Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Psanec Josey Wales se ocitá na útěku, pronásledován hrstkou vrahů, když pomstí brutální vraždu své rodiny. Rád by putoval sám, ale připojuje se k němu skupina vyvrženců a Wales nedokáže svou podivnou náhradní rodinu nechat bez ochrany. (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (209)

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

Viac ako píše Teg by naozaj nebolo treba písať:))) Tak trochu infantilný western, ktorého najväčšou slabinou je scenár, miestami povrchná Clintova réžia a prepálená stopáž...Na druhej strane to kompenzuje nezabudnuteľná hlavná "ultra-mega-cool-drsná" postava, ktorá pľuje naozaj na všetko a (skoro)všetkých, skoro som sa zľakol že to odnesie aj Sondra Locke:) Skôr lepšia komédia (nechcene) ako western, jeden z Clintových slabších kúskov... ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„V tejto mizernej vojne sme prehrali tak trocha všetci.“ Clint Eastwood vraj kedysi povedal, že THE OUTLAW JOSEY WALES je jedným z jeho najobľúbenejších filmov. Neviem, nakoľko je to pravda, ale nečudoval by som sa, keby bola. Viete, ja westerny príliš nemusím, banda zamračených chlapov v klobúkoch... a čo ako. Česť výnimkám (7 STATOČNÝCH, BUTCH CASSIDY A SUNDANCE KID, PROPOSITION). Väčšinou sa nudím (BLEDÝ JAZDEC, NEZMIERITEĽNÍ) a u THE OUTLAW JOSEY WALES mi prvú hodinu hrozilo to isté. 135 minút je ale more času na to, aby ma Eastwood dostal. A musím povedať, že hoci to nebolo ľahké, nakoniec to zvládol. Uvedomil som si, že sa čoraz viac bavím na dialógoch („Ľudia, ktorí sa mi páčia, dlho nevydržia.“ – „Ako som si všimol, ani tí, čo sa ti veľmi nepáčia.“), na výborne napísaných postavách (Chief Dan George – MALÝ VEĽKÝ MUŽ), na drsných, no pritom nie za každú cenu krvavých prestrelkách a na nechutných fľusancoch Clinta Eastwooda, ktorými častoval v priebehu filmu každého, vrátane toho úbohého škaredého hlúpeho psíka, ktorý ho chcel mať tak rád. V Eastwoodovej filmografii je snímka výnimočná monológom k múdremu indiánskemu náčelníkovi (Will Sampson - PRELET NAD KUKUČÍM HNIEZDOM, KOSATKA ZABIJAK). Eastwoodovi neprajníci si robia srandu, že je to najdlhšia vec, akú sa kedy musel učiť. Ak si v tej chvíli spomenieme na jeho mlčanlivých „mužov odnikiaľ“, ktorí sa vždy tvárili, že hája svoju spravodlivosť, no v skutočnosti hájili aj spravodlivosť iných, sú slová o „ponuke smrti a ponuke života“ dojemné, nečakané a šokujúce. „Vy viete, že zabudnúť nejde.“ ()

Reklama

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Pohodová vec. Nie je to tak zahalené taojmnom ako som zvyknutý ale stále je to vysoko nad priemerom. Postavy sa skvele pohybujú v líniach westernového sveta a všetky stretnutia - či už náhodné/alebo nie - krásne dotvárajú vnútorné univerzum hlavnej postavy. Eastwood vo svojej najväčšej forme, hoci sa film miestami vymyká tomu o čom bol napríklad Pale Rider, Dolárová trilógia, alebo Tulák z vysokých pláni. Postavy Indiánov ma bavili. Rovnako aj väčšia miera lokácií a násilia. Koniec taký úsmevný, ale bez riadneho vyvrcholenia. Ale ako vravím stále je to skvelá záležitosť, ktorá aj napriek dĺžke nenudí. ()

kitano 

všetky recenzie používateľa

Predovšetkým nudný a hrozne naťahovaný western, ktorý občas spestrí len nechutný Eastwoodov pľuvanec. Hlavná zápletka a kľučové scény niesú vôbec zlé, no výplň filmu tvorí hlavňe nezáživná vedľajšia línia a kopec nevýrazných postáv. Ak Eastwoodom režírovaný western, tak radšej obstojný Pale Rider, výborný High Plains Drifter a úžasný Unforgiven. (4/10) ()

otík 

všetky recenzie používateľa

Sice průměrný, přesto zajímavý western Clinta Eastwooda, který na začátku filmu ztratí svou ženu a dítě, pak se zaplete do občanské války a pak už čeká na ten pravý okamžik, kdy se mu naskytne příležitost se pomstít. Ačkoliv je to dlouhý film, vůbec nenudí. Clintův mlčenlivý hrdina prostě dokáže zahnat jakoukoli nudu. Hudba: Jerry Fielding ()

Galéria (123)

Zaujímavosti (19)

  • Eastwood se během natáčení pohádal s režisérem Philipem Kaufmanem, který mu vyčítal, že se moc vměšuje do děje. Nakonec odstoupil a film zrežíroval sám Eastwood. (ClintEastwood)
  • Snímek byl v roce 1996 zařazen do Národního filmového archivu, který vede knihovna kongresu. (ClintEastwood)
  • Film se dostal na americká filmová plátna v létě 1976. V té době USA slavilo dvousté výročí svého vzniku a snímek splnil velká očekávání. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama