Reklama

Reklama

Záhada Hory mŕtvych

  • Česko Záhada Hory mrtvých (viac)
Trailer 1

Film sa inšpiroval skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali v roku 1959 na Hore mŕtvych v severnom Urale, kedy prišlo nevysvetliteľným spôsobom o život deväť ruských študentov... Píše sa 28. január 1959. Desať skúsených lyžiarov sa vybralo z Jekaterinburgu smerom do mesta Vizahi na lyžiarsku expedíciu do pohoria Ural v Rusku. Lyžiari, celkovo osem chlapcov a dve dievčatá, boli študentmi Uralského Polytechnického inštitútu. Jeden chlapec zo skupiny ochorel a musel sa vrátiť, ostatní pokračovali ďalej, no ani jeden z nich sa nikdy nevrátil. Ich telá sa našli iba v spodnej bielizni a vykazovali vysoké známky radiácie. Stan bol roztrhnutý zvnútra a turisti z neho utekali bosí a takmer nahí pri teplote -30 °C.  Aj keď sa nenašli známky súboja, obete mali rozrazené lebky, zlámané rebrá, rozsiahle vnútorné znamenia a jednému z dievčat chýbal jazyk. Ich smrť nebola nikdy objasnená, špekulovalo sa o lavíne, ale aj o paranormálnych javoch či UFO. Oficiálnou príčinou smrti bola spontánna sila, ktorú obete neboli schopné prekonať. Horský priesmyk, kde k  došlo k nešťastiu, pomenovali po vodcovi výpravy Igorovi Djatlovovi ako Djatlovov priesmyk. V roku 2012 sa pätica amerických študentov rozhodne vyraziť po stopách ruskej výpravy a objasniť jednu z najzáhadnejších tragédií minulého storočia. Akonáhle sa dostanú na miesta, kde vtedy zahynuli ich vrstovníci, začnú ich prenasledovať čudné desivé udalosti a im je čoraz jasnejšie, že tajomné sily, ktoré na mieste tragédie driemali päťdesiatštyri rokov, sú pripravené vraždiť znova... (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (369)

Chrustyn 

všetky recenzie používateľa

Renny Harlin a jeho pohled na legendu o devíti mrtvých studentech v ruském Uralu. Z daného tématu by se dala vytěžit atmosferická podívaná, ale Harlin vyplýtval všechny své zkušenosti v 90. letech a to co předvádí zde hraničí z filmy Uwe Bolla. Neskutečně debilní slátanina, která nevyděsí, ani nezabaví. Na dané téma spíše doporučuji dokument "Ruský Yetti", který má více atmosféry než tahle konina. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Prikláňam sa k MIMICovmu názoru. S jedinou výnimkou - príbeh strašidelný nebol. To sa Harlinovi nepodarilo. Podarilo sa mu urobiť jemne tajomný príbeh reznutý typickým ruským prístupom. Ten spočíva zhruba v týchto pravidlách: 1. Na nič sa nepýtaj. 2. Ak sa už pýtaš, riadne si pri tom vypi. 3. Vo všetkom má prsty armáda alebo tajné služby. 4. Väčšina stavebných objektov v Rusku - vrátane vojenských - pôsobí dojmom nedorobenosti, bordelárstva a fušerstva. Krásna príroda evokujúca odľahlé horské masívy Uralu plus vierohodne pôsobiaci ruský vidiek a jeho obyvatelia prispeli k mierne nadpriemernému hodnoteniu. ()

Reklama

sarkas21 odpad!

všetky recenzie používateľa

Takhle vyuzit "pribeh podle skutecne udalosti" jsem jeste nevidel! Po skonceni filmu jsem si uvedomil, ze v prvni pulce se nic nedeje! Vubec nic! Jedine, co me drzelo v pozornosti, byla moje naivita, ze se neco stane. Atmosferu to tedy ma, ale odmenu v podobe neceho zajimaveho, se nedockate. Misto toho na nas na konci zacnou skalat potvory, ktere byly asi okopirovane z pc hry z roku 1997 a konecny "zvrat" je jen projev silene predsavivosti scenaristy! ()

Fr 

všetky recenzie používateľa

,,NAJDEME PRAVDU...“ /// Dobře, točím… - ne, nemíním tu zvracet nad ,,handycam“. Věděl jsem, že výprava po stopách záhady kolem skupiny Igora Daytlova bude ,,dokumentována“. A tak v klidu ,,držím“ při všech těch kecech, který jsou snad v každým takovýmhle kousku (to je Denise…; máš zbaleno?; … ta má kozy(fakt je má!)), ale nějak to začít musí. (Jen pro pořádek – v každým ne.) Záhada samotná je vcelku zajímavej materiál pro fantasii… (a pak zase ty kecy! Hádka o Yetiho, čurák ze dřeva - jako fór vole, vyřazenej…, vo čem taky chcete furt mluvit, že), takže čekám a čekám a konečně by se to mohlo hejbnout, když najdou ten volant vod žigulíka namontovanej na skále… Hejblo, bohužel výsledkem jsou čuráci v extrémních podmínkách, kteří by nepřežili ani návštěvu Disneylandu a příběhová fantasmagorie! A když si představím, jak tam prej furt někdo čeká na vysvobození… Harlin se dočista zbláznil! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Páč nejen že jsem četl knihu ,,Of the Highest Rank of Complexity“, kterou v roce 1967 napsal Jurij Yarovoi, ale znám dokonce ,,The Price of State Secrets is Nine Lives“, kterou napsal Anatoly Guschin. 2.) Neustále přemejšlím, jak filmem pomoct zvýšit cestovní ruch. 3.) Thx za titule ,,retkvi“. /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

tron 

všetky recenzie používateľa

To, čo sa svojho času stalo na Hore mŕtvych, pokladám za jednu z najväčších a najstrašidelnejších záhad. Ani Jack Rozparovač nie je až taký desivý, ako to, čo sa dialo počas jednej zvlášť temnej noci uprostred zasnežených sovietskych hôr, kde skupina mladých našla mimoriadne brutálnu smrť ďaleko od všetkých, od pomoci, od priateľov. Ich krik nepočul nikto, len príroda a tá nikdy nikomu neprezradila, čo sa tam vtedy vlastne presne stalo. Renny Harlin sa o tomto slávnom "incidente" dozvedel a rozhodol sa o ňom nakrútiť film. To je dobrá správa. Zlá je, že jeho mizerná Záhada Hory mŕtvych v skutočnosti nemá s dávnou "udalosťou" takmer nič spoločné resp. odohráva sa v súčasnosti, kedy na legendárne miesto prichádzajú Američania mysliaci si, že sa im tu behom pár dní podarí vyriešiť tajomstvo, ktoré desaťročia pred nimi riešili mnohí iní a na nič neprišli (ak teda nerátame desiatky šialených a ešte šialenejších teórií). Snímka má len stopové prvky atmosféry, z postáv vám k srdcu neprirastie žiadna a nakoniec sa pravdaže dočkáme sebavedomého odhalenia "skutočnej pravdy" Hory mŕtvych... a je to blbosť. Tak dík, Renny Harlin. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (6)

  • Na tuto známou záhadu byl v roce 2014 natočen dokument Ruský Yetti: Zabiják žije, ve kterém se vyšetřovatel snaží objasnit tento dosud nejasný incident tím, že Dyatlovovu skupinu zabil Yetti, kterého postavy v tomto filmu také několikrát zmiňují. (Matared)
  • Stany byly rozříznuty zevnitř, přičemž většina zimní výbavy byla pořád vevnitř. (ARI50)
  • Film je natočený podľa skutočných udalosti, ktoré sa stali v roku 1959 jednej lyžiarskej expedícii. Hora, kde sa daná tragédia odohrala, bola neskôr pomenovaná na Dyatlov Pass. (Slunkoo)

Reklama

Reklama