Reklama

Reklama

Epizódy(14)

Jiří Suchý a Jiří Šlitr uvádějí zábavný seriál z dějin české písničky. (Česká televize)

Recenzie používateľa javlapippi k tomuto seriálu (15)

Grandsupertingltangl (1969) 

História českej popmjúzik podaná hravou a nie veľmi serióznou formou dvojicou S+Š, neskôr po úmrtí Š už len S. Začína sa kramárskymi piesňami z časov c. k. monarchie a končí Semaforom, plusom je účasť ešte živých účastníkov a pamätníkov celého diania. Podarené a aj dnes pozerateľné, bližšie v komentároch jednotlivých častí. ()

Hity Marie Terezie (1969) (E01) 

Prvá časť dokumentárneho seriálu o histórii populárnej hudby v hravom sucho-šliterskom podaní, doplnené ukážkami z hudobných čísel vo filmoch. Začína sa u prvých zdokumentovaných popevkov kramárskych, tieto hrôzostrašné krváky sú interpretované s obrazovým doprovodom od Káju Saudka. Nasledujú zmienky o operetných hitoch, najväčší z nich sa napokon stal českou hymnou. Ešte je tu zhrnutie histórie až po Semafor a naznačenie, o čom bude nasledujúcich 13 epizód. Pobavili ma aj dobové zábery na bujarú zábavu k krčme s pivom a hromadným spevom, ovšem všetci zúčastnení sú slušivo nahodení v šatách a oblekoch s kravatou. Poučné a vtipné, Suchý hláškuje, Šlitr sa otáča za sukňami, za štyri kafe pre Don Špagáta. ()

Už na začátku století... (1969) (E02) 

Druhá časť, venovaná šantánu a kabaretu, opäť zopár ukážok z filmov, dokonca aj z nemých prvotín s lepičom plagátov a predavačom párkov, či skotačenie na kúpalisku, ktoré najskôr dodal v titulkoch uvedený archívoznalec Karel Čáslavský. Suchý si posedí s dôchodkyňami spomínajúcimi na piesne mladých liet, Šlitr zase spovedá posledného žijúceho veterána kabaretu Červená sedma. Milé, za troch bielych rejtařov. ()

Friml a Hašler (1969) (E03) 

Tretia časť, venovaná švagrom Rudolfovi Frimlovi a Karlovi Hašlerovi, ten prvý ešte stihol povedať pár slov osobne. Piesňových záberov na môj vkus trochu viac, namiesto informačnej skôr emocionálna hodnota. Za tri zámecké schody. ()

Reklama

Písně lidu pražského (1969) (E04) 

Štvrtá časť, Suchý už bez Šlitra si na paškál berie lumpenproletárske odrhovačky alias mestský folklór, ktorý veselo interpretujú známe herecké mená a o trochu serióznejšie sa k nim vyjadruje Jiří Traxler, ktorý ich vyhľadával a interpretoval so svojou kapelou Skiffle Kontra. Hodne vtipné, za štyri všivé myšie kože. ()

R. A. Dvorský (1970) (E05) 

Piata časť, venovaná jazzu a filmovej hudbe R. A. Dvorského, spomínajú naňho spolupracovníci aj fanúšikovia, doplnené zábermi z dobových filmoch, kde hral ako hudobník aj herec. Príjemné, ale trochu suchopárne, za tri dvojky z mravov. ()

Dole v údolí, kde vše hlaholí (1970) (E06) 

Šiesta časť, venovaná prvorepublikovému trampskému boomu a hlavne jeho hudobnej zložke v podobe zborovo spievaných táborákových popevkov. Spomína Jaroslav Mottl, prerušovaný zábermi z dobových trampských filmov a veselých KTO na parníku. Za tri pripečené husi na primusi. ()

Škoda lásky, cikánko (1970) (E07) 

Siedma časť, dychovková, dva najslávnejšie songy z tohoto žánru si vypočujeme v rôznom podaní aj jazykoch, od vojakov na fronte druhej svetovej až po Karla Gotta a svoje si povedia aj ešte žijúci autori Karel Vacek a Jaromír Vejvoda (zaujímavosť: obaja sa narodili v marci 1902, vekový rozdiel medzi nimi je jeden týždeň). Vtipné, za tri vyvalené sudy. ()

Jen pro ten dnešní den (1970) (E08) 

Ôsma časť, prvorepublikové filmové šlágre a Vlastu Buriana so Suchým rozoberajú Oldřich Nový a Ljuba Hermanová. Milé. Trikrát liguére. ()

Máš-li vermut (1970) (E09) 

Deviata časť si berie na paškál ľahšie (pre niekoho možno až pokleslé) popevky operetného typu z nenáročných prvorepublikových filmov, pri ktorých na mladé letá spomínajú aktívne účastnice Vítová a Šejbalová. Trikrát vyblednuté foto. ()

Osvobození (1970) (E10) 

Desiata časť, Suchý plká s Werichom o hudobnej zložke Osvobozeného divadla, skladaní aj nahrávaní piesní a samozrejme Jaroslavovi Ježkovi, okrem informačnej hodnoty sa to aj strašne príjemne počúva. Doplnené piesňami z V+W filmov. Za štyri polotovarové monštrá. ()

Swing, swing, swing (1970) (E11) 

Jedenásta časť, o jazze a swingu sa hovorí s Janom Hammerom, Vlasta Průchovou a Inkou Zemánkovou. Hudobné ukážky z koncertu, filmov, v štýle "chvíľa pre pesničku" a zaspieva si aj Jiří Suchý osobne. Za štyri otočené slnečnice. ()

Jak to bylo, pane Vlach (1970) (E12) 

Dvanásta časť, bigbandová s Karlom Vlachom, ktorý vtipne spomína na začiatky aj konce. Za štyri nebuchnuté búchacie guličky. ()

Stejně voní žluté květy šafránu (1970) (E13) 

Trinásta časť, s Vladimírom Dvořákom sa spomína okrem iného na budovateľské masové spevy 50. rokov z filmovými ukážkami a počiatky hudobných súťaží. Zaujímavé, za štyri nová jitra privítané nadšenou mládežou v modrých košeliach. ()

Vyvěste fangle (1970) (E14) 

Štrnásta záverečná časť, Suchý spomína na začiatky Semaforu a Šlitra, ktorý sa konca seriálu nedožil. Miestami až dojemné. Za štyri stvrdnuté štetce. ()

Reklama

Reklama