Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dráma mladého dôstojníka slovenskej armády, ktorý si počas bojov na Ukrajine postupne uvedomuje hrôzy fašizmu. Po návrate na Slovensko sa zapojí do SNP. Nedokáže však prekonať postoj samotára, ani pochybnosti o zmysle partizánskej činnosti. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (65)

Posheidon 

všetky recenzie používateľa

Na tomhle filmu je perfektně vidět, jakáže ta herecká profese umí být nevděčná potvora. Kdyby po tomto filmu Ladislav Chudík už nic jiného nenatočil, tak by byl do dějin československé kinematografie navždy zapsán tučným písmem (a předvedeným výkonem rozhodně po právu) jako československý Rambo. Ironii osudu, se však do paměti většiny z nás zapsal jako Sova...doktor Sova. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Spisovateľ, publicista a scenárista Vladimír Mináč napísal v roku 1959 scenár ku vojnovej dráme "Kapitán Dabač". Keďže bol horlivým členom KSS (Komunistickej strany Slovenska), tak je to celé hodne propagandistické. Réžie sa ujal Paľo Bielik. Ten odviedol výbornú prácu. Titulnú úlohu stvárnil herec Ladislav Chudík. Kapitán Dabač je jeho asi najznámejšia filmová postava. Tento čiernobiely film som zhliadol v deň 65. výročia SNP (Slovenského národného povstania). *** ()

Reklama

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa

Musím říct, že tohle dílko na mě dost zapůsobilo. Na svoji dobu určitě jeden z nadčasových filmů. Žádná propagační agitka o hrdinných partizánech, ale spíš vykreslení historické skutečnosti. Jinak Chudík v hlavní roli exceluje a celou zbývající sestavu strká do kapsy i díky jeho sugestivnímu výkonu lze toto dílo vnímat spíše než jako čistokrevný válečný film jako strhující drama o tragédii jednoho muže na pozadí války. Nicméně najde se tu i akce plus několik nezapomenutelných hlášek. Prostě pecka film. Dávám 85% ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Kapitán Dabač nie je iba "mierne nadpriemerný" film, ako som ho pôvodne ohodnotil, ale film výnimočný, minimálne v kontexte slovenskej kinematografie. Nebudem sa zaoberať povinnými cvikmi, ktoré musel absolvovať aj Paľo Bielik, aby tento film vôbec vznikol. Iným režisérom povinná služba režimu a zopár klišé vystačili na celý život. Paľovi Bielikovi nie. Kto iný spracoval tému osudov individualistu a dôstojníka Slovenského štátu počas vojny a osobitne počas Povstania, v ktorých súdruhovia partizáni zohrávajú iba podružnú úlohu? Kto iný by zveril náročnú a pre neho netypickú úlohu Ladislavovi Chudíkovi? A to všetko v roku 1959! ()

Jordan 

všetky recenzie používateľa

Film je založený na silnej postave, charaktere, ktorý prevyšuje všetky ostatné. Zároveň je postavený na úžasnom hereckom výkone Ladislava Chudíka. Paľo Bielik (pre slovenskú kinematografiu niečo ako Griffith pre americkú resp. svetovú) natočil hrdinský epos v ktorom skĺbil slovenské reálie SNP (súčasné) so všeobecnými alebo dejinne kontextovými (hrdina nápadne podobný s Jánošíkom) a zároveň týmto filmom po prvýkrát verejne na filmovom plátne vyslovil niektoré veci, ktoré dovtedy boli alebo mali byť tabu. Jeden zo základných filmov konštituovania slovenskej filmovej tvorby. ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (17)

  • Keď Paľo Bielik obsadil do úlohy kapitána Dabača Ladislava Chudíka, riaditeľ divadla Jozef Budský proti tomu protestoval so slovami: „Na dravého individualistu nemá". (Raccoon.city)
  • Dabačov kôň bol cirkusový a volal sa Damask. (gogo76)
  • Celkový rozpočet filmu dosiahol 4 735 831 Kčs. (gogo76)

Súvisiace novinky

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (viac)

Reklama

Reklama