Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Psanec Josey Wales se ocitá na útěku, pronásledován hrstkou vrahů, když pomstí brutální vraždu své rodiny. Rád by putoval sám, ale připojuje se k němu skupina vyvrženců a Wales nedokáže svou podivnou náhradní rodinu nechat bez ochrany. (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (209)

igi B. 

všetky recenzie používateľa

Western Eastwoodovsky stylový, desert movie i drama o pomstě a usmíření, s lehkou nadsázkou, humorem a sarkazmem, uměřeně drsné (i s rozkošně bělostným nahým zadkem S.L. ve scéně znásilňování...) se špetkou patosu (scéna "mírové dohody" s indiány...) s poctivým syrovým happyendem (Josey vstříc rudému západu slunce osudově odjíždí...)... . . . Třiapůl hvězdičky tedy za trošku dlouhý film, zaokrouhleno pak chutě nahoru za Clintovo dobře míněné, přesně cílené a významově nosné plivání, bez nejž by celý děj byl jaksi ošizen a ztrácel na pointě... Docela líto je mi ale toho pejska, ten si musel při natáčení užít svoje, však taky v jednom záběru zoubky pěkně vycenil... ;o[] - - - - - (Poprvé viděno kdysi dávno po vydání na dvd, v původním formátu obrazu a s originálním zvukem a titulky, hodnocení 19.3.2011 po repete 1091., komentář zde jako stoprvní - 19.3.2011) ()

Xmilden 

všetky recenzie používateľa

Clint má opět trošku problémy s délkou. Škoda že nesledujeme pouze Clintovu cestu za pomstou. To by bylo mnohem výživnější než další přidávání všemožných postaviček. Přestřelky jsou fajn, stejně jako Clint který opět nemá problém zastřelit kohokoliv kdo mu vleze před jeho šestiraňák. Po dějové stránce nicméně ambiciózní kousek, který se snaží komentovat i stav v Americe po konci občanské války. 70% ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

„V tejto mizernej vojne sme prehrali tak trocha všetci.“ Clint Eastwood vraj kedysi povedal, že THE OUTLAW JOSEY WALES je jedným z jeho najobľúbenejších filmov. Neviem, nakoľko je to pravda, ale nečudoval by som sa, keby bola. Viete, ja westerny príliš nemusím, banda zamračených chlapov v klobúkoch... a čo ako. Česť výnimkám (7 STATOČNÝCH, BUTCH CASSIDY A SUNDANCE KID, PROPOSITION). Väčšinou sa nudím (BLEDÝ JAZDEC, NEZMIERITEĽNÍ) a u THE OUTLAW JOSEY WALES mi prvú hodinu hrozilo to isté. 135 minút je ale more času na to, aby ma Eastwood dostal. A musím povedať, že hoci to nebolo ľahké, nakoniec to zvládol. Uvedomil som si, že sa čoraz viac bavím na dialógoch („Ľudia, ktorí sa mi páčia, dlho nevydržia.“ – „Ako som si všimol, ani tí, čo sa ti veľmi nepáčia.“), na výborne napísaných postavách (Chief Dan George – MALÝ VEĽKÝ MUŽ), na drsných, no pritom nie za každú cenu krvavých prestrelkách a na nechutných fľusancoch Clinta Eastwooda, ktorými častoval v priebehu filmu každého, vrátane toho úbohého škaredého hlúpeho psíka, ktorý ho chcel mať tak rád. V Eastwoodovej filmografii je snímka výnimočná monológom k múdremu indiánskemu náčelníkovi (Will Sampson - PRELET NAD KUKUČÍM HNIEZDOM, KOSATKA ZABIJAK). Eastwoodovi neprajníci si robia srandu, že je to najdlhšia vec, akú sa kedy musel učiť. Ak si v tej chvíli spomenieme na jeho mlčanlivých „mužov odnikiaľ“, ktorí sa vždy tvárili, že hája svoju spravodlivosť, no v skutočnosti hájili aj spravodlivosť iných, sú slová o „ponuke smrti a ponuke života“ dojemné, nečakané a šokujúce. „Vy viete, že zabudnúť nejde.“ ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Josey Wales má veľmi jednoduchú zápletku, avšak rozohranú o niečo komplikovanejšie ako býva zvykom. Máme tu okrem priamočiarej pomsty aj občiansku vojnu, problémy bielych a Indiánov a ich vzájomné kšefty, násilie páchané na ženách a vo vzduchu neustále otázku, kam to celé môže smerovať aj po potenciálnom vykonaní pomsty. Príbeh ponúka množstvo postáv a strieda rýchlo prostredia, takže nuda nehrozí a divák má dojem, že toho za dve a štvrť hodiny videl skutočne veľa. Josey nie je osamelý pomstiteľ, ale na svojich cestách stretáva neustále nové a nové postavy, tie zo začiatku príbehu sa odporúčajú, aby sa zase neskôr vrátili a tak podobne. Nechýba ani humor a nadhľad, ktorý ospravedlňuje napríklad to, že Josey je takmer nesmrteľný a svojim spôsobom nadčlovek, ale zase občas mu vypomôže v núdzi aj kamarát, či kamaráti, dokonca aj tie ženy. ()

Shit 

všetky recenzie používateľa

Jo jo jo, Clint prostě umí. Josey Wales je sice méně známej western než Pro hrst dolarů atd., ale o nic horší teda neni, snad jen ta postava Josey wales neni tak cool jako Clintův Monco z dolarový trilogie, ale to už je věc vkusu a Clint jako Josey Wales taky neni k zahození, jeho drsnej pohled a odplivnutí před každou střílečkou je tady stejně boží ()

Galéria (123)

Zaujímavosti (19)

  • Film se dostal na americká filmová plátna v létě 1976. V té době USA slavilo dvousté výročí svého vzniku a snímek splnil velká očekávání. (ClintEastwood)
  • Při natáčení se Clint Eastwood seznámil se Sandrou Locke a zamiloval se do ní. Společně si pak zahráli i v několika dalších filmech. (SeanBean)
  • Eastwoodův producent Robert Daley, našel útlou a nepřilíš kvalitně vytištěnou knihu „The Rebel Outlaw Josey Wales“ ve své kanceláři a přečetl ji na jeden zátah. Byl jí doslova nadšen a hned následující den tento román poslal leteckou poštou Eastwoodovi. Krátce poté společně získali práva na zfilmování. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama