Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Colorado je gangster, s ktorým by si nikto rád nezačínal. Zo všetkého najviac túži po poklade, ktorý je podľa legendy ukrytý niekde v horách. Je presvedčený, že nájsť poklad mu môže iba jeden človek. Ten, ktorý videl mapu. Jeho meno je Marshal McKenna a práve sa stal obeťou Coloradovho únosu. Niekedy však ani najlepšie informácie nemusia viesť k úspechu. O poklad sa zaujímajú viaceré skupiny. Od "počestne" vyzerajúcich pánov, až po ozbrojenú skupinu, ktorá im skríži cestu. A to ešte neprekročili hranicu, kde začína územie Indiánov. (RTVS)

(viac)

Recenzie (155)

Spectre 

všetky recenzie používateľa

Skutočne výborný relaxačný film s nadmieru kvalitným obsadením. Pri hodnotení je dôležité uvedomiť si, čo od filmu čakám. Samozrejme, s Leoneho perlami sa to nedá porovnávať, avšak o to ani nejde, nakoľko sa jedná o odlišný subžáner. Kritika sa bude vzťahovať na scenár, ktorý nie je nič extra a má buď chyby, alebo miestami koketuje s rôznymi klišé. Čo však musím vyzdvihnúť sú vynikajúci herci, výborná panoramatická širokoúhla kamera a dobrý, dynamický, strih pri akčných scénach. Triky sú v tomto prípade kategória sama o sebe, ale platí tu to, čo poznáme zo všetkých veľkofilmov: Výborne spracované (dôstojne aj v dnešnej dobe) trikové sekvencie vyvážené úplne blbými a zbytočnými spätnými projekciami hercov "jazdiacich na koni". Napokon spomeniem hudbu... diváci, ktorí sa naladia na úvod filmu budú chrochtať blahom. Cez všetky nedostatky... tento film je kvalitný western, ktorý odporúčam zhliadnuť nielen fanúšikom žánru. ()

dopitak 

všetky recenzie používateľa

Oproti všem očekáváním u mě film své ambice nenaplnil. Důvodů je víc, ale za hlavní problém považuju velmi slabý scénář, nešikovně poslepovaný a s mnoha nepochopitelnými pasážemi (Colorado vystřelí na skále, čímž sice přiláká pozornost Apačů, ale ti ho z neznámých důvodů nepronásledují; při útěku před vojáky má skupina jen minimální náskok "na dohled", ale v klidu se na kopci zastaví a pozoruje je atd.).___Obvykle přijímám zadní projekci jako něco dobového, co k filmu patří a je to specifikum doby, rozhodně mi nevadí. V Mackennově zlatu jsou ale projekce vyloženě pouťové, kdy všichni sedí na kdovíčem a jsou vidět jen nad pas, hýbají se přitom ze strany na stranu. Ve scéně na voru pustili záběry z popředí (pohyb lidí a koní) zrychleně, což taky nevypadá dobře proti normálně plynoucí řece. Trikově je to prostě dost nepovedené, a to samozřejmě respektuju dobu vzniku filmu, střih značně nepřesvědčivý. No prostě tady šlápli pánové od techniky vedle.___ K hercům: Gregory Peck na jedničku, Omar Sharif až na tu příšernou angličtinu (Proč tak mluvil? Kdo mu to poradil?) taky. Camilla Sparv, i když celou dobu v záběru, měla spíš jen štěky, Julii Newmar to v roli indiánky moc seklo, ale tu paruku by si bývala zasloužila lepší.___Viděl jsem už lepší a logičtější westerny. ()

Reklama

pytlik... 

všetky recenzie používateľa

Pěkný western, až tedy na ty "trikové" pasáže a závěr. Lezení na skálu mi ani tak nevadilo, i když mi není jasné, proč ti kladní hrdinové nepoužili v nestřežené chvíli radši koně (samozřejmě ne k výškrabu na skálu, ale k opuštění zlatého ráje tím samým otvorem, kterým tam přijeli). Co mě ale naštvalo, je ta závěrečná bourací scéna, kdy všechno padá (některé skály i několikrát, patrně pro velký úspěch). Já nevím, co mají tihle autoři za zvyk, počínaje Batličkou přes tenhle western až třeba po Karla Maye, že vždy když nějaká výprava po dlouhém a strastiplném putování najde poklad a bohatství, nikdy si ho neužije, vždy ho jen tak zahlédne, maximálně v případě, kdy je autor milosrdný, si ho i na chvíli polaská a vzápětí je poklad navždy v čudu, pohřben kamením či vodou. Proč to nemůže mít šťastný konec, že se všichni napakujou, zloduši se ve světle třeba i napraví, páč už mají všeho dost a vědí, že už nemusí dělat lumpárny? ()

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Výborný dobrodružný western so skvelým castingom (Julie Newmar je úplne živelná!), úplne fantastickou kamerou, na ktorej majestátne vyniká americká príroda, a v neposlednom rade originálny príbeh s finále, za ktoré by sa nehanbil ani Indiana Jones. Škoda len, že podobne ako iné dobové westerny, má asi tak o 20 až 30 minút dlhšiu minutáž, než by bolo vhodné (vidieť to najmä v prvej polovici, kde je úplne zbytočné množstvo postáv). A tie scény zo štúdia (často priamo v scéne kombinované s reálnymi lokáciami) sú ako päsť na oko. ()

mortak 

všetky recenzie používateľa

Mackennovo zlato propadlo v Americe, ale Hollywood měl řešení. Prodal tento dobrodružný western za železnou oponu, či do Indie, kde na něj chodili lidé jako na zjevení. Je to neskutečný brak, ve kterém se sice pořád něco děje, ale nic z toho nemá moc vliv na děj (celá čtvrthodinová expozice s novou skupinou je hned nato spláchnuta salvou výstřelů, Apači se objevují mizí dle potřeby scénáristy, tajemství unesené ženy držené po většinu filmu je odbyto v jedné krátké scéně atd atd). Do toho ještě krásná Julie "Catwoman" Newmar, která je přímo nabitá sexem A to právě v SSSR či Indii lidem chybělo. Čistý filmový výplach mozku. Mimochodem o dvacet let později udělal Hollywood to samé s podobným propadákem nevalných kvalit - Když se čas naplnil. ()

Galéria (46)

Zaujímavosti (21)

  • Film bol populárny v Sovietskom zväze. Prvýkrát bol uvedený na VIII. moskovskom medzinárodnom filmovom festivale v roku 1973, po ňom nasledovala filmová premiéra v roku 1974. Pozrelo si ho 63 miliónov ľudí a doteraz je na štvrtom mieste v historickom rebríčku zahraničnej filmovej distribúcie v post-sovietskych krajinách. (Arsenal83)
  • Julie Newmar se v roli indiánky Hesh-ke ve scéně v jezírku na poslední chvíli rozhodla, že se obnaží celá. Podle scénáře měla být jen "nahoře bez". (Terva)
  • Omar Sharif v rozhovore uviedol, že rolu záporáka vo westerne zobral kvôli svojmu synovi, pretože ten nemal rád jeho filmy, ktoré boli v tom čase väčšinou romantické. (Arsenal83)

Reklama

Reklama