Reklama

Reklama

Edmond Vidal, známy ako Momon, vyrastal v chudobnej rómskej osade, odkiaľ si priniesol zmysel pre rodinu, neochvejnú lojalitu a hrdosť na svoj pôvod. S priateľom Sergem Suttelom po prvýkrát okúsil väzenský život za banálnu krádež čerešní, obaja však nevyhnutne zakotvili vo vodách organizovaného zločinu a tak vznikol gang zvaný Lyončania, ktorý z nich urobil najznámejších ozbrojených lupičov začiatku sedemdesiatych rokov minulého storočia. Ich nezadržateľný vzostup sa skončil až v roku 1974 veľkolepým zatknutím. Dnes má Momon takmer šesťdesiat a rád by na túto časť svojho života zabudol. Na scéne sa však opäť objaví Serge... (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (148)

IQ Tiqe 

všetky recenzie používateľa

U těchhle francouzských krimi-dramat o "slavných" gangsterech mám problém najít si oblibu v hlavním hrdinovi-parchantovi a fandit mu. Ačkoliv v tomto případě to šlo o něco lépe než třeba ve Veřejném nepříteli. Ale to nemění nic na - jak píše DaViD´82 - dobrém příběhu (včetně režie), atmosféře a hereckých výkonech. # příběh 7 | hudba 8 | humor 0 | akce 4 | napětí 3 | pustil bych si znovu 6 ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Pozerať gangsterku odohrávajúcu sa z polovice v sedemdesiatych rokoch sa zdá vzhľadom na kvantum filmov z tohto obdobia a prostredia nakrútených v sedemdesiatkách trochu kontraproduktívne. Tá atmosféra sa skrátka nanovo vybudovať nedá, nech sa snažíte, čo sa snažíte. Marchal oživuje rozprávanie dvoma časovými rovinami, ktoré sú samozrejme navzájom prepojené. Vyvstáva tu opäť ideologický problém, kedy nám je predstavený kvázi sympatický mafián a vzápätí sa dozvedáme, že kedysi bol brutálny zločinec a vrah a až tak veľa sa toho nezmenilo. Napriek tomu sa scenár snaží balancovať na tomto tenkom ľade a príliš to nevadí, film dokáže udržať pozornosť. Stále však osobne neviem, aký si mám vytvoriť vzťah k človeku, ktorý v rámci vlastnej sociálnej štruktúry udržiava pravidlá a česť, ale inak má na konte desiatky mŕtvol. Vlastne viem, i keď sa tvorcovia snažia skôr o vyvolanie opačného dojmu. ()

Reklama

dr.fish 

všetky recenzie používateľa

Dovedu si úplně dobře představit, jak by tuhle záležitost zmákli Američané. Nasraný gangster by otevřel svou tajnou skrýš, kterou se dá vybavit půl divize, nacpal by ty kvéry do kufru svý velký káry a přímým tahem na branku by voddělal tři sta vostrejch chlapů až k samýmu šéfovi. Od začátku by mu bylo všecko jasný a neudělal by jedinou chybu. Kámoši by ho podrželi a nejmíň pětkrát by mu v akci zachránili život. Nakonec by na tom ještě vydělali všici tak 20 milionů dolarů. Tak na tohle v tomto filmu můžeme s klidem zapomenout. Je to Francie, takže úplně jinak. A jak? No to je třeba vidět...70% ()

Vesecký 

všetky recenzie používateľa

Třetí hvězdička za překvapivý závěr a vlastně za nejpodstatnější myšlenku - jak falešné je někdy celoživotní přátelství; těm zabijákům a lupičům ovšem člověk nefandil, film je zajímavý i z toho důvodu, že v něm kromě toho malého kluka, jemuž nakonec zabijí mámu, není ani jedna kladná postava. Jinak se v té bandě knírkatých Cikánů a Arménů člověk někdy těžko vyznával, navíc někdy člověk nevěděl, kdy se ocital v šedesátých letech a kdy v přítomnosti... Tyhle gangsterské filmy mě moc neberou... ()

italka63 

všetky recenzie používateľa

Normálně bych dala nádhernou čtyřku jako vyšitou, ale copak můžu, když je tam charismatický Lanvin? Je jako Connery, zraje jako víno a potkat tohohle chlapa na ulici, otočím se...to je málo, dál to nebudeme rozebírat:-) Takže skvělá gangsterka inspirovaná skutečným životním příběhem Edmonda Vidala. Lidé, jdoucí přes mrtvoly doslova, ale přitom věří na chlapskou čest a přátelství.Lupiči, vrazi, ale i milující manželé a otcové, to vše v jedné osobě. Doplácí na to nevinní, ale i ti se jimi můžou stát....tudíž tomuhle snímku dávám pět hvězd ,protože vzpomínkové retrospektivy mě vůbec nevadily a hudba skvěle sedla, Tchèky Karyo odehrál co měl a cikánské písničky, to je nádhera.Jen si dávejte pozor na přátele, třeba vás také osudově zradí. ()

Galéria (98)

Zaujímavosti (4)

  • Edmond Vidal, jeden ze členů Lyonského gangu, napsal autobiografickou knihu, která se jmenuje „Pour une poignée de cerises“ (česky „Pro hrst třešní“). (Rollo_Tomasi)
  • Približne v 56. minúte filmu sa za Edmondom Vidalom (Gérard Lanvin), čítajúcim noviny na ulici, objavia v pozadí dva plagáty k snímkam Splice (2009) a 600 kilo zlata (2010). (fefee)
  • V době natáčení filmu měl Edmond Vidal (jeden ze členů Lyonského gangu a autor biografické knihy) 66 let a stále žil v Lyonu se svou ženou Janou. V té době měli 3 děti a 8 vnoučat. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama