Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Réžia:

Martin Ťapák

Predloha:

Peter Jaroš (poviedka)

Hrajú:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Pacho Matrtaj (Jozef Kroner)  z horskej dediny Hybe je takmer v každom ohľade opakom legendárneho Jánošíka - je malý a slabý, nemá rád veľké slová ani veľké činy. Arogancia miestnej šľachty ho však donúti, aby sa zastal poddaných. Vyzbrojený podrezaným jazykom, poriadnou dávkou drzosti, prefíkanosti a smrteľne silnou pálenkou frndžalicou, Pacho vyhrá súboj o miesto zbojníckeho vodcu. Napokon, nebolo až také ťažké poraziť skupinu neohrabaných konkurentov. Pod jeho vedením sa zbojníci okamžite preslávia. Chýr o Pachovi sa dostane až do Viedne k samotnej Márii Terézii (Slávka Budínová), ktorá - podobne ako grófka Erdödyová (Ida Rapaičová) - považuje zbojníkov za veľmi príťažlivých chlapov. Preto vyšle do Pachovej skrýše v horách svoju armádu, aby zbojníkov priviedla na viedenský dvor. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (171)

Jordan 

všetky recenzie používateľa

toto je doposiaľ najvtipnejší film slovenskej kinematografie a to predovšetkým vďaka výborným dialógom majstrom slovenského humoru Lasicu a Satinského a výbornému hereckému obsadeniu, ale všeobecna sa jedná o prípad, kedy sa šťastne zišlo niekoľko priaznivých podmienok a konštelácií, takže občas naďabíme aj na situačný humor a režijne to je zvládnuté v rámci toho, že sa jednalo a stále jedná o prvú lastovičku v rámci žánra komédie u nás, veľmi nadpriemerne; slovenský film a jeho večná jánošíkovská téma vo "woodyallenovskom" vtelení jeho parodického súkmeňovca dosiahla jeden zo svojich vrcholov - ba možno sa dá hovoriť dokonca aj v kontexte slovenskej filmovej tvorby o ojedinelý prípad kultu (hlášky, scény, postavy); ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

"Pacho ist nie ein klein Mensch. Er ist ein Ozruta! Ein Slowakisch Herkules!" Tak keď už si niekto dovolí parodovať Jánošíka a zbojníkov, tak nech sú to Slováci. A že sa im to podarilo fajne. Len škoda, že okrem legendárnych hlášok a slovných spojení, ktoré využívajú hlavne nárečia nie je viac, lebo bavia len tie a potom dlho prázdno. A škoda aj to, že film takéhoto zamerania, má len určite geografické hranice pochopenia. No a onééé, tak sa neoňdejte, fľasnite si frndžalice a pustite si Pacha! 75%. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Pôvodne priznané štyri hviezdičky v žiadnom prípade. V každom prípade však ide o vydarenú a rýdzo slovenskú komédiu, ktorú môžu dokonale vnímať iba Slováci. Nie je veľa komédií, ktoré dokonalo naštrbili nejaký národný mýtus, nejakú legendu. Vďaka Jarošovmu scenáru, Ťapákovej réžii a Kronerovej našskosti sa to podarilo. Nie sú dôležité zapamätateľné hlášky, netreba ohŕňať nos nad čudnou choreografiou, tento film je zrkadlom bez korekčného účinku na našu nedokonalosť. ()

Šandík 

všetky recenzie používateľa

Veliké zklamání. Pacho, hybský zbojník je spíše dekorativní než komický, spíše pitvorný než parodický, spíše průměrný, než výjimečný. Vysloveně protivná je stylizovaná normalizační "náznaková erotika", která přesně podle hesla "aby se vlk nažral a koza zůstala celá" ukazuje všechno a nic. Také mýtus o neschopné a zdegenerované šlechtě opakuje Pacho nejen vytrvale, ale i naprosto nevynalézavě. Slušné herecké výkony zúčastněných zabíjí všudypřítomná "umělecká" stylizace, působící dojmem, že si ji autoři půjčili od nějakého souboru písní a tanců. 60% a to jsem ještě shovívavý... ()

papadoce 

všetky recenzie používateľa

Nikdy som Pacha nebral ako paródiu na Jánošíka. Pacho bol prosto Pacho, samostatná jednotka. A film je oprávnene takto vysoko na osemdesiatke. Je to nahláškované od prvej po poslednú minútu. Je tu toľko pamätných viet, že len máloktorý film ich má také množstvo. Mne však obrovsky vadila hudobná zložka. Bola odporne výstredná, hlučná a ak ku tomu pripočítam nudnejšiu pasáž z párty hard, tak som musel dať dve hviezdy dole. A aj som myslel, že tu budem voľačo citovať, ale nerozhodol som sa ktoré. Nuž, oné ..... onééé. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (19)

  • Gróf Erdődy (Marián Labuda) v jednej scéne zapáli dedinu Važec. Táto dedina bola naozaj takmer celá zničená požiarom v roku 1931. (ČSFD)
  • V scéne, keď posol cvála s listinou od grófov za Máriou Teréziou, prechádza okolo stromu, na ktorom je vidieť modernú turistickú značku. (bacon)
  • Na tvorbe scenára spolupracovali pri vytváraní dialógov M. Lasica a J. Satinský, ale kvôli vtedajšiemu zákazu činnosti nemohli byť ani uvedení v titulkoch filmu (Satinský mal dokonca hrať jedného zo zbojníkov). (pravo)

Reklama

Reklama