ano, tento film je svým způsobem mimořádný, nestává se totiž často, abych něco nedokoukala do závěrečných titulků. A za to jedna symbolická, víc jsem jich na té noční obloze beztak nenašla. ()

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Možno to nie je na prvý pohľad tak evidentné, ale na pozadí atypického vzťahového trojuholníku, v ktorého centre sa nechcene ocitá vnútorne rozorvaný a psychicky labilný Leonard, sa James Gray venuje témam sprevádzajúcim celú jeho tvorbu - komunitám prisťahovalcov v amerických veľkomestách (konkrétne, podobne ako v jeho značne autobiografickom debute, opäť situovanej do newyorského Brighton Beach) a konfliktu jedinca s morálnymi hodnotami alebo záväzkami k rodine a organizácii (v tomto prípade zastúpenej podnikom Leonardovho otca)._____Od záplavy konvenčných nezávislých romantických filmov sa Two Lovers odlišujú predovšetkým ukázneným, neokázalým civilným štýlom, sýtou atmosférou do chladných farieb zaodeného fotogenického Brooklynu - mj. nočné pasáže sú nezameniteľné - a vynikajúcim vedením hercov. Vďaka tomu je pozornosť smerovaná k zaujímavým postavám a stupňovanej melanchólii so silne katarzným a v zásade nejednoznačným záverom. Ostatne, nejednoznačnosť je v celom filme sprítomňovaná v postave Leonarda, ktorý musí neustále činiť ťažké rozhodnutia a striedavo sa prikláňa na jednu i druhú stranu. Tajnostkársky charakter vzťahu medzi Leonardom a Michelle je naviac posilnený tým, že si ako miesto dôverných stretnutí vyberajú opustenú strechu a ich rozhovory či dokonca len telefonáty sú niekoľko krát, podobne ako vo Wong Kar-waiovom Fa yeung nin wa snímané cez sklo (sklenené dvere, ale tiež okná, ktoré spĺňajú i rolu komunikačného kanálu medzi „ich“ bytmi). I Lenardova záverečná replika je ambivalentná a vyjadruje jeho permanentné potácanie sa medzi šťastím a samovražednými sklonmi. Je preto podstatné, že mizanscéna, práca s kamerou a strih na seba nestrhávajú pozornosť, ale stav hlavnej postavy len vkusne a nenápadne dopĺňajú, a zdôrazňujú._____Je celkom možné, že ide o najlepší Grayov film. Minimálne z tých troch dosiaľ videných rozhodne. Joaquin Phoenix tu tiež podáva jeden zo svojich najsilnejších výkonov. Citové súznenie s filmom bolo u mňa absolútne. 85% Season Challenge Tour 2015 P.S.: Jellini: Aký citát? Možno sme videli iné verzie, v mojej na konci žiaden nebol. ()

Reklama

emma53 

všetky recenzie používateľa

Taková vztahová záležitost, která je docela reálná a může se komukoliv (svobodnému) a kdykoliv přihodit. Otazníkem v mé mysli zůstává Leonardova závěrečná volba, ale současně i ta druhá možnost, kterou byla původně Michelle, protože nejsem úplně přesvědčená o tom, jestli by se k sobě hodily dvě bytosti tak citově rozbolavělé, jak to bylo patrné z příběhu. Velmi dobře vybrané herecké obsazení, které udělalo z "obyčejného" příběhu neobyčejný zážitek. "Je třeba být si trochu podobni, abychom si rozuměli, ale trochu rozdílní, abychom se milovali." ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Filmové naplnenie úvodnej slohy textu skupiny Zóna A k pesničke Prečo je život taký?: "Igor má rád Evu, Eva jeho nie a tak preto Igor, stále smutný je. Eva chce mať Vojta, Vojto Evu nie a tak preto Eva, stále smutná je." Rozuzlenie smeruje k zmiereniu a vyrovnaniu sa s daným stavom. Blonďatá suseda zároveň predstavuje typickú ženu - rusalku, využívajúcu do neho zaľúbeného muža ako spovedníka, poslucháča a radcu pri riešení jej životných kríz, tráum a vnútorných konfliktov. Takéto typy žien s oddanými zaľúbenými spovedníkmi nič mať nechcú, slúžia im len ako záloha pre prípad obveselenia, keď frajera nieto (kino, kaviareň, zábava) a zároveň ako prostriedok na zvýšenie sebavedomia. ()

Ant 

všetky recenzie používateľa

James Gray už potřetí ukazuje, že má talent na vykreslení utrápených duší a Joaquin Phoenix mu už v tom potřetí velmi ochotně sekunduje. Příběh o dvou ženách, kdy jedna je onou nedosažitelnou múzou a druhá zase dočasnu náhražkou za ni. Ústřední herecké trio bylo obsazeno s maximální přesností a pomáhá filmu, aby všechny jeho části držely při sobě a udržely tak diváka napnutého v očekávání konečného rozuzlení. Pro mě rozhodně nejlepší Grayův film, který zjevně neumí natočit film, který by neměl stejně depresivní atmosféru, jako je hlavní postava sama. ()

Galéria (33)

Zaujímavosti (11)

  • James Gray uviedol, že Gwyneth Paltrow ho inšpirovala k napísaniu scenára, keď sa s ňou stretol na večierku a ona nariekala, že všetky jeho filmy sú príliš mužské. Preto napísal tento film a postavu Michelle, aby jej to vyvrátil. (Arsenal83)
  • Toto mal byť posledný film Joaquina Phoenixa pred jeho ukončením hereckej kariéry, čo sa neskôr ukázalo ako nepravdivé. (Arsenal83)

Reklama

Reklama