Reklama

Reklama

Signum laudis

  • Poľsko Signum laudis (viac)
TV spot

Obsahy(1)

V psychologickej dráme z prvej svetovej vojny je ústrednou postavou bývalý priekupník koní kaprál Hoferik, ktorý prevezme velenie po padlých dôstojníkoch na ruskom fronte. Na statok, kde sú vojaci ubytovaní, prichádza generál Berger, ktorý mu odovzdá vyznamenanie. Signum laudis. Situácia sa však vyhrotí v momente, keď statok obkľúčia nemeckí vojaci. Hoci generál na Hoferikovu radu vyšle proti nim pluk vojakov, štáb sa rozhodne vzdať sa. Ale najskôr sa musia zbaviť fanatického Hoferika, a preto sa rozhodnú postaviť ho pred vojenský súd... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (173)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Vyčistit kvéry,a fofrem!"To je jeden z mnohých rozkazov, ktoré kaprál Hoferik vrieska do uší svojim vojakom. Vojaci ho nemajú radi a dôstojníci naňho serú. Napriek tomu, je to on, kto v rozhodujúcich chvíľach vie čo, kde a ako. Životná úloha V.Mullera v jednom z naších najlepších filmov, ktoré u nás vznikli. Slovenský režisér M.Hollý to natočil výborne, herci to výborne zahrali a hudbu zložil ostrieľaný Z.Liška. Film obsahuje pár nezabudnuteľných scén a hlavne dialóg pred popravou má pre mňa zvlášne čaro... Pane heitman, vy víte, že jsem nevinný. Vyser se na to! A co moje vyznamenaní signum laudis? Na to se taky vyser. Buď statečný!...90%. ()

farmnf 

všetky recenzie používateľa

Vojáci kromě kaprála Mullera neví za co umírají. Na Ruské frontě masakr. Jak aktuální v r. 2022! Logistika v prdeli. Všichni chlastaj i právník Bruno (Bláha). Jsou zabíjeni civilisté. Kodet blbě žvaní a Trautenberg prchá do lesa. Hvězdné obsazení velice tragického filmu, kde lidský život je nic. Blbá je tam pouze hudba, která byla plánována pro Černé barony a Liškovi zůstala v šupleti. ()

Reklama

Fr 

všetky recenzie používateľa

,,VOJÁK SE VOJÁKEM MUSÍ NARODIT...“ /// Koncert (hereckej) Vlado Müllera mezi špičkovým obsazením – vod Bláhy po Zedníčka. Pohled do Rakousko – uherský armády během 1. světový. Úpadek morálky a disciplíny … tady jde o tu myšlenku, hrdinství, zbabělost a charaktery, jak hezky vyplouvaj na povrch. Nejen díky válce, ale i kvůli monarchii. Takže – Müller, charaktery a myšlenka: ŠPIČKOVÝ! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Na lidi seru, ale vidět umírat koně… 2.) Přišel za mnou ,,starej“, že prej budu povýšenej. Jo a taky metál že mi daj… /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Jello Biafra 

všetky recenzie používateľa

Aj československá kinematografia mala svoje "na západe nič nové". Film o fanatickom kaprálovi Hoferikovi v majstrovskom podaní Vlada Mullera, ktorý sa snaží na východnej fronte za každú cenu plniť príkazy nadriadených, ale až na konci zistí za čo celá vojnová mašinéria stojí. Sugestívne spracovaná téma militarizmu a plýtvania ľudskými životmi, ktorú len zdokonalujú vynikajúci herci a hlavne nezabudnuteľná Liškova hudba. ()

dANo 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavá dráma z vojenského prostredia, v ktorej vystupuje quantum známych hercov na čele s Vladom Müllerom, ktorého herecký výkon je jednoducho dokonalý. Ináč, aj mne viac-menej nesedela hudba, ktorá je vo filme... Prišla mi vhodná skôr do nejakej grotesky, resp. strašne mi pripomínala Majora Zemana (asi tým, že to tuším skomponovali a nahrali tí istí ľudia:). Okrem toho by som ešte (nerád) upozornil na zavádzajúci a spoileroidný "oficiálny" text k filmu, ktorý mohol byť formulovaný oveľa zaujímavejšie a nemusel prezradiť pointu. ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (16)

  • Martin Hollý ml. povedal: „Už pri čítaní scenára som myslel na Vlada Müllera s postavou Hoferika, ktorý je drsný a neurvalý chlap, zabijak s obrovskou silou, človek, ktorý si vo svojej naivite myslí, že jedná čestne a statočne, keď v mene cisára ženie na smrť svojich ľudí. A Vlado Müller je skutočný chlap". (Zdroj: skcinema.sk)
  • Film získal Velkou cenu na 22 Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. (M.B)
  • Ve filmu mají někteří herci/vojáci v rukou pušky Mauser 98 K, které se vyznačují zahnutou klikou odsuvného závěru. Tyto karabiny byly ale zavedeny až v roce 1935, a to do německé armády. (Pavelkedar)

Reklama

Reklama