Reklama

Reklama

O bohoch a luďoch

  • Česko O bozích a lidech (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Film prináša svedectvo o vernosti mníchov, sile viery a duchovnom porozumení, ktoré sa snažili šíriť medzi kresťanmi a moslimami. (TV Lux)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (94)

drackula 

všetky recenzie používateľa

Boli tu momenty silné ale vyskytli sa aj pasáže, ktoré boli tak trochu nudné. Najmä v momentoch, keď sa mnísi po 258krát hromadne modlili a človek vedel, že sa najbližších pár minút určite nič nestane. Vrchol filmu bola jednoznačne pasáž s Labutím jazerom, ale rovnako sa mi páčila aj úvodná konfrontácia s vodcom militantov. Momenty v ktorých by boli mnísi konfrontovaný s teroristami mi veľmi chýbali, respektíve som myslel, že ich bude viac, keďže ma ten rozhovor z úvodu na túto vlnu vcelku navnadil. Príbehová linka, v ktorej sú mnísi konfrontovaný s domácou armádou ma ale veľmi príjemne prekvapila. Rovnako boli skvele zvládnuté vnútorné súboje jednotlivcov, keď sa rozhodovalo o tom, akým smerom sa budú uberať ich kroky. Mám teda z tohto filmu zmiešané pocity, ale skôr pozitívne ako negatívne. Niečo mi v ňom chýbalo, niečo som dostal mimo očakávania. Celkové spracovanie bolo ale kvalitné a film ma donútil rozmýšľať nad súbojom rozumu a viery a ukázal, že je niekedy ťažké byť misionárom a nebiť pritom mučeníkom, takže celkovo spokojnosť. 80% ()

hous.enka 

všetky recenzie používateľa

Mohli bychom tenhle film oznacit jako nabozensky. Jenze tohle oznaceni by odradilo celou radu divaku. A tak o tomto filmu muzu mluvit spis jako o filmu o hledani. O hledani viry, sebe sama a moznosti, ktere stejne nakonec vsechny konci stejne. Prave ta (ne)moznost volby je silnym motivem ve filmu Des hommes et des dieux. Mnisi v klastere L' Atlas se vlivem okolnosti museji rozhodnout, zda odejdou ze sveho domova, anebo zda zustanou. Jednim ze zlomovych okamziku je stedrovecerni vecere, kdy mnisi oslavuji prichod Syna Boziho. Misto nej prijde tak rikajic ke stolu nekdo jiny. Nekdo, kdo mnichy donuti premyslet o sile sve viry a o budoucnosti. Dej sice ubiha pomalu, ale vsechno se deje tak nejak prirozene. Proto (a z duvodu toho, ze artove filmy je treba podporovat a sledovat) davam filmu vsech pet hvezdicek. ()

Reklama

klima777 

všetky recenzie používateľa

Rozhodne-li se člověk pro nějaký závazek, ví proč. Rozhodne-li se být příslušníkem minority uprostřed společnosti, jež smýšlí jinak, ví proč. Ostatek si musí vyřešit sám se sebou, případně s tím, co (nebo kdo) jej přesahuje.------------- Čili: Snaha fimařů veliká; křeč rovněž. Rozhodnutí znamená rozhodnutí. A film je film.-------- Ostatně Des hommes et des dieux není (imho) meditativní, leč především utvrzující počin (nikoli v negativním smyslu). Víte, co uvidíte a proč. Osobně mi takový diskurz nestačí, nicméně zcela chápu nadšené komentáře a vysoká hodnocení. P.S. Z úcty k mrtvým by se slušelo přidat třetí hvězdičku. Neudělám to. Protože doufám, že Xavier Beauvois není vyděrač. ()

Madison 

všetky recenzie používateľa

Meditatívny? Duchovný? Filozofický? Čítam si komentáre a nestačím žasnúť. Zbožňujem duchovné filmy, ale o tomto spojení mám ja trochu iné predstavy. Film, ktorý mi nedovolil dotknúť sa postáv, film, ktorý postráda hĺbku a ktorý je vyprahnutejší než saharská púšť. Beauvois sa tak úporne snažil o vznešené artové umenie, že úplne pritom zabudol na to, že takáto dráma potrebuje najmä silný príbeh a psychologické vypiplanie postáv, no tu absentujú základné filmové postupy. Malickove obrazy o vnútornej opustenosti (Nový svet) alebo len Croweova ruka spočívajúca na obilnom poli (Gladiátor) pre mňa predstavujú duchovnejšie, emocionálnejšie zážitky než tento rádoby náboženský film. A to, že nás núti snáď každých 10 minút pretrpieť mníšske biblické ódy, z neho ešte hlboké existenciálne dielo nerobí. ()

Hedka 

všetky recenzie používateľa

Duchovný zážitok. Obzvlášť vrcholná scéna bez slov, iba s Čajkovského hudbou. Je to scéna prijatia reality a zároveň krásna ukážka lásky a spolupatričnosti v rehoľnom spoločenstve. Presvedčivý dotyk Pravdy. Odovzdanosť, nádej, prijatie smrti a jasné zažiarenie zmyslu života. Hudba z Labutieho jazera mi v podvedomí nechtiac vyvolala spomienku na film Čierna labuť s Natalie Portman v hlavnej úlohe. Ale ako sa dá porovnať neporovnateľné?! Hudba tá istá, pocity totálne rozdielne!! ()

Galéria (31)

Zaujímavosti (6)

  • Ihneď po tom, čo bol dokončený scenár, bola jeho verzia odoslaná príbuzným mníchov, aby producenti získali ich súhlas a mohlo sa začať natáčať. (MikaelSVK)
  • Zástupcovia Francúzska zvolili snímku O bohoch a luďoch (2010) ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2010. (MikaelSVK)
  • Natáčanie prebiehalo na severe Maroka v meste Azrou, predovšetkým však v neďalekom kláštore Tioumliline. (MikaelSVK)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (viac)

Reklama

Reklama