Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Psanec Josey Wales se ocitá na útěku, pronásledován hrstkou vrahů, když pomstí brutální vraždu své rodiny. Rád by putoval sám, ale připojuje se k němu skupina vyvrženců a Wales nedokáže svou podivnou náhradní rodinu nechat bez ochrany. (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (209)

Radiq 

všetky recenzie používateľa

Nevim, jestli byl Josey Wales skutečná postava nebo ne, ale jedno na něm bylo nejlepší - jak flusal vždy, všude a na všechno, chchch. Samozřejmě kdyby ho hrál někdo jinej, než Clint Eastwood, byla by to asi nuda, ale on je holt drsoň a né jasoň, takže ta role k němu dokonale sedla. Taky se mi líbilo, že tam byly ve vedlejších rolích postavy, které jen tak jinde nevidíte, z nichž nejvíc vyniká starej nadrženej indián s dobrejma kecama. A těch dobrejch keců tam bylo hodně, ne jen s indiánem, ale co kolikrát Josey procedil mezi zuby, to byly skvosty. Taky několik parádních scén - použití rotačniho kulometu, scéna u přívozu, týpci co chtěj Joseyho dostat (nejdřív dva, pak čtyři, pak hromada dalších, včetně lovců odměn) a dojedou na to, scéna v obchodě, kde znásilňují indiánku, scéna s Komančeros, scéna uzavření míru s Komančema (na štěstí to byli ti s velkym K na začátku). A tak jak to pro mě nevypadalo moc slibně ze začátku, tak se karta obrátila a viděl jsem dost dobrej western. ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Treba napísať, že toto rozhodne nie je najlepší western v ktorom hral Clint Eastwood. Nie je tu ani žiadna sexi "bondgirl", ktorá by film okorenila. Namiesto toho je tu obstarožný nadržaný indián. Tento western pôsobí divne, ani vám to ako western nepríde, ale zrejme je to z dôvodu, že časovo sa odohráva už po bojoch únie a konfederácie. Strieľa sa tu často, to áno, ale ani tá streľba vás nebaví, lebo tomu proste neveríte. Neviete sa do film vcítiť. Ani ten Clint tu nie je nejak extra charizmatický outlaw. Uvedomujem si, že som asi dosť kritický, ale považujem sa za fanúšikov westernov s Clintom Eastwoodom a keď si spomeniem na mnohé, tak toto dielo nedosahuje ani priemerných kvalít. Chcelo by to možno nejaký šokujúci plottwist, alebo krajšiu ženu než "ošklivku" Sondru Locke. ()

Reklama

mortak 

všetky recenzie používateľa

Po uhlazených westernech Forda a Waynea je Josey Wales dost tvrdou demystifikací občanské války. Hrdinou je jižan, vraždící a znásilňující psychopati v uniformách na obou stranách, indiáni buď civilizovaní nebo zničení alkoholem, a přesto i v tom poválečném marasmu Wales přitahuje slušné lidi, a nejen bílé, i rudé, protože i ti jsou základem Ameriky. Zatímco ve Fordově Přepadení cestující v dostavníku tvořili bílý základ Ameriky, a indiáni byli tím ohrožením, Eastwood jako režisér a Phil Kaufman jako scénárista vidí ten "slavný" Wild West úplně odlišně. ()

Shit 

všetky recenzie používateľa

Jo jo jo, Clint prostě umí. Josey Wales je sice méně známej western než Pro hrst dolarů atd., ale o nic horší teda neni, snad jen ta postava Josey wales neni tak cool jako Clintův Monco z dolarový trilogie, ale to už je věc vkusu a Clint jako Josey Wales taky neni k zahození, jeho drsnej pohled a odplivnutí před každou střílečkou je tady stejně boží ()

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

Viac ako píše Teg by naozaj nebolo treba písať:))) Tak trochu infantilný western, ktorého najväčšou slabinou je scenár, miestami povrchná Clintova réžia a prepálená stopáž...Na druhej strane to kompenzuje nezabudnuteľná hlavná "ultra-mega-cool-drsná" postava, ktorá pľuje naozaj na všetko a (skoro)všetkých, skoro som sa zľakol že to odnesie aj Sondra Locke:) Skôr lepšia komédia (nechcene) ako western, jeden z Clintových slabších kúskov... ()

Galéria (123)

Zaujímavosti (19)

  • Film se dostal na americká filmová plátna v létě 1976. V té době USA slavilo dvousté výročí svého vzniku a snímek splnil velká očekávání. (ClintEastwood)
  • Revolvery, které Josey Wales (Clint Eastwood) používá, jsou Colt Walker, Colt 1849 Pocket a Colt 1860 Army. Puška s optikou je pak Sharps 1865. (Saccard)
  • Eastwoodův producent Robert Daley, našel útlou a nepřilíš kvalitně vytištěnou knihu „The Rebel Outlaw Josey Wales“ ve své kanceláři a přečetl ji na jeden zátah. Byl jí doslova nadšen a hned následující den tento román poslal leteckou poštou Eastwoodovi. Krátce poté společně získali práva na zfilmování. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama