Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká ambasáda v Jemenu je obklíčena rozlíceným davem zfanatizovaných demonstrantů. Plukovník Childers, který odpovídá za její bezpečnost, zajistí tři helikoptéry, kterými je evakuována celá rodina amerického vyslance. Následuje atak Jemenců, při kterém jsou tři vojáci z ambasády zabiti. To je jasný pokyn pro plukovníka, aby dal rozkaz k ozbrojené obraně. 83 jemenských civilistů je zlikvidováno. Jeho rozhodnutí je ale diplomatickými kruhy odsouzeno a Childers se stane obětním beránkem a je postaven před soud. Vybere si ke své obhajobě válečného veterána z Vietnamu, cynického opilce a dlouholetého přítele plukovníka Hodgese, kterému ve válce zachránil život. Hodges není přesvědčen, že svého přítele kvalifikovaně obhájí a rozmlouvá mu to, ale Childers je skálopevně přesvědčen, že právě on je ten pravý. Soudní pře, ten věčný souboj o objektivní pravdu a spravedlnost začíná. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (123)

dobytek 

všetky recenzie používateľa

Úvodní část s jatkama v Jemenu je opravdu krvavá. Druhá část ze soudní síně sice krvavá už neni, ale taky ujde. Sice nějaký ty klišé známý z jinejch soudních dramat se tam najdou, ale 2 hodiny utekly jako voda. K tomu navíc Tommy Lee Jones a Samuel L. Jackson v hlavních rolích. Celkově to je rozhodně nadprůměrnej film. Friedkin je podle mě nedoceněnej režisér. ()

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

Friedkin sa (ako inak!) neserie a politická korektnosť je tu na veľmi tenkom ľade. Páčila sa mi plynulá vyváženosť medzi bojom a súdnou sieňou, pretože jedno bez druhého by nemohlo existovať. Herci boli fantastickí a boli ozdobou filmu. Po rokoch vyhrabaný Vietnamský generál bol naopak trápny (totálne umelo pôsobiaca scéna!), rovnako ako typická americká heroickosť, ale na to sa pozerám ako človek "z poza oceána". Každopádne v dnešných "bojových" časoch je tento film stále aktuálny. Kto určí rozdiel medzi vraždou a sebaobranou, kto prvý hodil kameňom? (napr. Izrael vs. Palestína,... atď atď). 3,5*/5 ()

Reklama

Padme_Anakin 

všetky recenzie používateľa

Válečné (akční) a soudní (psychologické) drama v jednom, prolnutí žánrů mi v tomto snímku sedlo.. Tommy Lee Jones a Samuel L. Jackson to rozehráli skvěle, v rolích plukovníků jim to nesmírně seklo.. Příběh mužů, kteří zasvětili svůj život plnění rozkazů či velení záchranných akcí, mě vtáhl na první dobrou a ač nejsem voják, chovám úctu k čestným a statečným chlapům.. Beze zbytku věřím tomu, co bylo ve filmu zmíněno, kdo nebyl v akci, nepochopí.. K tomu velice zajímavá demonstrace manipulace, právnických kliček, informací vytržených z kontextu, zastrašování svědků, ztráta videokazety.. Nebýt toho s prominutím přiblblého konce, byla by to plná palba.. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

William Friedkin nakrútil podľa mňa iba jeden mimoriadny film - Francúzsku spojku. Napriek tomu aj filmy, ktoré som hodnotil ako mierne nadpriemerné môžu byť a často aj sú zaujímavé. Svojim námetom, nejednoznačnosťou postoja diváka k problematike filmu a ďalšími kritériami. To je aj prípad Krvavej voľby. Je typické, že slušní, bohabojní, bohatí a vplyvní ľudia posielajú do čudných vojen za čudné záujmy ľudí, ktorým vtĺkajú do hlavy, že bojovať kdekoľvek a s kýmkoľvek je ich najvyššia a vlastenecká povinnosť. Väčšina bojovníkov im uverí a správajú sa tak, ako sa to od nich očakáva. Niekedy sa však niečo zomelie inak, než aký bol predpoklad. A potom znova nastupujú tí slušní, bohabojní atď, aby potrestali tých, ktorí plnili ich priania. Takto to funguje veky a väčšina ľudí v tom nevidí nič zvrhlé. I keď podobne zvrhlé je aj prostredníctvom filmu presviedčať divákov, že spravodlivosť v USA vždy zvíťazí. ()

Legas 

všetky recenzie používateľa

Krvavá volba je americký film – hodně americký. Japonci (Češi, kdokoliv jiný) by ho natočit nemohli. Chyběl by v něm ten americký pohled na věc, který je zcela nezaměnitelný. Proto tentokrát toleruji tu obrovskou nálepku „Made in USA“. Prvních válečných 30 minut má svižné tempo a William Friedkin předvádí, že by mohl klidně zmáknout Black Hawk Down místo Ridleyho Scotta. Potom ovšem nastane v rámci děje nutný přelom do příliš poklidného vyšetřování. Napraví to až závěrečná půlhodinka, kde Friedkin nastolí řádné soudní drama, jehož nejvypjatější moment je skutečně brilantně natočen a hlavně svižně sestříhán. Musím přiznat, že ač se mi zdají americká soudní dramata téměř identická, tahle pře byla nejen zajímavá, ale i dokonce chvílemi napínavá. Zasloužili se o to také herecké výkony hlavních představitelů Samuela L. Jacksona a Tommy Lee Jonese, které ovšem suverénně převálcoval vedlejší Guy Pearce. Takže ačkoliv jsem milovník dramatických válečných akcí a první 30 minut jsem si výtečně užil, tak zbylá stopáž filmu nebyla vůbec k zahození. Myslím, že 4* si Krvavá volba s přimhouřením oka zaslouží. ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (21)

  • Scény obliehania veľvyslanectva USA boli natočené s pomocou 1500 miestnych komparzistov a vrtuľníkov z marockých kráľovských vzdušných síl. (Arsenal83)
  • USS Wake Island LHA-7 je fiktívna a nie skutočná loď amerického námorníctva. Loď videná vo filme je v skutočnosti USS Tarawa LHA-1. (Arsenal83)
  • Akcent hercov, ktorí stvárňujú obyvateľov Jemenu, má charakteristický marocký nádych. (Arsenal83)

Reklama

Reklama